Naha urang kedah ngagentos kecap "Geomatik"?

Nganggap hasil tina hasil survey anyar, anu dilakukeun ku Dewan Grup Kelompok Profesional Geomatik (GPGB) tina RICS, Brian Coutts ngalacak épolusi kecap "Geomatics" sareng boga bantosan yén wanci parantos sumping ka mertimbangkeun ngagentos

Kecap ieu parantos katingali sirah "awon" na. Dewan kelompok profésional Geomatics (GPGB) tina RICS, sakumaha anu nyarios kami, nembé pariksa survey ngeunaan panggunaan kecap «Geomatics» pikeun ngajelaskeun naon anu biasa, dina institusina, Divisi Topografi sareng Hidrografi (LHSD) . Gordon Johnston, Présidén lembaga anu kasebat, nembé ngalaporkeun yén "réspon cekap nampi pikeun maju sareng masalah." Maka, sigana éta, sahenteuna pikeun sababaraha, masih aya derajat antipati sapertos kitu kana istilah anu éta tiasa dianggap parobihan. Geomatics mangrupikeun istilah kontroversial ti saprak mimiti bubuka dina 1998, sareng parantos tetep kitu.

Jon Maynard dilaporkeun yén di 1998, ngan 13% tina Divisi of Land jeung Hydrography milih dina ni'mat usul ka ngarobah ngaran pikeun Fakultas Geomatics, sarta yén 13% 113 dirojong proposal jeung 93 sabalikna . Extrapolating angka ieu jelas yen, waktos ieu, aya ngeunaan 1585 anggota dina LHSD nu. Inohong dibikeun make 7,1% tina anggota dina kahadean tur ngalawan 5,9%, ie margin 1,2% tina kaanggotaan! Jelas teu naon bisa nelepon hiji sora decisive, atawa hiji mandat pikeun robah, utamana lamun tempo yén 87% teu nganyatakeun pendapat.

Geomatics Dimana istilah originate?

Hal ieu sering disangka yén istilah éta asalna ti Kanada sareng nyebarkeun pesat di Australia teras di Inggris. Perdebatan anu nyababkeun, di Britania Raya, ngeunaan usulan parobihan dina ngaran-ngaran kursus topografi boh di paguron luhur sareng di divisi RICS supados ngalebetkeun istilah anyar, janten debat dina waktos éta, sareng Éta ngajantenkeun bacaan anu pikaresepeun dina édisi naon anu tuluy tina dunya topografi. Telepon Stephen Booth pikeun "... promosi anu langkung ageung tibatan Geomatics hartosna ..." sigana teu kantos dirawat di 2011.

Bari aya bukti anecdotal yén Geomatics Kecap ieu dipaké pikeun taun salaku awal salaku 1960, éta umumna ditarima yén istilah (geomatique di Perancis aslina mana geomatics teh tarjamah Inggris) munggaran dipaké dina makalah ilmiah dina 1975 ku Bernard Dubuisson a geodesta na photogrammetrist Perancis (Gagnon na Coleman, 1990). Eta geus dirékam yén kecap anu geus katampa ku Komite Internasional bahasa Perancis di 1977 sakumaha neologism a. Ku alatan éta, henteu ngan eta eksis di 1975, tapi ogé miboga harti a! Sanajan henteu eksplisit ditetepkeun ku Dubuisson, hartina na digambarkeun dina bukuna sakumaha patali ka lokasi geografis jeung komputasi.

Waktu éta istilah kungsi henteu diantisipasi ditampa. Teu dugi Michel Paradis, hiji juru ukur di Quebec, ngajemput istilah, hiji sami anu mimiti dipaké deui sacara éksténsif. Laval Universitas nyandak istilah pikeun pamakéan akademik di 1986 jeung bubuka program Sarjana Geomatics (Gagnon na Coleman, 1990). Quebec ieu diperpanjang kana universitas New Brunswick, lajeng di sakuliah Indonesia. Sifat bilingual Kanada éta meureun mangrupa extension penting pikeun nyoko na faktor di nagara éta.

Kunaon robah?

Ieu kinten-kinten héran para ahli anu langkung kolot dina profésional topografis, nalika istilah "Geomatics" diwanohkeun di Great Britain, nyatakeun yén éta tiasa didopsi sareng didefinisikeun supados jalma anu milih éta tiasa adaptasi sareng kaperluan masing-masing. Alesan anu dipikabutuh pikeun perobihan, mimitina, kanggo ningkatkeun gambar topografi ku cara nyéépkeun langkung modern, ku pasar anu langkung ageung sareng ngadopsi téknologi anyar dina pamekaran. Bréh (jeung jigana, kanyataan, pangpentingna) pikeun ningkatkeun daya asosiasi profési ka calon calon lembur pikeun program survey.

Kunaon robah deui?

Salaku retrospect, sigana bakal ramalan éta optimis. Program survei Universitas umumna diserep ku sakola rékayasa. Murid-murid, sacara numerik nyarios, teras nolak, atanapi sahenteuna tetep sami, sareng profésional sacara umum henteu nampi istilah éta ngalebetkeun kana judul-prakték atanapi henteu condong disebut "geomatik." Sareng henteu katingalina yén masarakat terang naon hartosna Geomatics. Pamakéan kecap geomatik pikeun ngagentos istilah topografi, khususna topografi tanah, parantos gagal dina sagala diitung. Salaku tambahan, buktina nunjukkeun yén RGB GPGB henteu deui yakin yén geomatik nyaéta istilah anu dipiharep pikeun neraskeun dina judulna.

Panaliti anu dilakukeun ku panulis dina 2014, sareng kanyataan yén GPGB parantos nganggap éta luyu pikeun naékkeun masalah, nunjukkeun yén sahanteuna henteu aya rasa teu puas ku ngagunakeun kecap geomatik salaku déskriptor pikeun ... hiji hal. Henteu pikeun profésional, pasti, sabab éta masih sigana ditampi sacara lega salaku "topografi" atanapi "topografi darat." Ieu mah ukur leres di Britania Raya, tapi ogé leres di Australia komo di Kanada, dimana istilah kahirupan dimimitian. Di Australia, kecap geomatik umumna janten nyiksa sareng parantos digantian ku "élmu angkasa," anu nyalira kalebet lemah tina istilah ubiquitous anu langkung anyar sareng progrésif sapertos "élmu geospatial."

Di seueur propinsi Kanada, kecap geomatik pakait sareng rékayasa, anu nunjukkeun yén topografi tiasa janten cabang sanés disiplin éta. Ieu hususna leres di Universitas New Brunswick, dimana "Geomatics Engineering" nangtung barengan cabang rékayasa sanés, sapertos sipil sareng mékanis.

Naon bisa ngaganti geomatics Kecap?

Ku kituna lamun geomatics Kecap ngajadikeun ngarojong bagja-Na, naon istilah bisa ngaganti eta? Salah sahiji faktor umum di unacceptability nyaeta leungitna sahiji rujukan ka topografi. Mun salah bisa mibanda geomatics insinyur, surveyors bisa mibanda geomatics? Mah sigana moal bakal wani nyarankeun. Yén meureun bakal ngakibatkeun kabingungan malah leuwih gede.

Dibikeun kabutuhan anu tumuh sareng kamampuan pikeun ngartikeun persis lokasi atanapi kalungguhanana, boh dina wujud mutlak sareng dulur, kecap "rohangan" langsung di pikiran. Hartina, posisi atanapi lokasi di ruang. Upami posisi éta dina rohang rohangan, teras hubunganana jeung kerangka planét, éta nyusul yén rohangan geo janten pilihan alami. Kusabab kanyaho ngeunaan katurutan hubungan sareng lokasina mangrupikeun inti ngeunaan juruukur lahan, ningkatkeun kapasitas sababaraha alat kalayan rupa-rupa akurasi pikeun nyayogikeun data posisional, kitu ogé pamekaran anu terus-terusan pikeun aplikasi anu mana kanyaho sapertos kitu tiasa diterapkeun, profésional tumbuh pentingna - profésional anu diukur Juruukur Geospatial.

Nalika "topografi terestrial" ngagaduhan sajarah anu panjang sareng bangga, rujukan pikeun lahan sigana mah ngagaduhan manfaatna sareng relevansi. Kaahlian surveyor modern ayeuna ngamungkinkeun anjeunna ngalamar kadua alatna, pangalaman sareng pangertian akurasi, ogé katepatan relatif ukuran tina sababaraha sumber ka daérah aplikasi anu langkung alusna, ogé saluareun wewengkon tradisional »topografi sareng kartografi». Ieu ayeuna kedah diakui tapi ngajaga hubungan sareng profési tradisional. Nalika deskriptor kualifikasi diwajibkeun ngabédakeun tilas juruukur tanah tina seueur kagiatan anu sanés anu ngagunakeun topografi dina judulna, juruukur geospatial mangrupikeun istilah anu nyugemakeun anu peryogi.

rujukan

Booth, Stephen (2011). Urang kapanggih link leungit tapi ulah ngabejaan saha! Geomatics Dunya, 19, 5

Dubuisson, Bernard. (1975). Praktek photogrammétrie et des Moyens Cartographiques asalna des Ordinateurs. (KJ Dennison, Trans.). Paris: édisi Eyrolles.

Johnston, Gordon. (2016). Ngaran, aturan jeung kompetisi. Geomatics Dunya, 25, 1.

Gagnon, Pierre & Coleman, David J. (1990). Geomatics: hiji pendekatan terpadu jeung sistematis nepi ka nohonan kabutuhan informasi spasial. Kanada Institute of Surveying na Mapping Journal, 44 (4), 6.

Maynard, Jon. (1998). Geomatics-anjeun sora geus dibawa kana rekening. Surveying Dunya, 6, 1.

Versi aslina tina artikel ieu diterbitkeun dina Geomatics Dunya Nopémber / Désémber 2017

Hiji Balas pikeun "Naha urang kedah ngagentos kecap" Geomatics "?"

  1. artikel alus teuing, urang tiasa ngagambar conclusions ngeunaan dampak téhnologi anyar dina tren sakumaha heubeul salaku peradaban sorangan disiplin: géografi, topografi na Biologi Kelautan sarta Akuatik.
    Nu penting nyaeta pikeun mastikeun yén istilah diadopsi jadi tangtu, jadi stabil leuwih waktos tur pamustunganana nembongkeun ciri tina dagang atawa profési dijelaskeun.
    Geomantic keur kuring, geus salawasna geus a icing nice dina decorating jajan, tapi pamustunganana henteu kecap nu datangna sarta balik kawas fashion teu lepas kana waktu. Kuring lean langkung elmu geospatial atawa ngan geoscience.

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.