georeference intrinsik

Nalika urang baca téori anu beda nu gaduh komunikasi anu digunakeun ku karotografi, boh salaku élmu pikeun ngagambarkeun fenomena géografis sareng art seni pikeun masihan inpormasi ieu kanggo estetika peryogi, urang sadar yén momen anu tinggal di antarana sababaraha tindakan dina kahirupan sapopoé. dimana urang ngagunakeun georeference minangka peta sapopoé.

Ti waktos urang ngahurungkeun alat sélulér, inpormasi anu dikirim atanapi ditampurkeun pakait sareng georeference: Cuaca, beja panganyarna, jaringan sosial, pamundut peta, aktivasi GPS atawa panyiri gambar. Ieu jelas yen ieu henteu sumping sapeuting, éta bakal salawasna relatif gambaran urang tina hirup momen anu henteu sarua, sareng najan kami tiasa pangakuan kapasitas anu teu kawates ku manusa pikeun penemuan, mustahil pikeun ngabayangkeun kumaha anu tiasa lumangsung 25 taun payun Cara anu sami sami anu sanés ogé waé ieu maker 25 taun, khususna dina saheulaanan anu téknologi inpormasi sareng élmu komputer ngémbarkeun ngeunaan cara ngagérkeun éksponénsial tina inovasi kanggo konsumsi sapopoé.

Geolokasi

Najan kriteria georeference parantos tindakan anu alami ku sifat manusa, pikeun ngaidentipikasi idéntifikasi na dina alat atanapi peta dicitak, kanggo lila kalebet kagiatan husus sareng aksés aka ngan ka rombongan jalma. Maka analisa aspék anu intrinsik tina ngarujuk Geo penting duanana keur tekad tinangtuna sareng pikeun ngararankeun naon anu tiasa lumangsung dina disiplin séjénna dina taun-taun ka hareup. Hayu urang tingali lajeng implikasi tina aspék ieu.

Kumaha carana georeferencing jadi intrinsik?

Alesanna sederhana dina prinsipna: sabab geolokasi mangrupikeun bagian tina kahirupan sapopoé. Unggal dinten urang kedah ngalih di lingkungan tilu diménsi, dimana urang ngajalankeun dua puluh blok ka beulah katuhu, genep ka kénca, turun dua tingkatan pikeun parkir mobil sareng angkat opat tingkat pikeun damel di kantor. Urang tiasa ngalakukeun ieu sacara rutin unggal waktos sareng nalika urang kedah nerangkeun éta dina lambar kertas atanapi grap dina iklanna, éta nalika urang paling sadar. Tapi éta geolokasi kanggo waktos anu lami lokal sareng dipikaresep sacara individu, janten éta dilakukeun salaku rutin unggal dintenna.gambaran

Kanakubo (1) ngécéskeun dina tulisan na on Development of Contemporary Cartography, yén évolusi téori Kartografi aya pakait sareng kapentingan éntitas penting dina momen husus; contona, dina kakawasaan nalukkeun, tim milisi dina perang, atanapi émporium ékonomi internasional. Momen-momen ieu nyiptakeun peryogi ningali georeferencing kalayan anu dilingkung diluar lokal, sapertos ningali nagara tatanggana, buana sareng naon gelombang ayeuna: pamikiran globalisasi.

Momen ayeuna urang hirup, ngajadikeun minat ngajaga dunya anu disambungkeun, meryogikeun pamakéan georeferencing dina rutinitas gerak. Manten anu nyambung aspék anu pusatna: toko anu kedah mendakan yén enggon aya, para nasabah kedah sumping, pabrik téknologi kapaksa ngembangkeun aplikasi, akademi nawiskeun alternatif pendidikan anyar di daérah ieu sareng, inovasi pikeun pamaké. Tangtosna, pamaké tungtung henteu ogé sadar ieu, sarta yén kami kami sebut Intrinsic, sabab aya dina kahirupan sapopoe.

Mangpaat geolokasi intrinsik

Aya seueur alesan naha urang percaya ieu mangpaatna, sanaos engké urang nyarios ngeunaan resiko. Tina panempoan jalma anu ngadukung ékonomi urang tina élmu sareng teknologi inpormasi geografis, manfaat pangbadagna nyaéta dina peryogi pangabutuh jasa urang. Naha urang ngembangkeun aplikasi, latihan, ngajual produk atanapi jasa kanggo kanyataan kami georeferencing nguntungkeun urang.

Tapi saluareun kapentingan anu tangtu urang, manfaat penting nyaéta dina katerangan aplikasi kanggo manusa, tiap dinten nganggo péstunabilitas dumasar kana geolokasi. Hayu urang tingal kumaha gampang ayeuna ngarambat maké asistén GPS anu aya di kendana, sareng pikir-hal anu henteu mungkin kagungan éta sareng éta lalampahan éta pikeun alesan anu munculna. Kami ogé tiasa ningali manfaat tina pamaké anu tiasa nempatkeun produkna dina geoportal internét, anu kaala ku pelanggan luar nagara, tampa tanpa kedah ngadamel kontak langsung.

Disiplin nu patali jeung geo-rékayasa ngarupakeun bukti kauntungan tina geolokasi. Tim tujuanana pikeun moto data kanggo lapangan, unggal dintenna langkung harga. Tapi ogé unggal poe hese terang wates antara widang sareng fungsi kabinét, hatur nuhun kanggo kanyataan yén georeferencing henteu implisit boh dina newak, modélasi sareng operasi infrastruktur. Standar sapertos BIM (2) dimaksudkeun pikeun nyangking geolokasi dimensi saluareun naon panginten, sapertos operasi, waktos sareng biaya.

Aya ogé manfaat gede dina produksi informasi unggal dintenna langkung efisien sareng sapopoé. Kolaborasi sukarelawan ayeuna metot di ngembangkeun sistem sapertos Open Street Maps, katalog dunya sareng kartografi anu parantos dihasilkeun ku komunitas pamaké ku dinamis katelah Crowdsourcing. Ieu bakal moal mungkin lamun geolokasi henteu janten intrinsik, sabab pikeun ngahasilkeun inpormasi ieu, henteu kedah upaya saluareun ngaktipkeun pungsi dibagi di alat mobile sarta narima unggah data.

Ku kituna lamun urang ngalegaan gedéna geolokasi, yakin daptar bakal pisan lega. Mimiti fokus kana ékonomi, ngokolakeun waktos anu hadé, kolaborasi, kaamanan sareng kasempetan pikeun inovasi pikeun kapentingan manusa.

Résiko georeferencing intrinsik

Henteu sagalana bakal rosy dina lingkungan anu pasti henteu demokratisasi inpormasi. Aya resiko anu patali, dimana hijina penjahat biasana biasana jalmi anu sarua.

Diantara ieu tiasa nyebut, leungitna kabebasan. Kanyataan yén kami gumantung kana alat anu disambungkeun kana sinyal GPS, ngalibatkeun pangiriman informasi geolokasi anu sakaligus sagemblengna swasta. Sareng bari bisa jadi pohara kapaké pikeun sawatara terang dimana barudak maranéhanana, éta bahas pikeun penjahat janten oge informasi anu sarua. Privasi di ahir nyaéta kaayaan dulur anu mibanda resiko na.

Résiko séjén nyaéta pendekatan Crampton (3) na dina disertasi élmu-na numbu ka peta: anjeunna netepkeun yén pajeujeut pikeun peta gaduh kualitas sareng rojongan ilmiah anu ayeuna urang parantos aya. Tapi kanyataan yén éta janten hiji peta intrinsik konsultasi jeung generasi peta ku pamaké henteu khusus, mawa résiko kaleungitan kualitas atanapi kriteria standarisasi. Perlu dipikanyaho posisi anu beuki lincah fungsionalitas pangwangunan ilmiah, kalangkungan usaha uteuk sahingga aya résiko balik deui dina intel.

Dina kacindekan, georeference intrinsik kaasup citakan geolokasi dina rutinitas anu tina manusa, boh ilmiah, teknis atanapi sapopoé. Georeference ieu ngalobaan nepi ka urang ngalakukeun otomatis. Mangpaat anu leuwih laér tibatan resiko, ku kituna bakal kedah waspada tina tren, boh mendakan kasempetan sareng ngajukeun solusi.


(1) Tositomo Kanakubo, Pamekaran Kontémporér Téori Kartografi

(2) Gedong Informationmbaran modeling

(3) Kumaha Mapping janten ilmiah

(4) Dicandak ku panurutan panulis: Guru ngomong yén sanés éséy anu miharep pikeun kelas-Na, yén manéhna ngaharepkeun hal anu kirang analitis, langkung liniér, langkung kawat, dina pondok kirang georeferenced. Alesan cukup keur didaur di dieu.

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.