mitos 5 5 na realities tina integral tina BIM - GIS

Chris Andrews parantos nyerat artikel anu berharga dina hiji mangsa anu pasang matak menarik, nalika ESRI sareng AutoDesk nyiptakeun cara pikeun nyangking kesederhanaan GIS ka lawon desain anu narékahan pikeun ngajukeun BIM nalika baku dina prosés rékayasa, arsitektur sareng konstruksi. Sanajan artikel nyokot optik dua pausahaan ieu, éta téh sudut pandang metot, sanaos henteu pati kabeneran jeung strategi panyatur séjénna di pasar sapertos Tekla (Trimble), Geomedia (Hexagon), Imodel.js (Bentley). Urang terang yen sababaraha posisi samemeh BIM nya éta "CAD anu ngalakukeun GIS" atanapi "GIS anu adaptasi kana CAD".

A sajarah saeutik ...

Dina dékade ngeunaan téknologi 80 sareng 90, CAD sareng GIS mecenghul salaku alternatip kalapa pikeun profésional anu diperlukeun pikeun digawe sareng inpormasi spasial, anu diolah utamana utamana ku kertas. Dina jaman éta, sofistikasi sofwér katut kamampuan hadwér ngabédakeun lingkup naon anu tiasa dilakukeun kalayan téknologi anu ditulungan ku komputer, boh pikeun nulis, sareng pikeun analisis peta. CAD na GIS, sigana janten superimpos vérsi parabot komputerisasi, pikeun digawe sareng géométri sareng data, anu bakal ngahasilkeun dokuméntasi dina kertas.

Ku sabab software sareng hardware parantos langkung maju tur canggih, urang disaksian spésialisasi sadaya téknologi anu sakurilingna kami, kaasup CAD sareng GIS, sareng jalan pikeun workflows digital pinuh (ogé disebut "digitized"). Téknologi CAD, mimitina difokuskeun kana otomasina tugas ti gambar gambar manual. Ngawangun modeling inpormasi (BIM), hiji prosés pikeun ngamangpaatkeun efisiensi anu leuwih saé, nalika desain sareng pangwangunan, parantos laun ngadorong parabot desain BIM sareng CAD tina ciptaan sareng modél modél digital anu kawin aset-real dunya . Model dijieun dina prosés desain BIM modérn cukup canggih pikeun nga-simulasi pangwangunan, mendakan cacad dina tahap awal rarancang sareng ngahasilkeun perkiraan anu préparasi luhur pikeun minuhan anggaran dina proyék-proyék anu parantel dirobah, contona.

GIS ogé parantos diferensiasi sareng langkung leres kana kamampuanna kana waktu. Ayeuna, GIS tiasa ngadamel milyaran acara, tina sénsor dénsitas langsung, ngawujudkeun visualisasi tina petabytes model 3D, sareng gambar kana panyungsi atawa anu hapé, sareng ngalaksanakeun analisa duga, kompleks sareng skala dina sababaraha ngolah titik anu sumebar di sakumna awan Peta, anu mimiti mangrupikeun alat analitis dina kertas, parantos dirobah jadi dasbor atanapi portal komunikasi kanggo nyintésis nganalisa rambatan ku cara nginterpretasi manusa.

Pikeun ngamangpaatkeun potensi pinuh ku prosés ngarencanakeun terpadu antara BIM sareng GIS, anu penting pikeun domain sapertos Smart City and Engineering Digitized, urang kedah nguji kumaha dua alam ieu tiasa di luar kompetisi industri sareng pindah ka arah workflows. ngalengkepan digitized, anu bakal meryogikeun urang parantos megatkeun sambungan ti prosés makalah tina sawatara warsih pamungkas.

Mitos: BIM kanggo ...

Dina komunitas GIS, salah sahiji hal anu paling umum anu ku anu sumping sareng ngadangu nyaeta definisi BIM didasarkeun kana pangarti luar dunya BIM. Kuring mindeng ngadangu yén BIM kanggo administrasi, visualisasi, modeling 3D atanapi anu sanés ukur pikeun wangunan, contona. Hanjakal, taya tina ieu anu bener dianggo pikeun BIM, najan tiasa manjangkeun atanapi ngaktifkeun sawatara kamampuhan atanapi pungsi ieu.

Intina, BIM nyaéta hiji prosés pikeun ngahemat waktos sareng duit, sareng hasil kayakinan anu luhur dina rarancang sareng pangwangunan. Modél 3D nu digeneran nalika proses desain BIM mangrupikeun hasil produk kudu koordinasi desain anu tangtu, candak struktur sapertos kitu, pikeun meunteun biaya demolisi, atanapi masihan catetan légal atanapi kontraktal tina parobahan dina aset fisik . Visualisasi tiasa janten bagian tina prosés, sabab éta ngabantosan jalma ngarti dinamika, katerampilan sareng estetika desain disarankeun.

Sakumaha kuring diajar lila pisan dina Autodesk, anu 'B' di BIM hartina 'Ngawangun, kecap pagawéan' henteu 'Gedong, kecap barang'. Autodesk, Bentley sareng panyadia séjén parantos dianggo sareng industri pikeun nyampur konsep prosés BIM kana domain sapertos karéta, jalan sareng jalan tol, layanan publik sareng telekomunikasi. Naon waé agénsi atanapi organisasi anu ngatur sareng ngawangun aset fisik mantri angger aya kapentingan pribadi pikeun mastikeun yén desainna sareng kontraktor rékayasa nganggo prosés BIM.

Data BIM tiasa berpotensi digunakeun dina prosés anu dianggo pikeun manajemén aset. Ieu geus parantos, contona, dina anyar Standar ISO pikeun BIM, anu parantos nginpokeun, ku prosés standarisasi standar Britania Raya, aya di taun 10 ahir. Sanajan ieu usulan anyar difokuskeun kana pamakéan data BIM, dina siklus kahirupan pinuh ku hiji aset, éta écés yén tabungan kos bea konstruksi, sapertos indikasi dina artikel ieu, mangrupakeun impetus utama kanggo nyoko BIM.

Nalika diteuteup salaku hiji prosés, integrasi téknologi GIS sareng BIM janten langkung pajeulit batan ukur maca grafik sareng atribut ti model 3D tur mintonkeun aranjeunna di GIS. Pikeun bener ngarti kumaha inpormasi tiasa digunakeun dina BIM sareng GIS, urang sering mendakan yén urang kudu ngartikeun wangunan sareng konsép jalan urang, tur ngartos kumaha konsumén kudu ngagunakeun rupa-rupa data proyék dina konteks geospatial. Kami ogé mendakan yén difokuskeun kana model sakapeung ngandung harti yén kami parantos mopohokeun sacara pangbasajanna, paling khusus pang dasarna anu penting pikeun sadaya proses, sapertos pamakean data anu dikumpulkeun di sawah anu akurat dina situs konstruksi, Panyantikeun lokasi sareng data model pikeun pamariksaan, pamariksaan sareng survey.

Pamustunganana, urang ngan ukur ngahontal kasaksian sareng hasil anu umum, upami urang "meuntas jurang" pikeun damel di tim gabungan anu tiasa mawa kabagjaan pikeun ngajawab masalah. Weta pisan sababna naha urang tiasa dianggo sareng Autodesk sareng mitra anu sanés di ieu rohangan.
Ngagawean antara Esri sareng Autodesk, diumumkeun heula dina 2017, geus mangrupa léngkah anu hadé pikeun ngahimpun tim multidisiplin éléh pikeun nepikeun sawaréh masalah integrasi BIM-GIS

Mitos: BIM sacara otomatis nyadiakeun fitur GIS

Salah sahiji konsép anu pangpentingna pikeun ngirimkeun ka pamaké BIM-GIS henteu spesialis nyaeta, najan modél BIM siga sasak sasak atanapi gedong, éta teu pamenta mibanda ciri anu nyusun sahiji gedong atawa jembatan pikeun tujuan kartografis atanapi analisis geospatial.
Di Esri, urang damel di pangalaman anyar pikeun navigasi dina wangunan sareng manajemén sumberdaya, sapertos ArcGIS Indoors. Loba pamakean anu ngarep yén ku urang damel sareng data Autodesk Revit, urang sacara otomatis tiasa nambangan géométri umum, sapertos kamar, rohangan, rencana lantai, tapak suku wangunan sareng struktur wangunan. Malah leuwih hadé, urang tiasa nimba bolong navigasi pikeun ningali kumaha manusa bakal ngaliwat struktur.

Sadaya géométri ieu bakal mangpaat pisan pikeun aplikasi GIS sareng ngokolakeun aliran manajemén. Leungit, henteu géométri ieu teu penting tina ngawangun wangunan jeung, sacara umum, henteu aya dina modél Revit.
Kami nyarios téknologi keur ngitung géométri ieu, tapi sababaraha nawiskeun tantangan panalungtikan anu lengkep sareng workflows anu nganggulkeun industri salila sababaraha taun. Naon cai kanggo dianggo? Naon mungkus wangunan anu bogana? Dupi yayasan diantarana? Kumaha ngeunaan balkon? Sabaraha tapak wangunan wangunan? Dupi éta ngawengku kantin? Atawa ngan saukur simpang struktur kalayan taneuh?

Pikeun mastikeun yén modél BIM ngandung fungsi anu dipikabutuh pikeun workflows GIS, operator anu gaduh kedah nangtukeun spésifikasi inpormasi anu sateuacan sateuacan rarancang sareng konstruksi dimimitian. Kawas ka dina aliran work work konversi CAD-GIS, numana data CAD disahkeun sateuacan kénging GIS a, prosés BIM sareng data anu tiasa ditampa kudu nangtukeun sareng ngalebetkeun ciri anu parantos dianggo nalika manajemén dina siklus kahirupan struktur, upami éta téh obyektif pikeun nyieun data BIM.

Aya organisasi sakumna dunya, ilaharna pamaréntahan sareng operator kampus dikawasa atanapi sistem aset, anu mimiti meryogikeun ciri siklus kahirupan sareng atribut anu aya dina eusi BIM. Di AS UU., Pamaréntah Layanan-Pamaréntah nyaéta promosi perumahan anu anyar ngaliwatan syarat sareng agénsi BIM sapertos Administrasi Veterans parantos nyobaan kalayan neuleuman unsur-unsur BIM, sapertos kamar sareng rohangan, anu tiasa dianggo dina administrasi fasilitas-fasilitas. sanggeus gedong ieu diwangun. Kami nampilkeun yén bandara udara, sapertos Denver, Houston sareng Nashville, gaduh kontrol ketat data di BIM sareng sering gaduh data anu konsisten. Kuring geus ningali sababaraha ceramah hébat ku SNCF AREP anu ngawangun program BIM lengkep kanggo stasion kareta api, dumasar konsép anu data BIM bakal dianggo dina ngokolakeun aset jeung workflows operasi. Kuring miharep pikeun nempo langkung ieu di mangsa nu bakal datang.

Data anu dibagikeun ka urang ti Bandara Internasional George HW Bush Houston (ditempatkeun di dieu di Web AppBuilder) nunjukkeun yén, upami data BIM ngarupakeun standarisasi, biasana ngaliwatan alat buktina teken, teras tiasa sacara sistematis dilebetkeun kana GIS. . Biasana, urang ningali inpormasi konstruksi dina model BIM sateuacan nempokeun inpormasi anu aya ka FM

Mitos: aya dina format file anu tiasa masihan integrasi BIM-GIS

Dina workflows integrasi bisnis klasik, méja atanapi format tiasa ditugaskeun ka méja atanapi format anu sanésna, supaya bakal ngamungkinkeun ngirimkeun informasi tina téknologi anu béda. Ku sababaraha alesan, pola ieu henteu tiasa langkung saé pikeun ngadamel pangabutuh tAliran informasi abad 21:

  • Inpo anu disimpen dina file hese dikirimkeun
  • Kalantaran data ngaliwatan domain kompléks mibanda rugi
  • Alokasi data meryogikeun duplikasi eusi dina sistem
  • Peta pemetaan data mindeng henteu kapindahan
  • Téknologi, pendataan sareng aliran ngolah pamaké sacara gancang naek anu gancang supaya perantosan dinten ieu bakal janten kirang ti naon anu énjing bakal énjing.

Pikeun ngahontal digitalisasi leres, pambaranna digital tina aset kudu gancang diasupan dina lingkungan anu disebarkeun, anu tiasa dimodernisasi sareng dimutahirkeun pikeun adaptasi kana pamundut, nganalisa sareng pamariksaan anu leuwih kompleks kana waktos sareng sapanjang prosés. hirup mangpaat tina asset teh.

Model data henteu tiasa nyertakeun sadaya anu tiasa dilebetkeun kana BIM sareng GIS ngaliwatan industri pohara rupa-rupa tur kabutuhan pelanggan, ku kituna teu aya format tunggal anu tiasa ngarebut sadaya prosés ku cara anu bakal. tiasa ngakses gancang sareng janten bidirectional. Kuring miharep yén téknologi terpadu bakal neruskeun ngusul antang waktos, sabab BIM janten langkung euyeub sareng aya eusi peryogi nganggo data BIM dina konteks GIS pikeun ngatur aset siklus kahirupan, bakal jadi langkung kritis pikeun habitation sustainable manusa.

Tujuan integrasi BIM-GIS nyaéta ngaktipkeun aliran gawé pikeun nyieun aset sareng ngatur éta. Henteu aya mindahkeun diskrit, anu dihartikeun seueur antara dua workflows ieu.

Mitos: Anjeun teu tiasa langsung nganggo eusi BIM di GIS

Sabalikna dina sawala ngeunaan cara manggihan fitur GIS dina data BIM, sering kami ngadangu yén henteu wajar atawa henteu mungkin langsung make eusi BIM di GIS pikeun alesan tina pajeulitna semantis, kapadetan aset, sareng skala aset. Diskusi ngeunaan integrasi BIM-GIS umumna berorientasi kana format file sareng Exfl, Transform, and Load (ETL) workflows.

Padahal, kami nuju nganggo eusi BIM langsung di GIS. Usum panas kamari, urang ngintunkeun kamampuan pikeun sacara langsung maca file Revit dina ArcGIS Pro. Dina waktos éta, modél tiasa berinteraksi sareng ArcGIS Pro saolah-olah diwangun ku fitur GIS lajeng lajeng ngarujuk kana format GIS anu sanés kalayan usaha manual, upami anu dipikahoyong Kalawan ArcGIS Pro 2.3, urang ngaleupaskeun kamampuhan pikeun nyebarkeun jinis lapisan anu anyar, lapisan adegan pangwangunan , anu ngamungkinkeun pamaké pikeun encapsulate semantik, géométri sareng atribut jéntré ngeunaan model Revit dina format anu pohara skala anu bisa diciptakeun pikeun pangalaman GIS. Lapisan anu ngawangun gedongna, anu baris dijelaskeun dina spésifikasi buka I3S anu kabuka, karasaeun kawas modél Revit pikeun pamaké anu ngamungkinkeun interaksi ku ngagunakeun parabot jeung prakték GIS anu baku.

Kuring matak karesep yén alatan kasadiaan langkung rubakpita, gudang anu langkung mirah sareng pamrosésan langkung mirah, kami ngalih ti 'ETL' kana 'ELT' atanapi workflows. Dina modél kieu, data katut ésénsial kana sagala sistem anu peryogi dina wujudanana tur lajeng tiasa diaksés kanggo tarjamah dina sistem atanapi toko data anu jauh dimana nganalisis ogé bakal dilakukeun. Ieu ngandelkeun kagumantungan ku pamrosésan di sumberna, sareng ngawétkeun eusina aslina kanggo transformasi hadé atanapi anu langkung jero nalika téknologi na ningkatkeun. Kami damel kana ELT di Esri sareng sigana nya éta urang peuntas nilai sentral tina robah kieu nalika kuring nyarios 'ngaleungitkeun étl sareng T' dina konferensi taun ka tukang. ELT nyababkeun paguneman sacara radikal ngarobah skenario pas pamaké kedah salawasna dikaitkeun kana pangalaman GIS pikeun neangan atanapi konsultasi modél ku sadayana. Ku cara langsung ngundeur data kana pola ELT,

Mitos: GIS nyaéta Repository anu sampurna pikeun émbaran BIM

Kuring boga dua kecap: "pendaptaran Hukum". Dokuméntasi BIM mindeng catetan légal dina kaputusan bisnis sareng inpo katerangan, disarankeun pikeun nganalisis cacad tur hakim pangwangunan, pajeg sareng meunteun kode sareng buktina pangiriman. Dina loba kasus, arsiték sareng insinyur kedah ngégél atanapi ngajamin yén karya maranéhanana sah na sasuai jeung sarat panangtayungan maranéhanana atawa undang atanapi Konci.

Di sawatara titik, éta waé, éta GIS tiasa janten sistem pendaptaran kanggo model BIM, tapi di lapang ieu, aya pikir kieu nyaéta sababaraha taun atanapi dekade, anchored ku sistem hukum anu masih vérsi komputerisasi prosés kertas. Kami milarian kalurusan gawé, anu ngahubungkeun aset di GIS sareng aset di Repositories BIM, ku kituna klien tiasa ngamangpaatkeun kontrol versi sareng dokuméntasi anu diperlukeun di dunya BIM sareng kapasitas peta, pikeun nempatkeun inpormasi aset dina kontéks geospatial euyeub pikeun analisis sarta pamahaman sareng komunikasi.

Sarupa sareng bagéan sawala ngeunaan "fitur GIS", integrasi inpormasi ngaliwatan béréndélan BIM sareng GIS bakal ditulungan saé-modél modél émbaran standarisasi dina GIS sareng BIM Inpo anu bisa dipercaya antara dua domain. Anu henteu hartosna yén bakal aya modél inpormasi tunggal, pikeun moto informasi GIS sareng BIM. Aya seueur teuing béda kumaha data ieu kedah dipake. Tapi urang kedah pastikeun yén urang ngawangun téknologi sareng standar anu fléksibel anu tiasa diadaptasi kana pamakéan inpormasi dina dua platform anu dipasihan kasalametan anu luhur sareng dingawitan eusi inpormasi anu.

Universitas Kentucky éta salah sahiji konsumén pangheulana masihan urang aksés kana eusina Revit. UKy nganggo konfirmasi tekenan nu mastikeun pikeun mastikeun yén data anu leres aya dina data BIM pikeun ngarojong operasi sareng pangropéa tina daur hirup sakabéh.

Resumen

Parobihan dina hadwér katut sofwérna, sareng pindah ka masarakat digital anu didata ku data anu nyiptakeun kasempetan pikeun ngahijikeun téknologi beragam sareng domain anu henteu kungsi disingkah saméméhna. Integrasi data sareng ngalirkeun data ngaliwatan GIS sareng BIM, ngamungkinkeun urang pikeun ngahontal efisiensi, kelestarian sareng méntabilitas kota-kota, kampus sareng tempat pangpulah anu sakitar urang.

Pikeun dimangpaatkeun dina kamajuan téhnologis, kami kedah ngadamel tim sareng kolam renang terpadu, ngajukeun solusi dina masalah anu pajeulit anu mangaruhan sakumna sistem, moal aya workflows diskrit tur statis. Urang ogé kedah dirobah kana pola anyar téknologi, anu tiasa alamat masalah integrasi anu langkung kéngingan sareng kalenturan. Pola integrasi GIS sareng BIM, anu urang anu diterapkeun ayeuna, kedah janten "buktina kahareup" supados urang tiasa gawé bareng nuju hiji kahareup anu leuwih sustainable.

Salah Walon kana "Mitos 5 sareng Realitas 5 tina Pamaduan BIM - GIS"

  1. Hello, good morning ti Spanyol.
    Refleksi metot.
    Upami aya hal anu langkung jelas kanggo abdi, éta yén hiji payuneun seru ngantosan kami, jalur anu pinuh ku tantangan sareng kasempetan, dina Geomatics, numana éta bakal boga masa depan anu tiasa terang kumaha gerak dina inovasi, kualitas sareng kolaborasi.

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.