BIM - trend teu bisa balik ti CAD

Dina kontéks kami tina Geo-Téknik, éta teu novél panjang nu istilah BIM (Émbaran Gedong modeling), nu ngidinan objék real-hirup béda bisa dimodelkeun, henteu ngan di ngagambarkeun grafis maranéhanana tapi dina hambalan béda tina siklus kahirupan. Ngandung harti yén jalan anu, sasak, klep a, kanal a, wangunan, ti konsepsi bisa boga catetan anu nangtukeun mana ngandung desain, prosés konstruksi na, mangaruhan lingkungan alami, operasi, pamakéan, hibah, diropéa, modifikasi, nilai moneter leuwih waktos na malah demolition.

Ngagunakeun pendekatan of theorists anu geofumando subjék ieu, jalur tina maturation BIM ieu pakait jeung kamajuan inputs diperlukeun pikeun ngamekarkeun kamampuh pakakas pikeun moto tur manajemén informasi (anyar jeung aya), palaksanaan standar global, data infrastruktur sarta modeling prosés évolusionér béda pakait sareng manajemen darat. BIM mangrupa tantangan pikeun ngahontal masihan mun anjeun kaasup hubungan intrinsik jeung PLM (Produk Lifecycle Manajemén), dimana industri manufaktur sarta jasa nyiar pikeun ngatur hiji sarupa sanajan teu merta siklus wengkuan ngawengku pintonan geospatial.

Hiji titik konvergénsi dua rute ieu (BIM + PLM) nyaéta konsép kota pinter (Smart Lokasi), dimana pausahaan paling ageung nu putting jauh, kituna paménta urgent kota ageung sapertos Teu bisa malikna kana nu kapinteran manusa inexhaustible dina elmu pangaweruh jeung teknologi dilarapkeun ka pembuatan kaputusan.

Di dieu hiji hal dasar sababaraha sarta kamajuan dina BIM sarta hubungan -na pikeun parabot téhnologis tina pamakéan populér.

Tingkatan BIM

Bew na Richards theorize jalur BIM maturation kana opat tingkat, kaasup tingkat enol, jadi ditempo dina grafik. Clarifying yén ieu téh jalur ti sudut pandang standardisasi, teu jadi loba nyoko global, naon tetep loba ngobrol ngeunaan.

kota pinter

BIM Level 0 (CAD).

Ieu pakait jeung Desain Komputer dibantuan, ditempo ti ragaji optik primitif di taun 80 urang. For jelema jaman, prioritas éta pikeun mawa gambar teknis geus dipigawé dina sét rencana, hiji lapisan digitized. Conto nyebut kalahiran AutoCAD na Microstation poé ieu, tanpa detracting tak hambalan buta, tuh nanaon tapi gambar; ceuk maranehna ekstensi (teken DWG, DGN Desain). Sugan hijina software nu ieu geus visualized saluareun éta saprak 1987 spoke ArchiCAD Virtual Gedong kalawan hina keur asalna Hungaria dina taun Perang Tiis. Ogé aya dina tahap ieu menata data georeferenced ti aplikasi sejenna henteu patali jeung manajemén proyek, kayaning budgeting, perencanaan, manajemén légal, jsb anu kaasup

BIM Level 1 (2D, 3D).

Hal ieu kajadian dina dasawarsa anu katukang, dina kadatangan gawén anu parantos tiasa disebat 2D. Konstruksi di rohangan 3D ogé dimimitian, sanaos dina tahap primitip na, urang tiasa émut kumaha tedious éta ngalakukeun éta ku AutoCAD R13 sareng Microstation J. Aya gambaran ngeunaan karya tilu diménsi, tapi aranjeunna tetep vektor anu diwangun ku arka, nodul, pameunteu sareng panglompokeun ieu. Dina kasus AutoDesk, versi sapertos konsép terpadu SoftDesk sapertos permukaan ti AutoCAD 2014, kalayan desain jalan sareng analisa spasial dilakukeun, tapi sadayana aya di tukangeun kotak hideung yén solusi sapertos EaglePoint langkung seueur «loba warnana«. Mikrostasi parantos ngalebetkeun Triforma, Geopack sareng AutoPlant handapeun logika anu sami, kalayan tumbu spatial link anu engeneering tanpa standarisasi konsensus.

dékade ieu, sanajan anu aya malah model sarta objék standardized konsepsi ieu sadar dina kanyataanana integrasi rada dipaksa ku solusi nangtung pikeun AEC kaala tina pihak katilu, kaasup Arsitéktur, Konstruksi, Industri Geospatial, Manufaktur jeung animasi.

AutoDesk henteu nyarita ti BIM mésér Revit di 2002 tapi integrasi solusi sakumaha Civil3D bakal nyandak leuwih lila. Pikeun Bentley nyaéta input signifikan XFM schema (modeling Feature Extensible) dina Microstation 2004 jeung mangsa transisi katelah XM nu kaala sakumaha platform pihak katilu Heastad, RAM, Staad, Optram, Speedikon, ProSteel, PlantWise, RM- Sasak kabisat na Hevacomp. Dina 2008 Bentley Microstation ngajalankeun V8i, dimana nu dewasa XFM kana model kuring-kolaborasi salaku baku.

BIM Level 2 (BIMs, 4D, 5 D)

bim

Nu paling hese dina tahap ieu BIM Level 2 geus standarisasi; utamana saprak pausahaan swasta nempatkeun monyet jeung rék maksa batur ngagunakeun whims sorangan. Dina kasus software pikeun médan geospatial, éta geus software bébas nu geus nyieun gaya keur standarisasi jeung gelar tina konsensus nu kiwari ngawakilan Buka Geospatial Konsorsium OGC. Tapi dina widang CAD-BIM, aya geus euweuh prakarsa OpenSource, sapertos nu ka tanggal hijina software bébas téh poténsial LibreCAD tempo, nu ngan di 1 Tingkat -lamun teu yen kaluar tina Level 0. pausahaan Custodial geus dileupaskeun versi bébas, tapi standarisasi arah BIM geus slow, dina sora tina sababaraha kusabab monopoli imperialis.

Nyata, sumbangan ti Britania, watek na seja ampir sagalana salah, geus dipingpin Britania Standar, kayaning Konci BS1192: BS2007 na 7000: 4; ieu salaku heubeul ti planes kertas kana BIM Level 1. 8541 na di dékade BS2 ieu: na BS1192 2: 1192 dina modél digital sarta BS3 nembongan.

Éta kaharti naha tuh nu konferensi taunan Bentley Systems infrasturktur jeung panghargaan di London, anu taun 2013, 2014, 2015 na 2016; tur mangrupakeun akusisi ti pausahaan kalawan portfolios customer tinggi Britania -Kuring malah wani mikir pindah markas Éropa di Walanda jeung Irlandia-.

Tungtungna, salawasna aya dina kerangka ti OGC eta geus nyieun kamajuan jeung sababaraha standar ditampa consensual aimed di BIM, hususna GML, conto advancing kawas InfraGML, CityGML na UrbanGML.

Bari loba usaha ayeuna di dékade ieu usaha BIM Level 2 ngahontal model lifecycle manajemén kénéh teu bisa dianggap panghadena atawa standardized na beredar hutang kalawan 4D na 5D kaasup Programming konstruksi Merkirakeun dinamis. Tren di konvergénsi duanana disiplin nu notorious ngahiji / akusisi ti pausahaan jeung holistik visi standarisasi.

BIM Level 3 (Pamaduan Lifecycle Manajemén, 6D)

Tingkat integrasi diperkirakeun dina BIM Level 3, sarta sanggeus 2020 ngawengku ekspektasi rada utopian of uniformity dina standar: Data umum (IFC). Kamus Indonesia umum (IDM) jeung prosés umum (IFD).

kota pinter

Ieu diperkirakeun yén adaptasi Lifecycle nuju kana Internét tina Hirup (IOT Internét tina Hirup), dimana eta henteu ngan dimodelkeun beungeut taneuh, tapi ogé di mesin sarta infrastruktur anu bagian tina wangunan, objék dipaké pikeun transpor barang (movable) pikeun konsumsi domestik, sumberdaya alam, utamana dina siklus nu hirup nu manglaku ka kinerja hukum publik sarta swasta anu boga, Gliders, désainer jeung investor.

Dina kasus Bentley Systems, abdi apal ningali tina presentasi 2013 di London, integrasi tina Harti dua dua prosés Daur Project:

  • PIM (Modél Émbaran Project) Breef - Harti - Harti - Desain - Konstruksi / Komisi - Taliwang / Tutup
  • Tujuan (Émbaran Modél asset) Operasi - Paké

Ieu mangrupa tetempoan metot, tempo yén aspék ieu dékade hareup, tapi anu keur dimekarkeun ngawenangkeun standarisasi materialize. Sanajan gaduh seueur solusi nangtung, jasa hidayah nyambung Edition nyiptakeun kaayaan Hub dina lingkungan tunggal keur naon Microstation teh alat modeling, ProjectWise nu manajemén proyék herrameinta na AssetWise Operasi Alat Manajemén 1192 :, bringing dua utama, Opex na Capex BS3 nutup moments.

Éta ogé diharepkeun anu di tahap ieu data anu dianggap minangka hiji infrastruktur, nu merlukeun saluran pikeun distribution, standardisasi janten pinuh usable, sarta tangtu éta téh aya dina kondisi real-time dina ngaronjat partisipasi konsumen.

Smart Dayeuh Nu teh mamingan of BIM

kota pinterTangtangan ti BIM Level 3 nyaéta yén disiplin konvergen euweuh maké format file tapi ngaliwatan jasa ti BIM-Hubs. Hiji latihan metot nu bakal Smart Lokasi, nu geus make kasus sakumaha Compenhague, Singapoore, Johannesburg nyieun usaha metot ngagabungkeun nu e-pamaréntah jeung g-pamaréntah, upami urang ngidinan istilah maranéhanana. Tapi oge hiji tangtangan metot di lingkungan nu BIM Level 3, sadaya aktivitas manusa anu samodel. Ieu ngandung harti yén aspék kayaning keuangan, atikan, kaséhatan, lingkungan, dina hiji spasi numbu ka siklus manajemén kaasup. Tangtu, urang moal ningali ieu latihan hanca di dékade ieu, éta questionable naha malah datang ka bener jadi dina istilah sedeng, tempo yén aspirasi anu pikeun mastikeun pamutahiran dina kualitas hirup tina pangeusi planét ieu -atawa sahanteuna eta kota- jeung recovery karuksakan jeung ékosistem global -nu teu gumantung kana sababaraha kota-.

Najan Dayeuh Nu Smart henteu ngan sabudeureun juru, éta jelas naon anu lumangsung kalawan pausahaan badag nu ngatur téhnologi.

Sagi genep, kalawan mangrupakeun akusisi ti pausahaan kayaning ngabuburit bisa ngadalikeun newak data di lapangan, jeung mangrupakeun akusisi ti Intergraph ERDAS + bisa ngadalikeun modeling spasial, ayeuna nyieun pendekatan curiga anyar kalawan AutoDesk ngadalikeun rarancang, pabrik jeung animasi. Teu nyebut sakabeh pausahaan kaasup emporium, anu nunjuk ka objek anu sarua.

Di sisi séjén, Bentley ngawasaan rarancang, operasi sarta siklus rupa-rupa industri Gedong, Arsitéktur, Téknik Sipil sarta Industri. Sanajan kitu, Bentley henteu sigana janten resep maok spasi mun batur, tur tingal kumaha teu satru kalayan Trimble meuli ampir kabéh pesaing patali ka manajemén jeung modeling sawah, SIEMENS ngabogaan kontrol tinggi manufaktur sarta Microsoft nu boga tujuan pikeun balik ka arah data infrastruktur -Teu bisa ditinggalkeun kaluar, sabab di lingkungan visioner ieu geus Isro leungit Windows + Kantor Anjeun-

Dimana urang tingali, pausahaan badag anu tohan teh BIM pikeun calon caket maranéhanana dina tilu sumbu nu mindahkeun operasi di Dayeuh Nu Pinter: Produksi Media, Supply infrasturktur sarta Inovasi kana tungtutan anyar pikeun produk / jasa. Tangtu, aya monster buta align blok kayaning ESRI, IBM, Oracle, Amazon, Google, mun ngaran sababaraha jalma anu nyaho museurkeun inisiatif Smart Lokasi Anjeun sorangan.

Ieu jelas yén bisnis hareup anu Lokasi Smart dina hiji integrasi BIM + PLM mana bakal aya moal Microsoft nyandak leuwih dibagikeun 95% pasar. Ieu model leuwih kompléks, éta ogé diharepkeun anu pausahaan henteu bakal bet bisnis anu bakal tetep kaluar lakukeun CAD, Excel sarta Sistem CRM ditutup. Integral tina usaha anu maranéhanana anu henteu dina siklus kahirupan tradisional Arsitéktur, Téknik, Konstruksi sarta Operasi (AECO); jalma anu ngadalikeun kagiatan manusa sejenna dina pendekatan sosio-ekonomi georeferenced, kayaning manufaktur, e-pamaréntah, layanan sosial, produksi pertanian sarta hususna manajemén énergi jeung sumber daya alam.

GIS teh bakal terpadu kana BIM handapeun visi Smart Lokasi. Aranjeunna ayeuna ampir dihijikeun kana newak na modeling data, tapi sigana aranjeunna tetep kudu beda pamadegan; contona infrastruktur modeling sanes pikeun GIS, tapi eta anu pohara husus dina analisis jeung modeling objék spasi, dina projecting skenario di manajemén sumberdaya alam jeung breadth élmu bumi. Tempo dimensi kagenep (6D) yen di kali kota pinter, ngitung, pamakéan, daur ulang jeung énergi generating bakal penting, mangka anjeun bakal kedah kamampuhan anu ayeuna damel teuing GIS istimewa. Tapi cara analisa kapasitas keur ngahasilkeun cai tina salah sahiji Citarum uninga sabaraha kinerja anu diperlukeun pikeun méter kubik beton aya gap rongkah; mun dieusi di sakumaha operasi ieu kaasup salaku siklus dibagikeun dua disiplin ieu.

Dina kacindekan.

Anjeun egeomatesAya leuwih ngobrol ngeunaan, jeung Abdi miharep neruskeun maén topik ieu. Pikeun ayeuna mah, professional Geo-Téknik kami boga tantangan ti aligning Sunan Gunung Djati keur teu bisa balik sarta diajar ti tingkat teknis, sabab geus tetep questionable naha Roadmap pikeun nerapkeun BIM bisa dilakukeun tanpa gumantungna Grup ngagawekeun ieu ngarah. Utamana lantaran BIM boga bisa ditempo ti dua perspéktif: Salah sahiji hal anu ngalakukeun dina teknis, akademik, tingkat operasional, sareng pandangan ka kelestarian lajeng perspektif pamaréntah, anu gaduh ekspektasi rentang teuing pondok forgetting nu abilities peraturan disebut mindeng pisan slow. Sajaba ti éta, pikeun maranéhanana di kota nu geus bisa mikir Smart Lokasi, éta urgent boga fokus dina jalma tinimbang kana téhnologi.

🙂 Mun skenario ieu leres, ngimpi bakal datangna sateuacanna leres dina leumpang salah sahiji mentors abdi, anu ngaharepkeun 3,000 hektar mahoni leuweung dipelak ku siklus kahirupan sertipikat pakait sareng pertumbuhanana; sangkan bisa sataun buka bank na KPR plot pangheulana laun ngabiayaan sésana. Dina 20 taun eta kudu hiji juta méter kubik tina hiji asset nu bisa ngajawab teu ukur pangsiun na dugi hutang éksternal nagara.

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.