Ngartikeun ulang Konsép Geo-Teknik

Kami hirup masihan waktos na confluence tina disiplin anu parantos dihijikeun salami sababaraha taun. Ukur, desain arsitéktur, gambar garis, desain struktural, perencanaan, konstruksi, pamasaran. Mere conto naon anu sacara tradisional ngalir; linier pikeun sederhana, ateratif sareng hésé ngadalikeun proyék gumantung kana ukuran proyék.

Kiwari, heran kami parantos ngalir antara aliran disiplin ieu anu, saluareun téknologi pikeun manajemén data, ngabagi prosés. Sapertos anu sesah pikeun ngidentipikasi dimana tugasna ditungtungan sareng anu sanésna dimimitian; dimana pangiriman inpormasi réngsé, nalika versi modél pupus, nalika proyek bakal ditungtungan.

Geo-rékayasa: urang peryogi istilah anyar.

Upami éta pikeun ngabaptis spéktrum prosés ieu, anu mana anu nyandak inpormasi anu dipikabutuh pikeun hiji proyék di lingkungan geospatial pikeun nempatkeunkeun kana operasi pikeun tujuan anu didasarkeun sacara konsep, urang bakal wani nyauran éta Rékayasa géotéhnologi. Sanaos istilah ieu parantos aya dina konteks anu aya hubunganana sareng élmu bumi khusus, urang pasti moal dina waktos ngahormatan konvénsi; langkung upami urang nganggap yén lokasi geo janten bahan intrinsik sadaya usaha, sareng éta visi na Tingkat BIM maksa urang mikir yén ruang lingkup Arsitéktur, Téknik sareng Konstruksi (AEC) bakal pondok upami urang nganggap watesan tina lengkah saterusna nyaéta Operasi. Pamikiran ngeunaan wengkuan anu langkung saé ngabutuhkeun dampak dina proses digitalisasi ayeuna, anu ngalangkungan konstruksi infrastruktur sareng ngembangkeun kana usaha anu henteu ngagaduhan perwakilan fisik, anu henteu ngan ukur dihubungkeun dina inter- operasional urut data tapi dina integral tina prosés paralel sareng iteratif.

Kalayan édisi ieu Dina majalah urang tampi istilah Geo-Teknik.

Ruang lingkup konsep Geo-rékayasa.

Pikeun waktos anu lami, proyék-proyék na ngagaduhan tahap anu béda-béda nalika panengah dina tungtung dirina. Dinten ieu, urang hirup dina waktos anu, di hiji sisi, inpormasi mangrupikeun mata uang kéngingkeun tina candakna ka titik pembuangan; tapi operasi efisien ogé ngalengkepan kontéks ieu pikeun ngarobihkeun rezeki data ieu jadi aset anu sanggup ngahasilkeun éfisién anu langkung ageung sareng portofolio dina kabutuhan pasar.

Ku sabab kitu urang nyarioskeun tina ranté anu diwangun ku tonggak utama anu nambihan ajen tina tindak-tanduk manusa dina makrokrokos anu, saluareun janten masalah insinyur, mangrupikeun masalah jalma-jalma.

Pendekatan Proses - pola anu -lila pisan- Éta ngarobih naon anu urang laksanakeun.

Upami urang bade ngobrol ngeunaan prosés, maka urang kedah nyarioskeun perkawis ranté niléy, tina kesederhanaan gumantung ka pangguna akhir, tina inovasi sareng milari kekecapan supados ngajantenkeun investasi nguntungkeun.

Prosés dumasar kana Manajemén Émbaran. Seueur tarékah awal taun 1980-an, kalayan datangna komputerisasi, ngagaduhan pangendali anu hadé kana inpormasi. Di hiji sisi, éta ditéang ngirangan pormat fisik sareng aplikasi kauntungan komputasi kana itungan rumit; ku sabab éta, CAD di awalna teu merta ngarobah prosés tapi nuju ngiringan kana kontrol digital; Teras ngalakukeun ampir sami, ngandung inpormasi anu sami, ngamangpaatkeun média ayeuna tiasa dianggo deui. Paréntah offset ngagantikeun aturan paralel, ortho-snap alun-alun derajat 90, bunderan kompas, motong pola tempur anu tepat sareng sateuacana kami damel yén ngaluncat yén tulus henteu gampang atanapi alit, sakadar mikiran kauntungan tina lapisan anu sakali bakal ngalibatkeun pangeusian pesawat konstruksi pikeun damel pesawat struktural atanapi planét hidrokeralisasi. Tapi waktuna sumping nalika CAD nedunan tujuanana dina duanana dimensi; éta janten kacapéan utamina pikeun bagian salib, facades sareng pértasi pseudo-tilu diménsi; Ieu kumaha model 3D dugi sateuacan urang nyauran éta BIM, nyederhanakeun rutinitas ieu sareng ngarobih seueur anu dilakukeun dina 2D CAD.

... tangtosna, manajemén 3D dina waktos éta atos dina rendang statik anu dicandak sareng sababaraha kasabaran pikeun sumber terbatas alat sareng henteu warna anu lucu.

Panyadia perangkat lunak utama pikeun industri AEC nyaéta mutating fungsionalitasna saluyu sareng tonggak utama ieu, anu kedah aya hubungan sareng kamampuan hardware sareng nyoko pangguna. Dugi ka dugi ka jaman manajemén inpormasi ieu teu cekap, saluareun format ékspor, ngahubungkeun data master sareng integrasi referensial anu kapangaruhan ku tren sajarah karya dumasar kana departemen.

Sajarah sakedik. Sanaos dina bidang rékayasa industri téangan kekecapan langkung seueur sejarah, nyoko téknologi tina Manajemén Operasi dina kontéks AEC telat sareng dumasar kana simpang; aspék anu ayeuna hésé hésé ukuran kecuali urang parantos janten partisipasi dina waktos éta. Seueur inisiatif anu asalna ti taun tujuhpuluh taun, mawa kakuatan dina dalapan puluhan kalayan datangna komputer pribadi anu mungkin dina unggal méja, nambihan dina desain anu dibantuan komputer poténsial basis data, gambar raster, jaringan LAN internal sareng kamungkinan kamungkinan Ngahijikeun disiplin anu aya hubunganana. Ieu solusi anu nangtung pikeun potongan teka-teki sapertos topografi, desain arsitéktur, desain struktural, perkiraan anggaran, kontrol inventaris, perencanaan konstruksi; sadayana kalayan watesan téknologi anu henteu cekap pikeun integrasi efisien. Salaku tambahan, standar éta ampir teu aya, panyadia solusi ngalaman format panyéstakan petty sareng, tangtosna, sababaraha résistansi pikeun dirobih ku industri kusabab kanyataan yén biaya adopsi sesah dijual dina hubungan anu sami sareng efisiensi sareng kauntungan

Pindah tina tahap primitip ieu pikeun inpormasi babagi inpormasi anu anyar. Panginten anu pentingna nyaéta kadatangan Internét, anu saluareun masihan urang kamungkinan ngirim email sareng ngotéktak halaman wéb statik dibuka panto pikeun kolaborasi. Komunitas anu berinteraksi dina jaman halaman 2.0 dipencet pikeun standarisasi, ironisna asalna tina inisiatif na open source anu ayeuna ayeuna aranjeunna henteu deui sora anu henteu sopan sareng katingali ku panon anyar ku industri privat. Disiplin GIS mangrupikeun conto anu pangsaéna, datang ngalawan sagala odds pikeun ngatasi software proprietary; hutang anu dugi ka ayeuna teu acan tiasa ngiring dina industri CAD-BIM. Hal-halna kedah turun ku beurat saimbang pamikiranna sareng matuh pamikiran sareng parobahan dina pasar bisnis B2B dina bahan bakar globalisasi dumasar kana konektipitas.

Kamari urang tutup panon sareng dinten ayeuna urang bangun ningali yén tren intrinsik sapertos geo-lokasi parantos janten sareng akibatna sanés ngan ukur robahan dina industri digitalisasi, tapi hiji transformasi desain anu teu kedah dielirakeun sareng pasar manufaktur.

Proses dumasar kana Manajemén Operasi. Pendekatan prosés nyababkeun urang ngarobih paradigma tina segmentasi disiplin dina gaya departmentalization tina kantor anu kapisah. Tim survey ngan ukur boga kamampuan panyebaran sareng pendigital, para kartunis berangkat tina ngarencanakeun jalur sederhana pikeun modeler; Arsiték sareng insinyur sumping pikeun ngadominasi industri geospatial anu nyayogikeun seueur data berkat geo-lokasi. Ieu ngarobih pokus kiriman file inpormasi leutik pikeun prosés anu mana objék modél ngan ukur tempat ngambah file anu disuguhan antara disiplin topografi, rékayasa sipil, arsitéktur, rékayasa industri, pamasaran sareng géomatik.

Pemodelan Pikirkeun modél henteu gampang, tapi éta kajantenan. Dinten ayeuna henteu sesah ngartos yén plot lahan, jembatan, gedong, pabrik industri atanapi karéta api anu sami. Hiji barang, anu lahir, tumbuh, ngahasilkeun hasil sareng bakal maot.

BIM mangrupikeun konsép jangka panjang anu pangalusna pikeun industri Geo-rékayasa. Panginten kontribusi panggedéna pikeun rute standarisasi salaku kasaimbangan antara inventiveness unbridled sektor swasta dina bidang téknologi jeung paménta solusi anu pangguna butuh perusahaan swasta sareng pamaréntah pikeun nawiskeun jasa anu langkung hadé atanapi ngahasilkeun hasil anu langkung saé sareng sumber-sumber anu ditawarkeun ku. industri Konsep konseptualasi BIM, sanaos parantos di tingali sacara dugi ku seueur aplikasi dina prasarana fisik, pasti ngagaduhan lingkup anu langkung ageung nalika urang ngabayangkeun hub BIM dikandung dina tingkat anu langkung luhur, dimana integrasi prosés hirup nyata kalebet disiplin kayaning pendidikan, kauangan, kaamanan, antawisna.

Nilai Ranté - tina inpormasi ka operasi.

Kiwari, solusi henteu difokuskeun ngarespon kana disiplin anu spesifik. Alat khusus pikeun tugas sapertos modél permukaan topografis atanapi anggaran gaduh suda pangurangan upami henteu tiasa diintegrasi kana arus anu sateuacana atanapi paralel. Ieu mangrupikeun alesan anu nyéépkeun perusahaan ternama di industri ieu pikeun nyayogikeun solusi anu komprehensif ngabéréskeun kabutuhan dina spéktrum lengkepna, dina ranté nilég hésé dipisah.

Ranté ieu diwangun ku fase anu laun-laun nedunan tujuan pelengkap, ngiringan urutan liniér sareng promosi paralel pikeun épisién dina waktos, biaya sareng traceability; elemen anu teu tiasa dielarkeun tina model kualitas ayeuna.

Konsep Geo-rékayasa ngajukeun hiji urutan tahapan, ti angen-angen tina model bisnis dugi ka asup kana produksi hasil anu dipiharep. Dina fase anu béda ieu, prioritas pikeun ngokolakeun inpormasi laun laun dugi ka manajemén operasi; sareng sajauh mana inovasi ngalaksanakeun alat anyar kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun mempermudah léngkah-léngkah anu henteu deui nambihan nilai. Salaku conto:

  • Percetakan rencana lir penting ti ayeuna sabab tiasa ditingali dina alat anu praktis, sapertos tablet atanapi Hololens.
  • Idéntifikasi plot tanah anu aya dina logika peta kuadrat henteu deui nambihan nilai kanggo model anu henteu bakal dicitak dina skala, anu bakal terus-terusan robih sareng ngabutuhkeun pananggalan anu teu aya hubunganana sareng sifat non-fisik sapertos kaayaan kota / désa atanapi kaayaan spatial ka daérah administratif.

Dina arus anu terintegrasi ieu, nalika pangguna ngenalkeun nilai anu tiasa nganggo alat ukur na ukur pikeun moto data anu aya di lapangan, tapi modél sateuacan dugi ka kabinét, sadar yén éta mangrupikeun input saderhana dina dinten engké anjeunna bakal nampi dihubungkeun sareng desain anu anjeun kedah ngauankeun deui konstruksina. Ngeureunkeun nambahan nilai ka situs dimana hasil ladang disimpen, sanaos sayogi nalika diperyogikeun sareng kontrol pameunteu; dimana koordinat xyz anu ditangkep dina sawah mangrupikeun unsur médi-titik tina titik anu lirén janten produk sareng janten input, input sanés, tina produk ahir anu beuki katingali dina ranté. Éta sababna éta rencana henteu dicitak deui sareng konténana, sabab éta henteu nambahan nilai nalika produk diturunkeun pikeun masukan modél volume konseptual wangunan, anu mangrupikeun input sanés modél arsitéktur, anu bakal ngagaduhan model struktural, modél éléktromekanika, modél rencana konstruksi. Sadayana, minangka jinis kembar digital anu bakal ditungtungan dina modél operasi wangunan anu parantos diwangun; naon anu diperkirakeun ku klién sareng investorna tina konsepna.

Kontribusi ranté aya dina nilai tambah dina modél konseptual awal, dina fase anu béda tina néwak, modél, desain, konstruksi sareng pamustunganana ngokolakeun akhir. Fase anu teu kedah linier, sareng dimana industri AEC (Arsitéktur, Téknik, Konstruksi) butuh hubungan antara pemodelan objék fisik sapertos darat atanapi prasarana tanpa unsur non-fisik; jalma, perusahaan sareng hubungan sapopoé pikeun pendaptaran, tata kelolaan, publisitas, sareng nransferkeun barang-barang dunya nyata.

Manajemén Inpo + Manajemén Operasi. Proses réinventing teu bisa dilawan.

Gelar kematangan sareng konvergénsi antara modeling inpormasi konstruksi (BIM) sareng Siklus Manajemén Produksi (PLM), ngajelaskeun skénario anyar, anu parantos dikedalkeun kaopat Révolusi Panglima (4IR).

IoT - 4iR - 5G - Kota Smart - Kembar Digital - iA - VR - Blockchain.

Éta istilah anyar hasil tina konvergénsi BIM + PLM.

Dinten ieu seueur inisiatif nyebarkeun istilah anu kedah urang pelajari unggal dinten, akibat tina acara BIM + PLM anu langkung caket. Istilah-istilah ieu kalebet Internét of Things (IoT), Smart Cities (Smart Cities), Digital Kembar (Digital Kembar), 5G, Intelligence Artipisi (AI), Augmented Reality (AR), pikeun sababaraha ngaran. Anu ditaroskeun sabaraha unsur ieu bakal ngaleungitkeun sakumaha kliché teu cekap, mikirkeun anu optik nyata tina naon anu urang tiasa ngarepkeun sareng teu ngaleungitkeun gelombang waktos dina film pasca apokaliptik anu ogé masihan skésa-énggal ngeunaan hébatna tiasa… sareng numutkeun Hollywood, ampir seueur bencana.

Geo-rékayasa Konsép dumasar kana prosés manajemén kontéks teritorial terpadu.

Infographic nunjukeun visi global spéktrum anu pikeun ayeuna henteu acan ngagaduhan istilah anu spesifik, anu ti sudut pandang urang disebut Geo-Engineering. Ieu diantara anu parantos dianggo salaku hashtag jangka pondok dina acara perusahaan pimpinan di industri, tapi sakumaha perkenalan kami, éta henteu ngagaduhan denominasi anu pantes.

Infographic ieu nyobian nunjukkeun hiji hal anu jujur ​​henteu gampang dicandak, langkung kirang tafsir. Upami urang nganggap prioritas industri anu beda-beda nyaéta transversal salami siklus, sanaos kalayan kriteria pangajen anu béda. Ku cara kieu, urang tiasa ngaidentipikasi yén, sanajan modél mangrupikeun konsép umum, urang tiasa nganggap yén panimuan parantos ngalangkungan sababaraha konsep konseptual ieu:

Geospatial Adoption - CAD Massification - 3D Modeling - BIM Conceptualization - Digital Kembar Daur ulang - Integrasi Kota Smart.

Tina élmu optik skala lingkup, urang ningali ekspektasi pangguna laun laun kana kanyataan, sahenteuna dina janji sapertos kieu:

1D - Manajemén file dina format digital,

2D - Nyoko desain digital ngagentos rencana anu dicitak,

3D - Modél tilu diménsi sareng geo-lokasina global,

4D - Vérsi sajarah dina cara anu dikadalikeun,

5D - Asupkeun aspék ékonomi kana biaya elemen unit,

6D - Pangaturan siklus kahirupan objék modél, terpadu kana operasi kontéksna sacara real waktos.

Pasti dina konseptualisasi sateuacana aya visi anu béda, khususna sabab aplikasi modél kumulatif sareng henteu ekslusif. Visi anu digedekeun téh ngan ukur cara tina cara menerkeun tina sudut pandang kauntungan anu urang parantos ningali para pangguna nalika kami nyoko kana téknologi dina industri; janten Teknik Sipil ieu, Arsitéktur, Téknik Perindustrian, Cadastre, Cartography ... atanapi akumulasi sadaya dina prosés terpadu.

Tungtungna, infographic nunjukkeun kontribusi anu didamel ku disiplin ka standarisasi sareng nyoko digital dina rutinitas poean manusa.

GIS - CAD - BIM - Kembar Digital - Kota Smart

Salaku cara, istilah-istilah ieu masihan usaha pikeun usaha inovasi anu dipimpin ku jalma, perusahaan, pamaréntahan sareng di luhur sadaya akademisi anu nyababkeun naon anu ayeuna urang tingali kalayan disiplin anu lengkep dewasa sapertos Sistem Informasi Geographic (GIS), kontribusi anu diwakilan Desain Aided Computer (CAD), ayeuna nuju ka BIM sanaos, sareng dua tangtangan pikeun ngadopsi standar tapi kalayan rute jelas dina tingkat kadatangan 5 (Tingkat BIM).

Sababaraha tren dina spéktrum geo-rékayasa ayeuna nuju tekenan pikeun posisi konsep Kembar Digital sareng Kota Smart; anu pangheulana langkung salaku dinamis ngebut digitalisasi dina kaayaan logika nyoko standar operasi; kadua minangka skenario aplikasi anu idéal. Kota Smart nganjangkeun visi seueur disiplin anu tiasa terpadu kana visi kumaha kagiatan manusa kedah aya dina kontéks ékologis, aspék manajemén sapertos cai, tanaga, sanitasi, tuangeun, mobilitas, budaya, karep, prasarana sareng perekonomian.

Dampak dina panyadia solusi penting, dina hal industri AEC, software, parangkat lunak, sareng panyadia jasa kedahna ngiringan pasar pangguna anu ngarep-ngarep langkung ti peta dicét sareng renderings warni. Perangna kira-kira raksasa sapertos Hexagon, Trimble sareng modél pasar anu sami anu aranjeunna diaku dina taun-taun ayeuna; AutoDesk + Esri dina milarian konci sihir anu ngahijikeun bagéan pangguna anu gedé, Bentley sareng skéma anu ngaganggu anu ngalangkungan pakakas pelengkap sareng Siemens, Microsoft sareng Topcon.

Waktos ieu aturan kaulinan béda; Éta henteu ngaluncurkeun solusi pikeun juruukur, insinyur sipil atanapi arsiték. Pamaké dina waktos ieu ngaharepkeun solusi integral, difokuskeun kana prosés sareng henteu kana file inpormasi; kalawan langkung kabébasan adaptasi khusus, kalayan aplikasi anu tiasa dianggo sapanjang aliran, tiasa dioperasikeun sareng khususna dina modél anu sami anu ngadukung integrasi proyék anu béda.

Kami pasti bakal hirup hiji momen anu saé. Generasi anyar moal ngagaduhan hak istimewa ningali siklus lahir dina spéktrum Geo-rékayasa ieu. Aranjeunna moal terang kumaha seru nya éta ngajalankeun AutoCAD dina tugas 80-286 mono-tugas, kasabaran ngantosan lapisan témbong arsitéktur muncul, kalayan desperation henteu tiasa ngajalankeun sakumaha salami Lotus 123 dimana kami ngalaksanakeun unit harga cadar dina Layar hideung sareng hurup hideung squeaky. Aranjeunna moal tiasa terang adrenalin ningali ti mimiti pikeun moro peta cadastral dina raster binéran dina Mikrostasi, ngajalankeun dina VAX Intergraph. Pasti, henteu, aranjeunna henteu tiasa.

Tanpa loba reuwas anjeun bakal ningali seueur deui hal. Nyobian salah sahiji prototipe mimitina tina Hololens di Amsterdam sababaraha taun ka pengker, ngabawa kuring bagian tina parasaan anu munggaran kuring sapatemon sareng platform CAD. Pasti urang teu malire kana ruang lingkup révolusi industri kaopat ieu, ti ayeuna dugi ka ayeuna ningali ide, inovatif pikeun urang tapi primitif kana naon anu bakal hartosna beradaptasi kana lingkungan anyar dimana kamampuan nginpokeun bakal langkung berharga ti tingkat akademik sareng taun tina pangalaman

Anu pasti nyaéta yén éta badé sumping langkung awal ti anu diarepkeun.

Ninggalkeun comment hiji

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.