Precision gumantung Cadastral Tujuan - trend, sinergi, teknis atanapi gede bohong?

Di ditu ku 2009 I mahkat sistematisasi évolusi tina Cadastre tina hiji munisipalitas, anu dina logika alam na ngusulkeun kamajuan antara alesan naha katastre diadopsi keur kaperluan pajeg dina cara primitif, sarta kumaha éta kedah ngahijikeun data, aktor jeung téknologi nyokot integrasi kontekstual.

Pikeun 2014, Cadastre 2034 parantos nyatakeun yén évolusi visi tema «Cadastre», dimana gaduh total sinyalna kotamadya, daérah atanapi nagara, langkung penting tibatan gaduh katepatan, mertimbangkeun yén data bakal laun didamel. Hiji hal anu nyarupaan sareng pendekatan kuring dina taun-taun éta, dina naon anu kami katelah «manajemén kontekstual» ngamangpaatkeun «manajemén geomatik».

Pas pikeun tujuan: Trend?

Grafis séjén anu dicandak tina anu terpencil Tukang Administrasi Tanah di CIAF di Kolombia, sareng nunjukeun kumaha carana anu bakal katukang Cadastre 2034 parantos ngangkat partisipasi pamaké pikeun ngamutahirkeun data sacara real waktu jeung ngasupkeun inpormasi kalayan katerangan nu disaluyukeun kana precision mun maksud

Sareng éta Kolombia bakal janten pilot latihan dikirangan anu urang tiasa nguji anu disebut "Fit for Purpuse» Cadastre, sareng kuciwa ti naon anu parantos dilakukeun di Afrika sareng sigana éta mangrupa kejahatan dina kontéks dimana metode, akurasi sareng Prosedur parantos janten langkung penting tibatan pangguna.

Urang ogé bakal ningali kuciwa dina nyieun "cadastre" teu akurat "dina tempat anu parantos aya gelar; Naon anu bakal langkung pikaresepeun.

En GIM International parantos diterbitkeun artikel anu pikaresepeun pisan ngeunaan "Konteks-disaluyukeun" Cadastre. Anéhna sakumaha anu dipikaresep, uji lapangan anu parantos dilaksanakeun di Ké Kenya parantos nyakup faktor-faktor anu henteu kantos sateuacanna dina kaayaan anu sami: Entitas Pamaréntahan, Teknologi sareng Komunitas.
Sareng leres, leres pangarangna, éséy munggaran ieu geus janten "pangalaman diajar" ti mana anu kedah dianggo tina tés "tuntas anu tiasa mendemonstrasikan anu bisa dirobah dina rupa-rupa pendekatan ieu" dina jalur 'kumaha' tiasa ngalakukeun karya sarupa dina efisien sarta hususna ngagabung. Modél anu tiasa ditulang deui, gaduh mupus adaptasi unggal kontéks nu spésifik.
Giru datang kana kapikiran konteks Amérika Latin sareng na masalah lega. Dimana aya komunitas aboriginal anu bertarung kanggo pangakuan lemahna katurunanna, komunitas kapangaruhan anu nyerang darat urban (disebut 'informalitas') atanapi sengketa ngeunaan harta diantara kasusna lain sareng éta, sanajan aya inisiatif merhatikeun ka pamuter, sadaya eta sigana nunjukkeun yén kamajuan lumangsung lalaunan pisan sareng nekad tina akurasi perkiraan ngeunaan priorititas perkotaan.

Salaku sobat Peruvian, NanDina latar tukang urang sadaya mencilkeun carita anu sami sareng alih deui' Henteu sabab urang geniuses, tapi kusabab hal ieu ngan ukur nurut rasa anu paling basajan. Panasaran yén salah sahiji pangarang tina artikel ieu Christian Lemmen, anu pikeun taun 2009 kuring nyerat tulisan éta «data dina katastre«, Ngarujuk kana naon anu kapake pikeun urang di Honduras ti saprak taun 2003 dina anu disebut« Model Cadastre Domain Teras », antecedent tina naon anu urang terang ayeuna salaku« Modél Panguasaan Manajemén Tanah ». Sanajan versi anu disebut CCDM of Lemmen dirobih nalika kaluar salaku ISO 19152, kesederhanaan henteu robah, kusabab aya tilu tokoh utama dina model ieu.

Standar LADM nyadiakeun bonanzas anu kitu teu tiasa parantos dieksploitasi kanggo tujuan ieu, kumaha ogé aspék sapertos kanyataan yén plot katempona modél (henteu peta), tiasa naek ku cara nganggo metodeu anu henteu kapisat, sareng jadi perfected kana waktu ku ngadalikeun atribut anu nangtukeun kualitas na, akurasi sarta relevansi.

Pas pikeun tujuan: Sinergi?

Sateuacan ngaléngkah pikeun nyimpulkeun pangalaman dina Kenya, Abdi hoyong ngagambar perhatian kana frase awal pangarang:

"Pendekatan anu luyu pikeun administrasi darat di Kenya geus diuji, fokus kana penyusunan judul lahan kalayan citakan pikeun sakabéh dina pendekatan anu cukup, gancang sareng 'cukup hadé'." Nujukeun kasimpulan eta tiasa disenikeun salaku: 'Nyadiakeun judul harta, mimilukeun sadaya aktor dina prosés kalayan ngadamel hasil anu bisa dipercaya tur bisa gancang pikeun gancang'. Kumaha aranjeunna kahontal janten motif analisis anu kiwari urang.

Tempat anu dipilih nyaéta County Makueni di Kenya, uji coba éta dilaksanakeun ku lembaga juru survey di Kenya, Kamentrian Nasional Land, Perumahan sareng Pekembangan Urban ditéang jeung Kamentrian Land, Mining and Planning Physical in County tina Makueni, cacah dina kolaborasi caket sareng panyadiaan tina software sareng hardware pikeun tujuan ieu.
Salaku titik penting anu kahiji kami nyorot perhatian badan wewenang nuju rombongan spesialis (topographers Kenyan sareng tim téknis ti Kadaster International) anu henteu ngan ukuranana protokol tapi ngan dicirikeun ku kahayang pikeun nganyahokeun ngeunaan perlu, pentingna sareng implikasi tina proyék anu dipidangkeun (dina kecap panulis) dina "diskusi anu langkung seueur ngeunaan tilikan: partisipasi, kualitas, biaya, efektivitas waktos, kudu monumentalize hucu, akurasi cakupan , Jsb. "eventa malah tambahkeun minat Nasional Menteri Lemah sareng parantosanna yén Menteri Lahan disusun ku ujian.
Titik penting kadua. Partisipasi sakabéh masarakat di pangwangunan karya. Nu nulis henteu ragu kanggo nyarios: ". Partisipasi Masarakat anu jadi dadasar pikeun kasuksésan". Sarta aranjeunna nambihan yén, salaku dina wanci cadastral ngabutuhkeun partisipasi tatanggana, anggota kulawarga, jeung sajabana, lansia anu diungkabkeun sateuacanna jeung desa keur "mastikeun kasadaran sareng involvement sadaya pihak"; anu nuduhkeun yén peran inpormasi anu puatkeun ku tujuan paham nu dipikaharti saprak "Saha bae tiasa ngawaskeun prosés na lapang." Sejah éta, data anu dikumpulkeun dikirimkeun kana lingkungan GIS dumasar kana awan, saha tiasa nuturkeun prosés , Nyiptakeun jenis 'partisipasi jauh'.

Éta diperyogikeun pikeun kéngingkeun gambaran hubungan antara jalma sareng lahan kapamilikan formal sareng informal, kalebet ngilikan sareng pendudukan tanah. Klaim sareng konflik ogé kedah dicerminkeun, sabab éta penting pikeun otoritas pikeun nampi gambaran ngeunaan unit rohangan atanapi wates anu disebatkeun. "Peta perbalahan ieu" nyaéta titik awal anu ngadukung prosedur resolusi konflik. Sok émut generasi generasi modél pendekatan nasional anu tiasa dirojong ku komunitas topografis.
Dina kasus papaséaan térritorial, jelema kalibet peryogi 'satuju' boh di daérah dibantah sareng lokasina. Salaku nalika prosés alokasi di lapangan, patumpang tindihanana dijieun antara poligon anu diselarkan, aranjeunna 'dipetakeun' ku kituna penguasa anu saluyu tiasa apal kana lokasi anu pasti sareng jinis konflik nu aya.

Pamariksaan umum ogé prosedur anu sanés anu sering (mindeng dilaksanakeun di Aula Town lokal), biasana dilaksanakeun ngaliwatan rapat désa ditagihkeun sareng pihak-katilu anu dipercaya. Tuh, para anggota komunitas tiasa ningalikeun sadaya data anu dikumpulkeun dina peta, bahas sareng nyalamkeun hasil. Salila uji lapangan, data anu ditajenkeun dikonfirmasi sacara tarik kalayan masarakat.

Pas pikeun tujuan: Téhnik?

Téknologi anu dipaké

Lingkungan desain didasarkeun kana aplikasi ESRI pikeun ngokolakeun pendataan. Ieu dipake dina kombinasi sareng precision submetric alat Trimble GPS, anu nganggo sambungan Bluetooth. Wereta pikaresepeun pikeun rupa-rupa pagunungan tina beurat anu handap henteu. Alat GPS anu digantikeun ku leungeun butuh sinyal pikeun ngabenerkeun ngaruksak atmosfir sinyal GPS sareng katepatan sub-méteran janten kacukupan, supaya - dina hal ieu - alat-alat nu précasi luhur mah teu perlu.
Pendaptaran pendekatan pikeun tujuan nyarankeun panggunaan "watesan visual" pikeun ngaidentipikasi ngeunaan hak lahan. Saperti di daérah désa Kenya aya seueur wates anu alami sacara alami, anu nyicingan lokal ditingali sababaraha wates anu sanés nganggo pepelakan sisal. Ku cara kieu sadayana wates gampang diidentipikasi dina kolom sareng gambar satelit. Saatos dikenal dina bidang, wates visual ditarik nganggo pensil atanapi ku "gambar digital" nganggo alat GPS manual dina gambar-gambar.

Manajemén data

Saatos kumpulan data lapangan, aranjeunna kedah dipariksa pikeun integritas sareng disiapkeun pikeun pamariksaan umum saterusna. Editiondisi ieu diperyogikeun nampilkeun data spasial, utamana ningali kana itungan lokasi rata-rata wates anu dumasar kana kontribusi tatangga dina saban gigir wates ieu.

Prosedur dina widang

Karya lapangan diwangun dina nyiptakeun langlangan kabéh hubungan antar jalma jeung parangkat anu aya, kaasup kapamilikan formal sarta informal tina lahan ogé klaim anu aya. Nu nyicingan désa sareng patani diondang pikeun leumpang perimeter tina plot-Na sareng nuduhkeun bagian wates sorangan ngagunakeun anteneu GPS. A juru ukur dirékam observasi nganggo aplikasi. Gambar satelit di wewengkon éta dipintonkeun dina layar alat mobile GPS. Koléksi data parantos dipigawé ku cara terpadu: periméter éta disimpen salaku poligon katutupan kaasup tipe anu nganggo hak anu didaptarkeun ku éta poto anu boga atanapi ngagugat kanggo nambihan ogé poto kartu idéntifikasi anu boga atanapi ngagugat. A identifier awal ieu dipaké salaku konci link. Patepatan henteu dumasar kana géométri, padahal fokus kana link tina data spasial sareng administrasi, nyéta, dina ngahubungkeun jalma jalma ku polygons. Kusabab warga diwajibkeun nyadiakeun buktina identitasna, pamarentah kedah laksanakeun. Ieu penting pisan pikeun kasuksésan metodologi ieu.

Pas pikeun tujuan: Disparate?

Tes lapangan anu diayakeun di Makueni County nunjukkeun yén koleksi data lapangan sareng ngokolakeun data tiasa dilaksanakeun di luhur terpadu, partisipatifitas, gancang, sanggup sareng dipercaya. Dua surveyor dikumpulkeun data dina panerapan 40 dina rohangan genep jam di lingkungan pagunungan sareng hasil anu ditampi ogé. Sanajan kitu, dina konfigurasi légal jeung institusional merlukeun perhatian guna nerapkeun pendekatan, sareng paling pamilon sapuk yén éta perlu langkung perhatian pikeun dulur pikeun akta judulna.
Dina menangkeun langlangan plot tumbu anu dipercaya pisan anu diperyogikeun sareng jinis hak anu sareng hakna. Kituna, eta dianggap kamungkinan nempatkeun beacons tur ngalakonan survey seueur pisan engké, supados fase pangropéa, anu tiasa dipigawe ku urang sami.
Hal ieu diperkirakeun yén, ayeuna, kurangna 20% tina parcél darat di Kenya parantos di-inspeksi (dina bentuk atanapi salasahiji waktos) sareng didaptarkeun. Biaya anu ayeuna keur ngajalanan, ngabasmi, mariksa, ngadaptarkeun sareng ngadaptarkeun plot dua hektar di Kenya sakitar sababaraha ratus rebu dolar per plot. Dina watesan total biaya, jelas yen teu aya kasadiaan nunjukkeun yen plot masih diperkirakeun dilebetkeun kana pendaptaran rata-rata 15.000.000.
Seueur patarosan tetep tiasa didiskusikeun sareng didirikeun dina mangsa nu bakal datang. Di antarana nyaéta kumaha cara nyimpen sareng ngatur data terpadu. Paké golongan data cadastral atanapi pendaptaran? Kitu ogé, anu nanya sejen anu patali jeung pangropéa data, sakuduna eta dijaga sagemblengna dina format digital atanapi nganggo informasi anu dicitakna? Alternatif meureun pikeun ninggalkeun salinan gambar satelit anu disimpen ku masarakat satempat.

kacindekan

Benerna éta jelas yén pasén ieu bakal diwanohkeun pikeun ngagancangkeun ukuran hak jalma anu parantos ditunda. Sinergi, irrefutable; dina éta kombinasi anu ngalamar téknologi sareng geolokasi intrinsik masarakat. Praktékna teu kedah ngembangkeun metodologi anu bakal ngerakeun kafir tradisional, ngagunakeun aplikasi tipe FLOSSOLA dina alat seluler sakumaha akurasi sareng koréksi diferensial jadi leuwih demokratis. Ngan waktu, nyoko standar sareng kalembaban anu tiasa janten pokok tiasa ngabuktikeun yén éta sanés poyok.

Kuring nyarankeun janten sadar naon anu lumangsung dina Kolombia, jeung pilots Multipurpose Cadastre. Dimana kombinasi LADM, pas keur kaperluan, INTERLIS sareng buka-mindedness tiasa janten bahan tina geofundada sareng rasa anu urang Europeropa henteu sadar, saprak kabutuhanna di lahan darat sanggup béda béda ti konteks nagara urang. jalur ngembangkeun, atanapi sakumaha komandan nyebutkeun: sub-dikaluarkeun.

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.