Naon a geomatics kedah terang administrasi darat LADM baku

LADM katelah standar administrasi tanah (Land Administration Domain Model), anu junun jadi ISO 19152 ti 2012.

Sakintar numutkeun yayasan kuring, tapi aya kasangtukang model anu ngagambarkeun hubungan antara urang sareng bumi; bakale naon nu saéstuna di nagara béda jeung husus; ngarupakeun proses kuliah dina hiji hal anu aya dina 2014 Cadastre anu dianggap salaku abastracto. Seekta henteu nganggo pikeun ngawujudkeun deui réféksi sareng nga-palaksanaan pungsi-pungsi anu sami ku basa anu lumayan dilengkepan sarta mempermudah lembaga pikeun komunikasi sareng jasa standarisasi dina kontéks internasional.

Sadar yén para ahli geografi jeung jalma anu dikaitkeun kana geomatika kedah diajar kumaha cara napsirkeun modél, kami ngalakukeun latihan ieu pikeun nerangkeun asal-usul standar ieu tina momen éta upami dikonseptualisikeun kawas CCDM.

Interestingta metot yén LADM, dina bagian roko basajan, ngajukeun yén administrasi lahan mangrupa konsép anu bisa dirobah kana waktu, éta henteu robah réwuan taun:

Alwaysta salawasna diwangun dina hubungan anu aya diantara manusa sareng bumi. Perkara teu kabudayaan dianalisis, sajarah nunjukeun urang hal anu sarupa: Jalma, sapertos conto Adam sareng Hawa anu utusan dina status komunitas pikeun ngokolakeun taman Eden, sareng hak aya di jero, tanggung jawab anu aya dina aya, jeung larangan dina henteu dahar tina tangkal dilarang sareng aturan espropriation bisi tina non-minuhan.

Taman éta ayeuna disebutna wewengkon (BAUnits), béréndélan hak-hak (RRR) sareng pamangku kapentingan, dikaitkeun sareng jalma (Partai) ngaliwatan Sumber sareng rupa-rupa wangun anu ngagambarkeun éntitas rohangan (Spasial Units).

LADM

Kabeneran aya nu lamun sistim manajemén hak milik maju, aya kasus kompléks nu tingkat perda éta sok aya tapi nalika nungguan ka pamayang ngagambarkeun representasi maranéhanana, aya kasus sapertos:

Pasangan nu sanggup dina hubungan 60% - 40% tina sipat anu ngarawat susun 23 di lantai 4 wangunan, sareng anu ogé ngalebetkeun hak dua tempat parkir di basement 1 sareng katuhu di condominium sareng sakumna warga wangunan lobi unggal tingkat sarta aréa BBQ di lantai kadalapan. Smsan éta gampang, ngan jenis tapi menta Sunan Gunung Djati sabaraha urang model dina 3D register, atawa sahenteuna 2.5 D.

Kalayan LADM eta ditéang, yén cara pikeun modél modél konsép administrasi hak darat dina alat IT téh sarua. Lantaran bisnis sami, beda ti ukuran leutik nyaéta sarana jeung prosedur anu husus pisan ku nagara atanapi disiplin. Kaulinan saeutik tina menata modél ngajadikeun Jigana LADM ngan ukur hiji gelombang astral pikeun élmuwan komputer, margi kusabab dikelompokkeun dina UML sareng kelas sareng hubungan, tapi mangrupikeun bagian tina tanggung jawab anu diajukeun juru ukur dina cadastre 2014: «Modeling hirup panjang».

Jadi, dina modél semantik geospasial, difokuskeun kana fungsi-fungsi utama administrasi daratan:

2014-01-12 18.17.01

  • Tetep Objék - Sujet - Hubungan katuhu diropéa (P - RRR - RO)
  • sareng masihan inpormasi ngeunaan rékaman ieu.

Modél oge milarian mempermudah standarisasi tina tekanan téhnologis anu diasuh supados tawaran (Internet, basis data spasial, model standardisasi, lisensi Code Free sareng GIS) sareng di sisi séjén anu mayar jasa pikeun henteu ngagunakeun téknologi ieu (pamaréntah) éléktronik, ngembangkeun sustainable, dokuméntasi éléktronik sareng integrasi data sarta sistem umum). Salah sahiji kaunggulan tina LADM ka tempat na anu tiasa diadaptasi ka unggal nagara, henteu paduli panerapanana, pemisahan institusional cadastre sareng pendaptaran, atawa jenis alat anu bakal dipaké kanggo otomatis. Ngasongkeun kelas standar, sareng ti dinya anjeun tiasa ngalakukeun kelas husus pikeun nagara tapi aya tungtungna konsepna cocog.

Meunangna ageung tina LADM dina link tina usaha akademik ngaliwatan anjir ku inisiatif standarisasi anu geus diaku, sapertos LINZ sareng LANDxml Australia / Selandia Anyar, pikeun Sistem Land Integrasi Nasional ti Amérika Kalér (samemehna FGDC), tindakan-lampahna. standarisasi Komisi Éropa on Élmu jeung Téhnologi (harga), Komite ISO / TC211 tina OGC na, luhureun sakabeh, lobbying di wewengkon incidence tinggi. Jeung bagian teuas nyieun standar nyaéta imposition atanapi reinvention of naon batur geus husus.

A sajarah saeutik

La BUAH ARA dilahirkeun di 2002, nyoba usaha ieu sareng lobi kalayan inisiatif anu kalimah sapertos conto Inspire and IDE concept anu nyokot kakuatan deukeut 2003. Ieu kumaha carana LADM dina léngkah pondok ngaliwat waktos anu beda-beda presentasi, sawala jeung adaptasi tina versi anu beda anu nyandak ngaran kota dimana anu dibere, dugi ka jadi 19152 ISO 2012:

2014-01-12 18.17.40

  • Dina bulan April 2002 kamungkinan ngalakukeun hal anu diangkat kana pertama kalina.
  • Dina bulan Séptémber tina 2002 versi 1 disajikan dina OGC disebut Noordwijk, teras di Delft dina Wagub biaya.
  • Dina Maret 2003 versi 2 katelah Paris, taun anu sami dina Gbr sareng tanggal ieu OGC ngumumkeun LPI
  • Dina bulan Séptember 2003 nampilkeun versi 3 nu disebut Brno, di Polandia. Pikeun titimangsa ieu parantel panebunan 3D seueur Tujuan Wasta ogé diwakilan di Informationropa Layanan Landmbaran Tanah EUropa EULIS.
  • Di 2004 tina 4 versi anu disebut Bamberg, dipresentasikan dina kagiatan FIG di Jérman sareng Kénya.
  • Dina 2005 mangrupikeun épértér 5 nu katelah Kairo, dina kagiatan FIG Mesir. Ku kituna, standar-standar anu dimupus ku OGC ku cara ngayakeun ISO / TC 211 Committee; Najan panitia ieu parantos diterbitkeun langkung ti standar 50, anu dipikaresep ku médan geomatik, LADM daék ka dieu dua: Géométri sareng Topologi. Ogé pikeun tanggal ieu janten spésifikasi data cadastral anu ngawakilan urang.
  • Dina 2006, versi 6 anu disebut Moscow dipayunkeun, nyaéta vérsi anu ku anu kami bahas dina Geofumadas dina tulisan «model baku pikeun cadastre«. Ieu parantos ngawangun Gedong RRR sareng Bagian bungkusan anu dipedar sacara misah di sababaraha kelas ungu.

Tina 2006 ka 2008, usaha anu dipokuskeun kana akreditasi minangka standar.

  • Dina Oktober 2006 parantos 1.0 parantos disajikan sanaos pikeun tanggal éta disebut CCDM (Core Cadastral Domain Model)

Prosés ngarobahna kana standar ISO, ngaliwatan rapat diskusi, ékspansi husus, jeung définisi husus; Kantun dina 2012 ngaliwatan serat PhD tina Chrit Lemmen dina 2012.

Aya kénéh pisan, sababaraha nagara geus diadopsi standar, sanajan loba tetep payun. Sanggeus usaha standarisasi ieu geus prosés palaksanaan na badarat ka kanyataanana, nu geus nyieun tumbu jeung JRC (Joint Panalungtikan Center Komisi Éropa) jeung habitat PBB-(Badan Pasarikatan pikeun Asasi Manusa Pamukiman) pikeun ngalakonan proyék numbu ka manajemén darat. Ieu parantos ningalkeun conto anu dilambangkeun di nagara-nagara béda, nyorot kasus STDM (Modél Domain Séep Sosial) anu dianggap Spésialisasi LADM, ku FAO mangrupa Flossola sareng di Honduras prototipe SIGIT anu ayeuna anu milari diluncurkeun SINAP.

Penjelasan ngeunaan Modél

Latihan di tulisan ieu nyaéta yén urang nyobian ngarti asal LADM anu dumasar kana skéma grafis. Kuring nyoba ngagunakeun warna nu mirupa kelas-kelas dina modél kitu, anu parantos aya dina standar anu disatujuan misahkeun warna konéng bagéan legal, dina warna héjo jalmi, dina obyek biru, dina topografi warna pink sareng dina ungu topologi. Pasti ngagunakeun ikon bakal mawa kami sabagian hubungan ku pergaulan tapi keukeuh; urang kudu diajar ngarti model. Ku jalan ngalirkeun beurit ngaliwatan objékna, harti na dipidangkeun.

[ngaran hsmap = »sarang»]

2014-01-12 18.18.40

Entitiesntitas utama.

Skema mimiti dimimitian ku hubungan antara tilu entitas utama:

  • Partéi kabetot (Subjék), di standar diartikeun Partéy
  • Objék hukum, anu dina kasus ieu nyandak konsép kolot parastral plot na ngajanten ka objék téritorial. Dina standar ieu disebut BAUnit, sareng Geometri Unit Spasialna.
  • Katuhu, hubungan anu ngahubungkeun jalma sareng obyék, dina standar anu ditetepkeun minangka RRR.

Modél numbu aranjeunna ku sumberna. Ieu tiasa dokumenter atanapi kanyataanna; éta ngan kanyataanana. Sésana kasusna:

  • Henteu ngan aya hiji boga, tapi kumpulan ahli waris, salah sahijina dipenjara hirup na,
  • Plot na ngagaduhan rencana, tapi éta téh dina kertas sareng teu mibanda georeference,
  • Subdivision teu acan ditangtukeun, tapi ngan persentase tina katuhu ... salah sahiji baraya geus dijual hak na opat urang deui,
  • Bagian anu dijual ieu ngagaduhan munara telepon sélulér kalayan servidurmbre aksés,
  • Bagian tina plot kakeunaan aréa cipta anu dilindungan sareng rezim husus,
  • Salah sahiji sadulur nyaéta saurang leutik, ku kituna anjeunna sacara harfiah digambarkeun ku indungna homo ...

Naha peta teu aya sareng aya atanapi halana leres atanapi sanés leres atanapi aya leres atanapi nya éta luyu jeung prosedur, éta janten realitas anu didinya. Ku alatan éta, LADM narima realita anu direkam sacara kawates, anu nunjukkeun kaayaan fisik sarta hukum.

Sambungan ngawakilan (Partéi)

Tingali yén di dieu "subyék" basajan dipanjangkeun ka jalma-jalma anu béda dina transaksi. Ku sabab kitu urang gaduh:

ladm - nyalin (2)

  • Jalma perorangan
  • Bakal ngajual, saperti dina kasus hiji lembaga atanapi perusahaan
  • Ngumpulan jalma, saperti kasus kelompok adat, pakaitna, kelompok tani, dll.
  • Jalmi atanapi lembaga nu nyatujuan hakna, sapertos kasus pengacara
  • Jelema atawa lembaga nu nyertakeun hipotek, saperti bank atanapi kasus finansial
  • Sing saha waé ngajadikeun pangukuran dokumén, kawas juru ukur.

Hubungan hak (RRR)ladm - nyalin (3)

Lawana, dina cadastre tradisional, ieu ngan mangrupa jenis warung. Tapi model ngalegaan supados kaayaan anu pas dina béda hubungan hukum sareng beungbeurat administrasi tiasa diadaptasi:

  • The KPR atanapi Lien
  • Nu affectations, nu bisa jadi Watesan, Attribusi sareng Tanggung jawab.
  • Hubungan kapamilikan jeung sumber.

Masalah Objékna

ladm - nyalin (4)

Di dieu aya tingkat kelas beda, sana bogos sabagian tina bagian anu disebut unit unit (BAUnit). Tingali yén ieu téh abstraksi obyék, naha atanapi henteu urang gaduh peta atanapi dokumen.

Ieu sabab kanyataanna aya obyék, anu laun-laun bakal didokumentasikeun tapi BAUnit dimimitian ti éta sareng dina waktos munggaran aya skenario "non-georeferenced":

  • Objek non-tak gerak, nyaeta naon bisa dihapus tina plot, sakumaha dina kasus telepon genggam, telepon antena, dll.
  • Butuhan pengenal dasar basisir hartanah
  • Hiji dokumen non-geo-referenced
  • Alamat fisik anu nangtukeun imah di jero gedong, sareng ieu meureun aya di tingkat apartemén dina wangunan.

Saterusna aya BAUnits anu gaduh idéntifikasi spasial, di antarana ieu bisa diatur:

  • Plot anu henteu terstruktur (bagian tina parsél), anu tiasa janten titik, sakumpulan titik sareng wates.
  • Tipologi terstruktur, anu bisa mangrupa hiji unit, atawa sababaraha anu aya kaitanana jeung sipat tunggal.

Salah sahiji kaunggulan pikeun ngadopsi modél LADM nyaéta yén teu aya data anu negligible, teu aya cadastre anu alus atanapi buruk, mung nyata anu diwakilan. Unit-unit administratif na can aya na, tapi bisa ningkatkeun katerangan tina:

  • Datang dina dasarna paguyuban pajeg kotamadya anu ngan ukur pernyataan-perumpamaan anu diumpaik dina Excel.
  • Engké aranjeunna tiasa gaduh koordinat a, ku naon kadastre dotted mangrupakeun solusi primitif tapi sah.
  • Saterusna anjeun tiasa gaduh warisan, tapi sanes sareng presisi luhur.

Sagala nutup dina idéntitas spatial ngeunaan plot, kalayan tingkat anu béda pikeun alesan anu sederhana "dina kanyataan kanyataan obyék ngan ukur hiji." Éta ogé penting ogé henteu ngan ukur hukum pribadi anu dicerminkeun, tapi ogé hukum umum sapertos kasus aréa anu dilindungi atanapi badan entitas anu ditetepkeun dina hukum anu béda-béda minangka banjir anu nyababkeun pangaruh tina plot.

kuramas - salinFungsi pernyataan éta objék.

Ieu mangrupikeun séri kelas husus, anu ngantepkeun kanggo ngahartikeun sajumlah representasi topografis anu sami sareng obyek anu sami, éta sebabna aranjeunna dikaitkeun kana sumberna.

Di dieu hal penting nyaéta satuan ukuran minimum nyaéta hiji titik, anu mangrupa tanggung jawab juru ukur. Éta katégori béda pikeun 2D sareng 3D.

Dina kasus dua diménsi, hiji titik, mangka wates dina hubungan busur-arus sarta mangka wangun dina geometri katutup. Hal anu sarua nyatana pikeun 3D sanajan di dieu salah sahiji deui pasualan anu mangrupa obyek 3D nu teu disusun rupa-rupa.

Keterkaitan tina representasi topografi nyababkeun sumberna, saéstuna yén bakal aya dokumén anu nangtukeun katégori anu leuwih luhur anu henteu bisa ditarik dina plot kadaster salaku bagian tina kontéks.

Kacindekan, LADM mangrupikeun hiji standar anu kedah dipikawanoh. Ata materialization tina abstrak digedékeun di 2014 Cadastre nu urang geus anjog; najan kalayan seueur prestasi dina bagian téhnologis sareng akademik kalayan seueur tantangan dina bagian institusional sareng normatif.

ANU ASMARACO "Pokona geomat kudu apal kana standar pangelola LADM"

  1. teu masihan katerangan nalika kuring keur miceun nu langkung ikon

  2. Baraya, anjeun tiasa gaduh ppt anu némbongan dina poto

  3. Sabenerna, modélna adaptasi ka nagara. Upami nagara mutuskeun yén data tangtu moal ngagunakeun éta ... éta henteu dianggo.
    Hal nu penting nyaéta yén modél data ngagunakeun standar pikeun data anu lumaku.

  4. Mun éta hésé di Peru dipiharep bisa asup ka imah pikeun nyandak sababaraha data informasi, ngumpulkeun kabéh inpormasi anu dipénta di LADM langkung rumit. Komo beuki rumit pikeun nyokot data anu kalima anu aya di Desa Callao.

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.