gvSIG: Gajes ieu sarta trades séjén

Salinan IMG_0818 Cara alat bébas parantos matuh pikaresepeun, sababaraha taun ka pengker, nyarioskeun ngeunaan GIS gratis, éta kadéngé sapertos UNIX, dina sora Geek sareng dina tingkat kapercayaan kusabab sieun teu dikenal. Sadaya anu parantos robih pisan ku keragaman solusi anu parantos asak henteu ngan ukur dina pangwangunan rutinitas anu biasa diarepkeun tapi ogé stratégi inovatif ngeunaan masif, pengujian sareng adaptasi kana intél koléktif dumasar patukeur. OSGeo sareng standar OGC mangrupikeun hasil tina kadewasaan éta.

Éta kajantenan ayeuna ku kapercayaan anu hébat kami tiasa nyarankeun solusi sumber terbuka anu épisién (QGis atanapi gvSIG masihan dua conto), aya hiji kabinékaan anu tiasa dipilih, sanaos kami ogé sadar yén dina sababaraha taun seueur anu bakal diteruskeun atanapi bakal digabungkeun dina kalangkang anu paling sustainable (contona kasus Qgis + Grass sareng gvSIG + Sextante). Masalah anu bakal salamet kedah diperhatoskeun serius dinten ieu, kumargi kasatiaan ngagaduhan watesna, kelestarian parangkat lunak GIS dina modalitas open source didasarkeun kana pilar-pilar sapertos: Teknologi, bisnis sareng komunitas. 

vrs pilar tantangan

kelestarian téhnologis éta kumaha waé ogé tiasa dikendalikeun, atanapi sahenteuna sigana wirahma edan na pikeun ngadamel kamekaran luntur unggal 5 menit henteu deui nyingsieunan urang. Tapi kami parantos diajar ngartos yén ieu ogé mangrupikeun cara pikeun ngabersihkeun adegan sareng aplikasi anu ngagaduhan masalah kelestarian janten jalan kaluar, sanaos nyeri pikeun anu satia. Pikeun masihan conto, Ilwis, anu sanaos pantes, hésé pikeun kaluar tina Visual Basic 6.

kelestarian Financial, atanapi naon anu disebat bisnis, parantos héran jalan. Ayeuna aya seueur proyek anu didukung ku sukarela murni, ngalangkungan yayasan, sacara resmi mangrupikeun proyék atanapi bahkan kancing saderhana "kolaborasi ngalangkungan Paypal". Dina tingkat ieu, kasus gvSIG pikaresepeun, anu janten bagian tina a proyék badag migrasi ka software bébas, ngabogaan kelestarian finansial well-rencanana cukup.

tapi kelestarian masarakat Sigana janten sumbu anu paling rumit pikeun dikontrol, sabab éta henteu ngan ukur gumantung ka "panyipta" tapi kusabab éta pangaruh hébat dina bidang téknologi (dina dua cara) sareng tiasa nyusahkeun pikeun nanganan masalah kauangan. Ahli kauangan sareng téknologi dilatih ku akademi, sareng upami henteu élmu pasti, sacara téoritis dihartoskeun. Konsép "jenis komunitas ieu" timbul tina masifna Internét sareng konsolidasi tren anu mekar sacara alami salaku hasil tina "komunitas"; sahingga sumbu na interdisipliner, antara komunikasi, pendidikan, pamasaran, téknologi sareng sagala hal kalayan ganti baju psikologi sosial.

Hormat kuring ka anu aya di tukangeun garis ieu, kalayan proyék sapertos gvSIG, anu ngarepkeun internalisasi anu agrésif pisan. Kuring kedah ngaku yén éta mangrupikeun salah sahiji proyék anu kuring hormat pisan (sajaba bahaya tina profési ieu), kuring nganggap yén aranjeunna parantos ngahontal réa ngan ukur di lingkungan Hispanik (anu rumit nyalira).

Salah sahiji garis sumbu ieu (sareng ngan ukur anu kuring badé ditoél dinten ayeuna) nyaéta masalah "kasatiaan pangguna" ngalangkungan silih tukeran inpormasi. Ngukur ieu kedah rumit pisan, janten kuring badé ngadasar diri kana latihan anu langkung teu masuk akal tibatan latihan saderhana:

-The Wikipédia ieu fed ku masarakat. 
-The satia ka pamaké software anu resep berkomunikasi, anjeunna nyerat. 
-In lingkungan masarakat, sagala satia ka software ieu, pamaké nyumbang kana eta di Wikipedia.

Éta absurd, abdi terang, tapi abdi hoyong nyimpen conto, keur najan Wikipédia ieu loba dikritik ku akademisi salaku sumber fideligna, eusina unggal dinten janten rujukan mimiti na muterkeun peran penting dina hubungan pamaké-search-eusi.

Ku kituna kuring dipaké titik awal kaca "sistem informasi geografis" lajeng kuring indit ka unggal kaca 11 program na I diitung jumlah aya kecap aya, ti subjek kana kategori rujukan.

Ampir kecap 5,000 ditambahkeun, hasilna nyaéta saperti kieu:

GvSIG + Sextant

1,022

21%

GIS lokal

632

13%

Geopista

631

13%

Qgis + Jukut

610

12%

Luncat

485

10%

Ilwis

468

10%

Kosmo

285

6%

Capaware

276

6%

Generik Mapping Pakakas

191

4%

MapGuide Open Source

172

3%

Saga GIS

148

3%

total

4,920

 

Catetan yén jumlah GvSIG + Sextant nyokot
21%, teu heran lamun urang inget yen ieu proyek anu devoted teuing informasi dikelompokeun dokuméntasi dina ramatloka resmi maranéhanana, aranjeunna geus invested di prosés systematizationManual, béréndélan pamaké sarta loba usaha lianna pikeun internationalization.

Urang ogé bisa ningali yén QGis + Jukut anu tinggaleun, siaran na neneng teu persis di media Hispanik, najan Jukut sugan pangkolotna Sumber GIS Buka masih hirup.

Ieu ngan ukur masalah kasatiaan dumasar kana kapamalian, sareng ningali Wikipedia ngan ukur salaku conto. Sakumaha urang tiasa tingali, sareng kalayan sugema, gvSIG + Sextante gaduh pangaruh penting dina lingkungan Hispanik. Kamungkinan urang bakal ningali kalakuan anu sami dina jaringan sosial, blog, majalah komputer sareng forum diskusi, sanaos, tangtosna, ieu ngahasilkeun tingkat tanggel waler anu langkung ageung pikeun masarakat.

Tapi kanyataan yén "gajes kami" ngabalukarkeun kami pikeun naroskeun aspék anu aya hubunganana sareng komunikasi henteu nyobian nunjukkeun yén kami ahli kana hal keberlanjutan. Éta mangrupikeun bagian tina "komunitas", mangrupikeun réaksi umum pikeun jalma anu ngarep-ngarep iman pisan kana proyék-proyék ukuran ieu (sanaos, kuring ngaku, éta henteu menerkeun nada na).

Bisa waé diperhatoskeun pikeun nyebarkeun inpormasi, anu disaring ngalangkungan saluran anu béda anu ngamajukeun prakarsa (sapertos kasus Geomática Libre Venezuela) atanapi komunikasi anu henteu resmi dina daptar distribusi anu janten kabeneran teu resmi sareng anu nyiptakeun harepan. Perkara ieu sareng anu langkung alit dibenerkeun ngalangkungan kabijakan komunikasi institusional, anu mana "saluran komunitas" kedah diaku, boh pikeun ogé pikeun, pikeun mastikeun bagian tina kelestarian éta.

Pantes pikeun marios kumaha réaksi masarakat kana siaran, sabab masarakat mangrupikeun unsur hirup, ngagaduhan kabiasaan anu sami sareng jalma, ngaréaksikeun, mikir, ngaraos, nyarios, nyerat, ngadu'a, ngaraos bungah sareng di luhur sadayana ngarepkeun dina draf. Conto kumaha ékspéktasi diciptakeun:

Éta nu gangguan kalayan gvSIG 1.3, 1.9 yén urang nempo gvSIG
-What teh kasulitan ku gvSIG 1.9: nu nya labil
Éta sabaraha goréng éta stabil: kami teu nyaho mun eta bakal
Momen: sigana eta saprak lajeng bakal.
Lamun bakal ...

Penting pikeun marios masalah komunitas, dina proyék anu ageung ieu, kalayan lingkup internasional, multikultural. Komunikasi konstan sacara resmi henteu pernah nganyenyeri, upami éta masihan sumbangan pikeun kelestarian masarakat.

Tungtungna teh pos aslina anu geus dipindahkeun kuring noél masalah lantaran kuring ngaleupaskeun, sanggeus patches geus ampir teu mungkin jeung sauyunan thread anyar dipaké lawon. 

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.