Peran geotechnologies dina formasi mangrupa Catastro 3D

Dina Kemis Nopémber 29, sakumaha Geofumadas sareng Hadirin 297 urang milu dina webinar anu diwanohkeun ku UNIGIS  di handapeun téma: "Peran geotechnologies dina formasi mangrupa Catastro 3D»Ku Diego Erba, anu ngajelaskeun hubungan penting antara géotéhnologi sareng kadés 3D. Tulisan éta ditutupan ku Lau, kolaborator Geofumadas, anu sonten urang parantos marios kesan, pamanggihanana sareng ogé tinjauan eusi kusabab UNIGIS Anjeunna geus ngagantung eta pikeun jalma anu lasut deui.

Ngupingkeun Erba meryogikeun pikiran kabuka pikeun visi ayana anu ngadesek di nagara maju, sareng visi jangka sedeng di nagara-nagara anu deklarasi Cadastre 2034 ieu henteu ngagambarkeun kasieunan naon anu tiasa dilakukeun; tapi kusabab implikasi dina pengelolaan parobihan, pengambilan kaputusan sareng implikasi ékonomi dina kontéks dimana hutang pikeun hasil ka warga éta tinggi dina hal nyayogikeun jasa anu langkung saé dumasar kana data téritorial. Kolaborator kuring, Lau parantos ahli pisan dina nyimpulkeun eusi Wébinar; Koméntar kuring némbongan salaku éditor Geofumadas.com dina warna coklat.

Webinarna dikembangkeun dumasar kana kandungan buku Gbr-Best lila 3D Cadastres, sarta mimitian ku ngécéskeun, kumaha modeling 3D tiasa ningkatkeun cadastre, sabab kalibet dina revolusi téhnologis anu kuat, nu matuh kasempetan pikeun spasi ngenalkeun téknologi anu nyorong kamekaran, sadaya tampa kudu ngaganggu sagala atribut anu asalna tina Data 2D (peta, aksara, rencana).

Erba, negeskeun yén prosés pendataan kedah saderhana ku software bébas sapertos  Scrappy, nu aplikasi kerangka anu diciptakeun pikeun moto data sareng data ieu disimpen di Wéb, ngantepkeun kumplit kertas kertas salaku metodeu koleksi kolot.

Tantangan anu luar biasa, pikeun anu nyandak kaputusan. Tangtosna, tina sudut pandang akademik sareng visioner éta pendekatan anu valid. Nanging, nalika urang ningali pangalaman sapertos Serbaguna Catastro ti Kolombia, dimana Trimble sumping sareng Land Folio sareng PenMap anu saé, urang ngagaduhan kacindekan yén konéktipitas sareng listrik bahkan stabil di padesaan masih mangrupakeun tantangan anu jauh. Panyimpenan wéb bakal tetep nempatan versi hibrid antara panén, panyingkronan, sareng bahkan sababaraha kertas.

Pendekatan kedah diperhatoskeun tumut kana akun yén, najan dina widang téhnologis urang masih di fase hiji transisi antara 3D visualisasi jeung 5D tina operasi, dayeuh anu ageung di Amérika Latin anu diperyogikeun urugkeun mékanisme dunya munggaran, anu aranjeunna bakal amalan hade kanggo jalan kanggo dayeuh pinter.

Anjeunna ogé nunjukkeun yén urang kedah ngirorotkeun ngeunaan modeling 3D lain ukur ku ayana revolusi téhnologis, tapi kusabab realitas ruang anu diperyogikeun, ngaliwatan ieu mungkin modeling dinamis spasial-struktural. Ngaliwatan conto, peran anu modelana 3D tiasa ditaiskeun dina kaayaan kajadian anu sapertos gempa bumi atanapi kapindahan tina strukturna tiasa diitung-terusan tina bumi jeung kapindahan lahan dina hal-strukturna strukturna.

Anjeunna ogé nunjukkeun studi ilmiah anu diayakeun anu aya dina tingkat global, anu ti 2011 ngamajukeun ngamangpaatkeun modeling 3D pikeun analisis spasi, sareng ngulang sémédén pikeun ngembangkeun proyék anu tumali kana topik ieu, khususna di Amérika Latin.

Integrasi téhnologis

Pikeun ngarti kana teknologi anu kalibet dina modeling 3D, luyu jeung katastre, perlu henteu nanyakeun kumaha anu ngarékam sipat dina 3D, padahal yén unit anu ngahubungkeun sareng cadastre mimitina sok make polygonal, kumaha mungkin pikeun ngadaptar sipat di 3D sareng naon kauntungan teu acan diala ku katast tradisional.

Muhun, dina conto kahiji, pamakéan téknologi 3D bisa digunakeun pikeun ngatur rohangan, nyaéta pikeun nyieun déskripsi ngeunaan formulir, volume sarta lokasi, ogé jenis permukaan tempat cicingna.

Ngagunakeun sensor jauh modéren dimungkinkeun pikeun nangkep polumeu data anu saueur, kaasup inbuan data, sapertos titik awan atanapi titik awan, nu penting pikeun ngawangun objék 3D anu ngamajukeun ngembangkeun basis data spasial.

Geomatik di nagara berkembang kedah ngadopsi pendekatan sapertos kieu, anu, sakumaha ceuk kuring di luhur, visi sareng teu tiasa dibalikkeun. Nalika hal-hal ieu terwujud, penting pikeun maksa kana prosés; sabab sanaos alat panangkepanna parantos maju, fungsionalitas parangkat lunak pikeun modifikasi na, kalayan kontrol transaksional sareng saluran anu berturut-turut kana inpormasi sateuacana terbatas. Upami nyoko kana standar ISO-19152 masih tangtangan rumit, antara nurunkeun modél konsép kana modél fisik, kalayan kelas topografi dumasar kana titik salaku unit panyimpen metadata; Éta kedah dibayangkeun upami urang hoyong milari modél tilu diménsi (sanés ku visualisasi, atanapi henteu néwak, tapi ku administrasi anu dikawasa).

Jigana masalahna henteu nyoko kana visi anyar. Sadaya lembaga ngagaduhan sumber daya manusa anu khusus, utamina dina bidang analisis inpormasi sareng pamekaran téknologi; tapi kasusahna nyaéta dina ngagabungkeun prosés misionaris anu henteu ngan ukur fokus kana fase akuisisi data, tapi ogé meryogikeun resmiisasi kriteria realitas data, disposisi sareng kualifikasi data énggal ieu pikeun éntitas sanés anu bakal nganggo inpormasi, mékanisme ngamutahirkeun dina kontrol transaksional, sareng ogé pendekatan kana kurva diajar pikeun palaku anu bakal ilubiung dina penyediaan jasa pikeun wargana.

Jalma anu parantos nerapkeun prosés terintegrasi antara Cadastre sareng Registri, sadar kana tantangan manajemén parobihan anu kalebet kalebet kualifikasi pendaptaran, pikeun ningali peta dina panémbong wéb, anu henteu ngagaduhan wilayah tatangga anu dijelaskeun sacara tertulis, sabab katingali dina katerangan téknis dinamis tina peta cadastral sareng, anu ogé ngagambarkeun larangan tina norma rézim khusus anu asalna tina panerapan téritorial. Ayeuna bayangkeun yén tibatan pesawat 2D anjeun kedah ningali bolong tilu diménsi ku wangunan satengah dilebur dina usaha pangsaéna Drone2Map atanapi ContextCapture.

Dina wénder web ieu disangkut yén sateuacan nyaritakeun ngeunaan palaksanaan kartografi 3D di sakuliah dunya, kedah nerapkeun téknologi anu saluyu kanggo ngahasilkeun panambaran spasial, sapertos geodes, saprak ieu perlu ngawangun sareng ngarojong model diadaptasi kana realitas spasial. Pangwangunan modél kieu dina seueur nagara sacara praktis nyaeta nihil, anu mangrupakeun masalah anu serius upami ieu ditunjukkeun modél sapertos kartografis, langkung maju.

Bagian hukum henteu tiasa dileupaskeun, terang yén katastina sapertos sapertos ngalibatkeun lingkungan alam - ékonomi sareng fisik. Gumantung kana kerangka hukum anu dikaitkeun kana kataster dina tiap kota, jalan parantosan struktur sareng rohangan anu ditetepkeun bakal ditetepkeun, pasualan Kolombia-Brasil ngabahas, di mana aya perjalanan kanggo ngawangun perjalanan rohangan anu sanés disusun (daérah beureum) .

Maka naon anu katast 3D pikeun, sajaba ngalambangkeun ku voluméris anu aya, aya ogé bakal kapaké dina wéning dina webinar salaku "kaayaan superimpimpulkan", nyaeta, pikeun sanggup ngajawab masalah anu patali jeung larangan, superposisi nangtung (patali sareng wangunan) atanapi infrastruktur (pipa, kabel, torowongan atanapi pipa).

Dimimitian ti dua enggon:

  • Pemerolehan: nyaeta, naon anu aya, naon anu aya, mana anu kumaha ayeuna.
  • Nyiptakeun: ngadamel data ngaliwatan téknologi sapertos BIM, sareng ngahasilkeun 3D modeling, anu engkéna baris ngaliwatan prosés Rendering anu méré obyék tampilan anu dipiboga kanyataanana.

Naon karunya hanat deui; aya teu mungkas manajemén administrasi darat, tapi dina tahap-engke ngapdet sareng ngintegrasikeun jasa ka palaku anu dikaitkeun kana ranté urus.

Kontribusi ka geoengineering

Salila paméran, Erba némbongkeun conto kumaha digunakeun modél 3D tina struktur jasa dasar anu tangtu, kalayan anu anjeunna nunjukkeun yén modél ieu ngagambarkeun alat-panerapan kaputusan, sabab dumasar kana aya, nyaéta, visualize yén aya, dimana aya na kumaha nya, ieu tiasa janten titik awal simulasi anu nganggo jenis ieu data pikeun nyegah sagala jenis acara positif atawa négatif.

Konsep parsél cadastral lajeng dirobah kana obyék, citakanna dimimitian konsepna Voxel, hal sapertos tara piksel, tapi dina obyék 3D, "nya éta unit processable minimum matriks tilu-dimensi". Konsep kadastre 3D ékonomi ogé diwanohkeun, ti mana anu virtual atanapi Pangajen maya, anu mangrupakeun simulasi nu sipatna disimpen dina rohangan spésifik, pikeun nangtukeun ciri-hal anu tangtu dumasar kana struktur sareng hubungan na sareng lingkungan saharita.

Naon anu tiasa kajadian sareng Sistem Informasi Geografis, sareng sareng sadaya lingkungan sistem anu diciptakeun pikeun analisis ruang? Sareng langkung ayeuna saatos netepkeun generasi data 3D salaku prioritas, sakumaha ceuk Erba, yén sababaraha ahli anu aya hubunganana sareng lapangan nunjukkeun yén éta mangrupikeun tungtung data vektor sakumaha anu dipikaterang, nyaéta, éta "Tungtung polygon" salaku dadasar pikeun pergaulan data anu numbu ka cadastre", Mana nunjukkeun yén cara keur diala, disusun jeung dianalisis kudu dianggap.

Penyaluyuan visualisasi data 3D sareng manipulasi henteu tebih tina kanyataanana, aplikasi sapertos ESRI's ArcGIS Pro, Bentley Systems DigitalTwins parantos dilebetkeun fungsionalitas antarbeungeut di data ieu, QGIS ogé parantos diantarana nambihan-add pikeun manajemén data pointclouds, janten ngahasilkeun kanyahoan naon anu bakal kajadian sareng GIS konvensional sareng aplikasi sanésna pikeun analisa ruang, sabab pembaruanna kedah saluyu sareng pamekaran téknologi anu caket, urang bakal ningali dina sababaraha taun, upami aya modifikasi tina perangkat lunak gratis anu ngamungkinkeun rupa-rupa fungsi pikeun manipulasi data 3D.

Patarosan nu peryogi nanyakeun ka urang nyalira, upami nagara kami damel raket sareng kamajuan téknologi, perkembangan SmartCities mangrupikeun kanyataan anu sakaligus bakal ngagantos, sareng mikabutuh usaha pangbadagna tina integrasi téhnologis, ti model 3D malah hubungan sareng sababaraha sensor aya, ditambah konsepsi IoT - Internet tina Hirup, jeung pangiriman data ngaliwatan awan, nyaeta naon ngarobah kota jeung katastre, nyandak kota janten calakan sareng cadastre pinter.

Webinar ieu pisan metot, nghatoskeun pentingna modeling data 3D-BIM in cloud-sensors pikeun geoengineering, sareng ogé pikeun sakabeh jalma anu milari kana penanganan inpormasi ieu.

Pikeun bagian kuring, hormat kuring ka Diego Erba, pikeun da'wahna tanpa lelah pikeun visi saluareun langsung. Naon anu henteu kedah dicarioskeun ngeunaan kahaneutan sareng dinamika khusus na pikeun ngutarakeun téma asep dina vérsi anu pangsaéna pikeun jalma fana.

UNIGIS, saluareun gaduh anu tawaran unbeatable sahiji Gelar Bantosan Online dina Inpormasi Geografis SistimKalayan halaman wéb ieu anjeun ngadukung formasi komunitas anu resep kana kontén anu nambihan nilai pikeun séktor. Sanaos jumlahna tiis, 95 urang Colombia, 37 urang Argentina, 35 urang Mexico sareng 33 urang Ekuadorians ngawakilan dua per tilu tina total pamilon wébinar ieu.

Ngadagoan anu salajengna.

Bisa teu anjeun hadir dina #Webinar #UNIGIS sareng Diego Erba? Ieu tumbu sareng catetan pondok pikeun ningali rékaman #: https://attendee.gotowebinar.com/register/7579969785221365507

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.