Nalika ngalaksanakeun saran LADM

Dina sababaraha proyék nu kuring milu, Kuring geus disaksian yén kabingungan anu disababkeun ku LADM henteu merta dihubungkeun sareng ngartina salaku hiji norma ISO, tapi rada ngasingkeun wengkuan konseptualna ti skenario mékanisasi téhnologis. Dina basa sejen, kumaha cara nerapkeun eta.

Kedah janten jelas yén LADM sanes standar ISO konvensional, salaku standar pikeun manajemén metadata (ISO-19115), pikeun masihan conto, atanapi standar pikeun observasi jeung ukuran (ISO-19156). Areta sarua dina pengertian sareng anu disiplin husus, teu aya dua norma ieu tiasa ditenétkeun ku pamaké anu henteu geomatikimédis anu maca maca harepan anu patalina jeung panalungtikan anu diayakeun; saloba I terang kumaha ngadamel shapefiles atanapi radiate ku stasiun total; Latihan sok peryogi uninga kumaha nerapkeun standar ISO.

Isu anu standar ISO merlukeun kapuasan tina husus (bisnis) nyaéta hal anu ngajadikeun standar ISO-19152 katelah LADM leuwih susah pikeun nerapkeun; kusabab administrasi tanah mangrupakeun subjék nu dihalangan disiplin husus éksténsif, karir anu to date di sababaraha universitas dilayanan ngan ku dimensi éta.

Nyaho LADM seueur langkung ti ngarti kana sabaraha paket, kelas sareng subklass UML; peryogi kauninga konteks administrasi hak nyata; duanana tina samping pendaptaran sareng ti cadastre sareng kartografi, hukum swasta, hukum umum, punggutan hukum sareng administrasi. Tinimbang diajar kumaha ngarobih korsi pendaptaran kana RRR, LADM daék ngajantenkeun usaha anu leuwih gampang dimaksimalkeun, tiasa ngabédakeun naon anu geus lumangsung dina kahirupan nyata, istilah anu aranjeunna sumputkeun dina kaayaan kontéks sareng panerapan nasional, sabab yén RRR lain hasil tina wasiat ti pihak anu maréntahkeun notaris, anu sacara protés sacara péetisisasi dina akta, nu dibarengan ku inpormasi anu anjeunna dipikaharti tina sertipikat pasastral, anu dina unggal tafsiran nya éta saurang péditor sakali dijieunna tina realitas fisik, sareng, saatos karya anu leresna panginterpretasi sareng panginget méntal pangabutuh anu kualifikasi dipastikeun pikeun ditranskripsi ku Priyayi, kedah tungtungna meunang pangrékam yén anjeunna kedah nyobaan deui nyobian napsirkeun hal anu nulis Priyayi, anu diinterpretasi qualifier, diinterpretasi ku notaris, anu naksir wasiat pihak, asup asupkeun prasasti atanapi urutan panolakan ... aya lamun di mana waé ogé salahna henteu leres dina interpretasi maranéhanana!

Modeling nyaeta salah sahiji tantangan anu ceuk Geofumadados di Beyond Cadastre 2014 di ditu pikeun 1994, dinten ayeuna bakal normal pisan. Tulus éta leres, sareng najan modeling mangrupikeun tindakan akal sehat murni, aranjeunna poho yén ieu mangrupikeun rasa anu sahanteuna di manusa. Modeling ngalibatkeun latihan badami di antara profésional bisnis: Notaris, surveyor, geomatics, surveyor, registrar, anu kedah diajar UML dasar; sareng pamaké komputer anu kedah ngundeur pikeun ngarti kana kahirupan nyata naon anu aranjeunna nyobian otomatis.

Ngarti dina administrasi tanah ngakibatkeun terang prinsip pendaptaran anu nganggo pendekatan universal, sahenteuna dina bagian ageung dunya kulon:

Prinsip sholat, anu nyegah pangwatesan atanapi katerangan jenis tanggungjawab kéngingkeun dilebetkeun sacara otomatis, kacuali kabunuh panerapan, éta prinsip idin anu netepkeun yén panerapan disatujuan ku kongres nasional atawa otoritas tanggung jawab bisa ngusulkeun hal éta. salaku waspada atanapi annotation preventif, prinsip iklan anu nuduhkeun yén pamaké naon waé anu kedah terang yén konsési pertambangan atanapi daérah rezim khusus mangaruhan domain, pamakean atanapi padamelan, prinsip husus anu misahkeun kompetensi pendaptaran. nganggo cadastre, prinsip pendaptaran anu ngakibatkeun yen obyek térritorial merlukeun ngaliwatan aliran 'sanggup mibanda kompetensi légal ... jeung sajabana dugi ka status hukum dirobah kana sistem aturan anu ngagampangkeun LADM pikeun gampang ngeureunkeun hiji sajak rencana aksi anu hese netepkeun naha anjeun ngagaduhan profil UML logis atanapi database batuk fisik; Nyandak kana sistem kawijakan, aturan, prosés sareng prosedur langkung kedah janten pujangga anu.

pamahaman-nu-ladm

Saatos péstikasi abdi di Agustín Codazzi Institute dina kerangka ICDE sareng presentasi kuring di minggu ieu di nagara-Amérika Tengah, abdi bakal tiasa nuturkeun dina subjek éta. Kanggo ayeuna, sababaraha waleran hideung jeung bodas:

Ngalaksanakeun The LADM robah cara urang ngadaptar?

Ngalaksanakeun No. No. Paham eta sabagian. Makékan it, pasti enya.

Naha henteu kedah pikeun pamaké aréa penting (bisnis) terang LADM teh?

Paham enya. Kumaha cara nerapkeunana ... teu merta.

Dupi sistem anyar tiasa maju tanpa ngadopsi LADM teh?

Enya Tapi ...

Naha anjeun kedah ngarobah panerapan atanapi kerangka institusional pikeun nerapkeun LADM?

No.

Naha LADM anu kedah leres janten ISO?

Sanggeus ningali parabot anu kalimah, masalahna pikeun ngadaptarkeun pendaptaran segencan cadang sareng biaya anu luhur interoperabilitas, kedah pasti parantos aya sababaraha taun ka pengker. LADM ngabantos henteu ngadukung bisnis, anu henteu robah, sanaos henteu kedah leres ku unggal taun 10.

Naon mangrupakeun hambalan pikeun neuleuman LADM teh?

Baca Cicih Cadastre 2014, ngarti kana prosedur kadastral, ngarti kana prosedur notarial, neuleuman prosedur pendaptaran, ngarti kana panerapan tina rezim husus, naksir ISO-19152 dina dasar ieu, ngalenyepan pangalaman cicing, jahat jeung alus sateuacan neraskeun maca ...

Naon mangrupakeun hambalan pikeun adaptasi propil LADM?

Candak propil umum, dipisahkeun kana opat kuadran, jalma-jalma anu kaluar tina pidéo pikeun ngawangun kelas BA_Unit, numpurkeun jalma tina cadastre pikeun ngawangun kelas spasial sareng topografi, cipta ngawangun hubungan pribadi-hukum, alamatna: panerapan hukum umum sareng ngawangun file na prosedur, alamat undang-undang séjén laun, ngajarkeun sumberna.

Naon mangrupakeun hambalan pikeun nerapkeun LADM dina sistem anyar?

Hapetélilkeun profil logis anu umum, anu langkung saé hadé. Ngawangun profil fisik, nerapkeun alat pikeun ngokolakeun pangiriman sareng ngédit, adaptasi prosés, ngamekarkeun atanapi adaptasi alat anu nganggo metodologi anu ngajaga daur hirupna ... upami langkung milih ngarobih urutan gumantung kana kontéks protokol nagara.

Dimana anjeun tiasa ningali conto pelaksanaan LADM dina konteks Hispanik?

Upami anjeun hoyong ningali latihan primitif kalayan CCDM sateuacan saencan disebut standar ISO-19152, sia ningali SINAP di Honduras. Henteu mung alat téhnologis Unified System of Records SURE, tapi panerapan anu masihan kahirupan kana hukum sifat sareng perdagangan urutan teroris. Dina jangka sedengna pisan ningali évolusi SURE, anu mangrupakeun prosés nu keur lumangsung di handapeun partnership publik-pribadi. bolckchain.

Upami anjeun hoyong ningali alat kota anu luyu sareng LADM, anjeun tiasa ningali SIGIT dina Pasamakmuran Puerto Cortés, Omoa Puerto Barrios antara Guatemala sareng Honduras, sareng alat klien wéb on OpenLayers, lapisan cadastral nu misahkeun sarta malah pendaptaran harta fokus dina puseur pakait tina lembaga nasional. Najan ngarugikeun yén ieu dilaksanakeun sakumaha sakuduna, modél henteu janten jumlah geofumat, anu tiasa pikabitaeun pikeun nutup bubuahan dina konteks Salvl Salvador.

Upami anjeun hoyong ningali alat pikeun pangropéa cadastral kota kalayan layanan GML / WFS sareng sistem nasional, anjeun tiasa ningali Municipal SIT dina Himpunan Kotamadya di Honduras, dikembangkeun dina QGIS di tingkat klien, tambah hérgi sanésna interoperabilitas malah ku BentleyMap V8i tanpa I-model.

Upami anjeun hoyong ningali proses dina palaksanaan, pasang-ngajangjikeun, seueur pisan anu dipikahoyong ku Allah, tingali pangalaman kiwari Agustín Codazzi Institute sareng Superintendence of Registry and Notaries, gaya platanizada Colombia. Ngagunakeun INTERLIS pikeun ngayinkeun palaksanaanana, tangtangan hade opensource sareng ESRI narajang sakaligus tur hiji IDE anu tindakan minangka jubung Administrasi Land.

Upami anjeun hoyong ningali latihan anu ngajangjikeunna, anu mana waé bakal aya waktos tapi tungtungna bakal dihontal sareng metodologi tropis, kuring nyarankeun nuturkeun ngembangkeun SIICAR2 di Nikaragua.

Tur upami Anjeun gaduh mamang ... aya mail abdi.

nicargua

editor@geofumadas.com

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.