The coups di Honduras jeung Paraguay

Anu mimiti, ngawitan ku clarifying yén kuring nelepon kudéta sabab sanggeus bulan panalungtikan laporan ti Komisi Kaleresan nami saperti eta katelah dina kasus Honduras sarta geus nami yén kontrovérsi internasional nyandak dua taun sangsara rahayat Paraguayan.

The kamiripan seueur, dina dua kasus eta nyaeta gelut sosial jeung ideologi antara hiji pasang konservatif kapitalis ngalawan gagasan sosialis. Kapentingan kelas hiji geus dominating kakuatan pikeun taun ngalawan ancaman reformasi anu ngancem status maranéhanana. Jahiliah model sejen tur stubbornness tetep parah disalin ti prosés konteks lianna.

Béda dina kasus Paraguay, prosedur aya knowledge di Gambar Impeachment na geus dilarapkeun sababaraha kali; kontrovérsi mangrupa rurusuhan nu eta ieu dibales. dina pikeun Honduras eta kedah parantos kapanggih ku ngabasmi panangan hukum ku trik lawan lawan anu henteu percaya henteu deui nyerna deui nami "gencatan otomatis fungsi" sareng engké "suksesi konstitusional". Laporan ti Komisi Kaleresan tungtungna ngusulkeun yén sidang Pulitik kedah dilaksanakeun di Honduras sareng saatos krisis di Paraguay urang pasti bakal nampi éta dina sababaraha taun.

Aya ogé bédana badag antara narima masarakat awam Lugo sarta disangka kaputusan na tetep di Paraguay. pikeun Honduras anjeunna kaluar tina nagara di piyama sarta ieu ditempatkeun di Kosta Rika, tangtu dina piyama stock sadayana kartu kiridit Anjeun. Dina duanana kasus, saluareun rahayat, boh irregularity manifest masarakat awam, serangan dina démokrasi jeung dunya acuerpó aranjeunna. The sakalor sosial Honduras nyandak taun karusuhan nu Jigana teu jadi ekstrim di Paraguay; Ieu gain keur nascent Liberty na Refoundation ngarah gerakan sosialis ka tingkat partisipasi nu terus preoccupy dua pihak tradisional; moal sabab geus sieun ekstrim tapi kusabab deteriorating manipulasi pulitik na ngabalukarkeunna.

Nya kitu kaayaan nu terus prune Gantina, militér luar barak maranéhanana jeung media maénkeun peran invaluable sakumaha anu sells kacang dina lapak sirkus. Ditawarkeun genah maranéhanana tinimbang ngajaga neutrality.

Lajeng nu diplomasi internasional jeung patandingan nu sami, nagara kénca-condong henteu mikawanoh anjeunna, sésana disebutna adegan komik jempé ngantosan lumangsung. Kuring inget exemplary Tin-Tin di Amérika, dimana eta muncul salaku urang tingali nagara konteks Countries di tengah coups na horseplay.

conclusions

Pasti politik internasional butuh apdet kalayan validitas nu leuwih gede sateuacan papanggihan anyar "dijieun dina Amérika Latin" sareng aturan sareng peran OAS anu kirang hambar dina pola anu pasti dicirikeun:

  1. Modél anyar coups. Ieu geus mangrupikeun pola jeung judgment pulitik sigana nambutkeun diri kana éta. Sanajan urang parantos ningal autogolpes kana kakuatan sanésna, anu "kudéta konstitusional" ka eksekutif sareng dasar hukum bakal dibere unggal waktos dua kakuatan séjén asup ka hiji perjangjian.
  2. Modél anyar dictatorships. Kami teu malire naon fenomena populis ieu lakukeun ku isu poverty ulang pamilihan Hugo Chávez gaya tebih di sahenteuna tina naon a diktator militér Palasik. Kalawan loba mangpaat karakter sosial, pola nu teuing bahaya kana yakin ngan céri anu. Anu bisa ngeureunkeun eta?
  3. campur internasional. Sedengkeun OAS bisa euweuh ngirim peacekeepers mun topple hiji pamaréntah de facto, nu piagam demokratis bisa maénkeun jeung samping lemah nagara ieu fokus dina economies hanjelu maranéhanana, motong dana kerjasama, dugi ka lending multilateral jeung nutup wates. Dina kasus Honduras eta sadar yén OAS bisa geus dicegah krisis atawa sahenteuna jadi beuki sadar naon ieu lumangsung. Lamun OAS teu diropéa, résiko interventionism nyaéta bahaya.

Jeung bisi urang, lamun urang eureun Éropa ningali urang kana buntut luhur, mangka urang kudu eureun maké aranjeunna. tantangan rongkah!

masalahna urang teu coups panjang atanapi dictatorships tapi partisipasi lemah kami paménta éta jalma anu milih minuhan janji kampanye maranéhanana, masihan continuity kana rencana jangka panjang sarta nyieun Investasi gede di wewengkon pendidikan, kaséhatan, perumahan jeung kaamanan sosial. atikan luhur bakal langkung ati-ati lamun milih sareng masihan kami gagasan hadé pikeun ilubiung supaya hukum ieu enforced sarta ngurangan vices korupsi nu nyampak salila lepat urang teu politisi.

Urang digolongkeun kana eling anu taya sahijieun bakal datangna pindah ka hareup, yen leyuran sagala kudu kaluar tina diri urang sorangan. Tangtu, ku input ningali naon geus digawé pikeun batur. Aya lepat sareng bade tingali cara nagara Nordik geus rengse, naon hancana -na teu- Spanyol, sahingga Amérika Serikat, anu dijieunna Chili, nu ngajadikeun Peru, Kosta Rika; tingali skenario sejenna muka visi jeung méré urang leuwih alesan. Ulah nyalin / némpelkeun sarta adaptasi jeung kontéks kawijakan jangka panjang teu Boten unggal opat taun jeung nguatkeun partisipasi warga teh guarantor greatest continuity.

Tangtu, eta bisa jadi urutan jangkung. Tapi urang kudu Tujuan mun aya na salaku urang nyumbangkeun jangkauan kami ti spasi urang. Kalawan realisme tapi tanpa kaleungitan optimism nu.

Mun euweuh gain tina crises ieu nyaeta unggal dinten kami beuki sadar hal anu sugan we salawasna terang. Bipartisanship yen karuksakan teu bisa balik rengse, pamingpin nyaho yen kami nu ningali aranjeunna sarta unggal dintenna neangan partisipasi langkung ... malah lamun eta hartina urang kudu botarles ku impeachment.

Hiji négatip nyaéta lamun bener sidang ieu alatan marake na teu nyiksa kakuatan gugatan henteu nambahan kana kamerdikaan flamed. Eta bakal jadi istiméwa ningali hiji niup ka legislatif bisa usurping karya eksekutif jeung anggaran pikeun hibah proyék, janten nganggo dana ti parlemén pikeun kampanyeu sanajan hukum nyegah eta. Éta ogé ominous yén paling kapangaruhan sanggeus krisis pulitik téh populasi sabab deterioration tina ékonomi jeung stabilitas sosial merlukeun taun cageur.

Dina dua taun, laporan ti komisi bebeneran di Paraguay nyebutkeun:

  • Ieu kudeta
  • Kabéh nu kaliru
  • Yén pangampunan di nyertakeun sakabéh

Dina kacindekan, euweuh kajadian.

Hiji Bales Ka "coups di Honduras jeung Paraguay"

  1. artikel alus teuing, Kuring keur nulis ti Nikaragua Honduras. Maksakeun rahayat Paraguay nu saluareun eta lamun ieu atawa henteu kudéta, anu nalangsara leuwih ti éta kaputusan goréng politikus.

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.