Domain Modél Manajemén Land - Case Kolombia

manajemén darat ayeuna salah sahiji nagara tantangan utama. Teu a aspirasi anyar, sabab fungsi na nyaeta beuki eksplisit dina artikel utama UUD jeung rupa hukum jajahan hubungan jelema jeung sumberdaya umum jeung swasta bangsa. Najan kitu, aya hiji trend internasional pikeun ngadegna sistem nasional anu ngumpulkeun kawijakan nasional anu tiasa ngamangpaatkeun kiwari maturan téknologi, sarat globalisasi sarta tangtu paménta ti urang keur EFISIENSI Utiliti.

Sumber alus I geus informed nu Kolombia ayeuna dina prosés nyoko ISO 19152, katelah Modél Administrasi Land Domain. The LADM saluareun keur applicability global baku, nyaeta hasil tina konsensus loba spesialis di manajemén hak milik, diturunkeun tina ulikan ngeunaan kumaha carana do nagara béda dina konsekuensi anu 1998 deklarasi anu ceuk ngagantian schemes tradisional darat ku cara maké modél. Ieu alesan utama naha LADM nu teu bisa dipaliré ku professional aub dina the geosciences sarta dina kasus Kolombia saperti nu diharapkeun, teu keur ditempo dina diri solusi, tapi ti perspektif semantik spasial, salaku fasilitator kanggo pelaksanaan kawijakan nasional keur administrasi henteu ngan hak tanah tapi umum aset béda bangsa.

cadastre multiguna

Kuring nyebut kasus Kolombia, sabab urang kudu sadar kamajuan anjeun salaku hiji latihan metot undoubtedly bakal katingali saluareun kontéks Amérika Latin. Dina fase kahiji dimimitian dina satengah kadua 2015 eta geus ngabuktikeun teu mung tantangan ti aligning lembaga béda patali ka manajemén aset tangible jeung intangible bangsa; ogé datang kaluar kapamimpinan atra tur kematangan aranjeunna geus kaala lembaga kayaning Institute Agustín Codazzi, anu Superintendency of Notaries jeung STNK jeung pangaruh kerjasama internasional néangan keur internationalize amalan hade.

Geofumar di LADM sigana kaputusan wijaksana, dibere tantangan tata mainstream jeung ngabakukeun laku lampah awak kayaning Program pikeun Formalize Unit Harta rural Land Restitution, Institute Colombian pikeun rural Development INCODER na cadastre desentralisasi dina sababaraha kasus Jigana maranéhna mibanda kaayaan hadé ti otoritas nasional kudu adaptasi jeung parobahan.

tren internasional dina administrasi darat.

Kuring kudu keukeuh yén Bumi Administrasi teu hiji elmu kanyahoan keur paling professional sector Cadastral-pendaptaran-Land Planning; novél bakal ngartos model kanyataan UML on nu standar LADM na kumaha carana meunang ka materialize hiji kerangka institusional nu geus nyampak tur ka platform téhnologi operasi anu dibere. Ku kituna, pikeun ngalengkepan artikel ieu, kuring rescued nilai tren teu bisa balik dina administrasi tanah anu dibere di hiji bengkel anu fase arusna tur abdi tiasa boro comment verging on ujung atra tapi aranjeunna ngawakilan tantangan utama prosés Colombian.

ladmy

La desentralisasi Prosés ngamutahirkeun inpo tina tingkat sentral pikeun pamaréntah lokal dina hiji perspektif tanggungjawab teu ngan di darat tapi ogé hukum pajeg.

  • The incorporation tina sistem transactional whereby operasi hubungan ulayat antara stakeholder geus dikawasa, kaasup obyek hak pamaréntah ngalambangkeun kapentingan umum. Hiji aspék metot ngeunaan trend ieu nu centralization teu imply langkung birokrasi, saprak éta geus complemented ku trend munggaran, dimana transaksi operator téh pamaréntah lokal, badan pribadi jeung individu per individu; Tapi operasi dina Sistem transactional kontrol nasional.
  • Pamakéan basis data sajarah data administrasi sarta geometric, duanana dimodelkeun nyimpen sumber dokumenter na versioning spasial. Ieu hartina teu ngan ngalakukeun panalungtikan atawa manajemén diwengku rencana, tapi model ekstrak maranéhanana guna gaduh applicability on sipat nyata jeung kalawan rujukan ka versi anjeun ayeuna.
  • Pamakéan model data standardized paduli platform téhnologi, nganut standar conceptualizing modél logika anu asalna ti duanana model fisik jeung prosés; paduli naha software proprietary atanapi bébas dipaké.
  • arsitéktur modél-disetir, dipikawanoh dina basa Inggris salaku MDA (Model disetir Arsitéktur). nanaon tapi penampilan basajan, anu urgency tina panganteur manusa pikeun kadaharan data sarta résiko dying leuwih waktos tanpa victories mimiti menerkeun waragad robah pikiran.
  • Integrasi hak lahan, guna lahan jeung tata diwengku, hubungan Basajan Objék-poko-UndangTapi dilegaan ka skéma anu ngamungkinkeun ningali hubungan hak saluareun naon hukum ngahartikeun eksplisit sarta bisa jadi lumaku pikeun harta tangible jeung intangible.
  • Catastro view tina perspektif LifecycleKalawan kawajiban ka pikir ngeunaan 3D, éta sanajan teu mangrupa tampilan darurat dina henteu mampuh pikeun finalize sinyalna 2D kudu diwangun malah di tingkat administrasi ku urgency urban tina sipat horizontal sarta kudu jadi siap nu 4D, teu ngan ti BIM optik tapi kusabab hubungan waktos Jan. nyalira ngawengku automation.
  • orientasi anu kesederhanaan jeung betah pamakéan, Mana ngakibatkeun decriminalize Bank Dunia diusulkeun pikeun ngalengkepan lahan dunya dina istilah pondok ngagunakeun puntoparcela salaku dadasar urgent tapi pendaptaran tina harta, relegating precision lamun urang geus waktuna terpadu -jeung pérak-. Lajeng sugan we nyadar yén dunya geus dipigawé sesa mun gaya OpenCadastreMap.
  • La integrasi multidisciplinary jalma numbu ka manajemén darat, dulur lakukeun hal sorangan dina Sistim maranéhanana, tapi nyimpen ulangan hiji bursa modél data dina standar interoperability. Pasti, ieu ngalibatkeun teu ningali téhnologi salaku hiji tungtung dina diri tapi salaku cara pikeun ngahontal tujuan dicirikeun; ngalibatkeun nambahkeun aktor buka laun, Ngahindarkeun discarding spesialis pangalaman salaku sauyunan jeung téhnologi, tapi ogé enhancing nu sumberdaya nonoman janten siap nyokot alih jalur anu asuransi bakal nyandak sababaraha taun.
  • Tangtangan of Colombia kalawan LADM

Kuring nyarankeun salaku latihan méntal tina aplikasi umum, masihan nuturkeun nepi naon baris Kolombia, anu jujur ​​teu gaduh eta gampang, tapi kalayan pulitik sarta kegigihan bakal ku gol tinggi bangsa aman moal nyaho kana ngamangpaatkeun kasempetan ayeuna aranjeunna dibere -anu bakal geus boga nagara séjén- antara looming:

  • ladmhIncorporation tina hukum publik salaku catetan hiji squeezing kabeungharan beuki cartographic janten hak, larangan jeung tanggung jawab boh awak umum jeung pihak swasta.
  • Ngembangkeun proyék pilot cadastre multigunaDina pintonan disederhanakeun tina rékaman cadastral ku delegating tanggung jawab ngamutahirkeun data.
  • Wangunan a titik Manajemén Land dina Ruang ICDE Data infrasturktur Colombian, salaku modél nu mana saluareun penyediaan geoportals data standardized.
  • Ngamutahirkeun metodologi anu simplify kinerja pamaréntah lokal sarta gumantungna kana kawijakan sentral, utamana ku hal pikeun pangajen sipat, tapi ogé mahasiswa ITB pikeun ngerjakeun metodeu, ngajarkeun «tiis»Tina pajeulitna sareng akurasi kusabab pre-eminence tetep data diropéa.
  • tenacity nu perangna kalawan polygon nuSateuacan skenario dilawan nagara ngagunakeun ESRI ampir kawas Vérsi geomatics Allah jeung stubbornness ISO-19152 smoked ngajaga arc-titik sakumaha hijina cara primitif nepi ngajelaskeun semesta.
  • ngahiji pendaptaran Land dina sistem transaksi tunggal, dimana kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun ningali teu ngan anu mangrupakeun / légal / publik jalma alam hak vested tapi ogé dina sipat nyata, géométri sarta tugas légal jeung administrasi. tantangan ieu, saluareun transformasi institusional -nu teu urgent- ngakibatkeun parobahan méntalitas dina Tinjauan tina rékaman, salaku tanggungjawab kaayaan, saluareun pipilueun urgent proyék kalawan niat alus tapi jeung aspirasi kana konvergen kana kawijakan publik dipikaresep nasional.
  • pisibilitas internasional LADM kuring platanizado ka specifics naon salila sababaraha taun geus dijieun Colombians.
  • ladmcol6

Daptar kahayang aya sajajalan na aya dina rasa anu bener saé, utopian. Tapi éta rarasaan anu sami kajantenan saha waé lakukeun 14 sababaraha taun ka pengker sawaktos mentorna eweh dua dokumén anu bakal dirobah ku ningali dunya; khususna lamun ieu dokumén nyaéta draft Cadastral Proposal 2014 tina anjir sarta abstrak Chrit Lemmen «Modél Core Cadastral Domain".

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.