palaksanaan LADM maké INTERLIS - Kolombia

Minggu katilu Juni 2016 Kursus INTERLIS, katempo salaku basa jeung instrumentation ieu disadiakeun pikeun mempermudah palaksanaan Land Administrasi Domain Modél (LADM) di lingkungan manajemén tanah Kolombia.

Jumlah pastina ieu dimekarkeun dina dua tahap, hiji di hiji / tingkat teoritis dasar ku grup badag institusi béda aub dina manajemen darat, néangan ngartos naon INTERLIS, pamakéan aplikasi maju, kumaha eta bisa dipaké sarta hasil aplikasi taun administrasi tanah di nagara sentral / Éropa Wétan; poe kadua tangtu leuwih praktis ku tim ti spesialis tematik leutik anu geus kalibet dina ngawangun modél LADM Kolombia.

Hiji tantangan menarik, tempo yén tangtu fasilitator anu Michael GermannEuweuh kirang ti salah sahiji narasumber di LADM dumasar INTERLIS dina hiji acara panganyarna dina Gbr gigireun Jürg Kaufmann, Daniel Steudler, Christiaan Lemmen, Peter Van Oosterom na Kees de Zeeuw. Jeung kuring ngomong tantangan sabab ieu karakter tingkat mindeng gaduh keterbatasan nalika smoked ngalaan isu ka publik biasa di konteks Amérika Latin.

Naon INTERLIS

Éta basa schema konseptual (Konseptual Schema Basa - CSL) porsi keur model pedaran, najan bisa dipake pikeun sistem naon specializes di model geospatial, saprak rupa-rupa geometries kaasup. Ieu kudu dicatet yén INTERLIS teu software, tapi platform bebas bahasa nétral, nu ogé ngawengku hiji format mindahkeun data anu diturunkeun langsung ti model; INTERLIS sanes basa programming, sanajan boga rumpaka sorangan pikeun ngajelaskeun akurat model, kaasup ngartikeun larangan (konstrain).

LADM INTERLIS Kolombia

The format mindahkeun data teh ITF (INTERLIS-1) atanapi XTF (INTERLIS-2, XML) turunan, sakumaha geus disebutkeun, model data ku aturan standardized. Division ketat antara modeling sarta mindahkeun (pendekatan disetir modél) Dupi pisan metot, sabab dasarna méré istighfar ka LADM smoked sakali ngawangun patarosan saharita nyaeta Ayeuna naon sinar do?.

Transfusi INTERLIS na angkat ampir dina taun 30, nalika dina 1989 Swiss ngarebut dabble dina pamakean komputer dina padika modéren. Sanaos aranjeunna nganggo komputer cadastre ti 70 taun, padalih Projek anu dipikawanoh salaku RAV (Reform of Cadastre Official) ngajukeun proposal sareng gagasan pusat dumasar kana kabebasan nganggo metodeu pikeun digawe cadastral. Ista atra yén bubuka prinsip ieu disiratkeun kedah ngagaduhan hiji solusi bebas tina platform kanggo pedaran sareng neundeun data, sareng anu kumaha INTERLIS-1 lahir di 1989. Filsafat na kalahiran berharga, sareng precept "kabebasan dina padika", sabab éta ngaronjatkeun promosi unggal munisipalitas, departemén, daérah géografis atanapi lembaga institusional tiasa nganggo alat anu nyocogkeun sareng anu komitmen kitu kana INTERLIS tiasa dicandak total interoperability Pilot éta aya di awal 90-an, di 1993 mimiti dikaluarkeun modél cadastral resmi; metot lamun urang nganggap yén 1994 dimimitian inisiatif 2014 Cadastre anu tungtungna diterbitkeun di 1998.LADM INTERLIS Kolombia

Sanggeus peluncuran model cadastral resmi munggaran, aya kamajuan tina parabot munggaran kawas kompiler pikeun verifying nu rumpaka bener model, Panarjamah maot data ti hiji modél pikeun sejen, sarta XTF Checker ka sangkan méré konfirmasi data ngalawan model; 1998 na 2006 antara mekarkeun INTERLIS-2 na sataun yén Checker geus diterbitkeun dina hiji lisénsi bébas. Pikeun 2007 INTERLIS janten standar nasional di Swiss jeung 2014 aya geus 160 model ti SDI nasional, dijelaskeun dina standar, anu diantara séjén dijieun dadasar pikeun peluncuran tina Watesan Land pendaptaran anyar Hukum Public on Harta , pendaptaran Land 2014.

Salaku kacindekan awal, INTERLIS sanes basa programming, tapi rada basa pedaran tur data mindahkeun. Sanajan eta ditulis dina UML, éta boga jenis séjén data kayaning mindahkeun data jeung apdet nu geus diaku.

Kaunggulan tina INTERLIS

Kauntungan utama nyaéta "kabébasan métode". Kadé ngarojong konsép 2014 Cadastral, khususna dina anu nguntungkeun kamerdikaan tematik kalayan modél ku topikna tapi aya dina sistem rujukan anu sarua; salian kalenturan na kana nyieun model data sacara umum, padahal henteu peryogi ningali lamun katingali siga péso Tentara Swiss pikeun modeling.

Hal ieu kahartos ku ahli IT salaku spesialis dina administrasi darat matuh. Hal ieu dipikaharti yén sintaksis jeung aturan pikeun deriving nu format mindahkeun bisa diolah tur disahkeun ku program komputer.

kaunggulan sejenna nganggap yén bisa dilaksanakeun gampang, tapi sanggeus ningali 160 Kaca manual ... kuring kudu ngaku yen ngawengku upaya tina sahanteuna saminggu ningali conto na coba mun ngawangun aranjeunna. Tangtu, sanggeus modél diwangun ku redaktur UML lajeng ngahasilkeun kodeu keur hiji aplikasi atawa modél fisik pangkalan data pasti payun ... lamun eta geus rengse ogé, tangtu.

manual ka aya dina Jerman, Perancis sarta Inggris. Jeung kaunggulan anu diadopsi di Kolombia geus nyieun upaya meunang Vérsi di Spanyol éta memang dina prosés perbaikan; Simkuring miharep kana pas jadi sadia pikeun diundeur www.interlis.ch.

Bedana antara INTERLIS-1, INTERLIS-2 sarta basa séjén

Versi 2 INTERLIS ieu obyék berorientasi, leuwih fleksibel jeung bisa ngarojong kelas leuwih kompleks; Ieu cocog jeung versi 1 geus ngarojong ekstensi, larangan rumit sarta mindahkeun via XML.

Dibandingkeun jeung protokol na basa sejen, INTERLIS téh leuwih tepat ti UML basajan, sanajan sagalana geus dumasar kana basa ieu. Saterusna éta leuwih husus di wewengkon geografis keur citakan tina béda jenis obyék (titik, garis, busur, wewengkon na surfaces). Dibandingkeun jeung GML facilitates transactionality nu ngayakeun nya dina LADM jeung jelema nu geus diusahakeun pikeun ngirim jasa WFS maké GML ngawatesan ngarti. INTERLIS kiwari ogé bagian tina OGR / GDAL (2.0) perpustakaan jeung XTF file bisa ditempo maké QGIS. parabot Sumber Buka lianna ngidinan generasi hiji schema database di PostgreSQL / PostGIS, data impor sarta ékspor skéma nu XTF a (ili2pg) file. Sarta tangtu aya loba aplikasi proprietary tina badag, GEONIS dumasar FME pikeun ArcGIS, Geomedia GeosPro, INTERLIS pikeun AutoCAD Map3D.

LADM INTERLIS Kolombia

Salaku disebutkeun tadi, pikeun pamakéan INTERLIS aya sababaraha aplikasi penting pikeun modeling tur data validasi dina freeware lisénsi baku, kayaning compiler, Redaksi UML na Checker.

The INTERLIS kompiler fungsi pikeun sangkan méré konfirmasi nu rumpaka tina modél, anu INTERLIS Checker ka sangkan méré konfirmasi kasaluyuan ti hiji file data ngeunaan modél deskriptif, jadi mun dipaké merlukeun modél (extension .ili) jeung mindahkeun file ( .itf o.xtf); ogé merlukeun executing fitur konfigurasi nu extension file .cfg (dimana sarat nu tangtu dina watesan minuhan minimum jeung modél). The UML Editor ngalir ngaliwatan umleditor.jar sahingga édit schemes INTERLIS visually. Pikeun ayeuna mah éta ngan dina basa Perancis sarta Jerman. GUI kasebut rada primitif dibandingkeun VisualParadigm atanapi perusahaan arsiték, sanajan kitu téh boga mangpaat pikeun dasar - jeung geus pangalusna anu dibangkitkeun kodeu model jeung sintaksis bener.

palaksanaan MÉTODOLOGI

Kursus mimitina kaeusi misi anu "kami geomatics kedah teu sieun model", nu ngakibatkeun urang kudu maca. Dina poé kadua, urang digawé dina nangtukeun topikna; dina kasus tina profil Swiss tina LADM,

Jejer anu dipaké:

  • kuring -Catastro
  • taneuh -coverage
  • Control -points
  • hidrosanitarias -networks

Dina kasus modél Colombian, éta jadi platanizado sarimbag jeung jejer:

  • kuring -Catastro
  • kuring -Register
  • ordenamiento diwengku
  • jsb

su-téma anu lajeng diartikeun:

  • Karya Cadastre:
  • -point Control
  • -Predio (ngawengku taneuh jeung konstruksi)
  • -Limits administrasi
  • cadastral -Zonificación
  • -Areas fisik homogen
  • ékonomi -Areas
  • -Etc.

Tungtungna sababaraha standar Modél acutal LADM anu maréntahkeun;, kayaning naha jang ngaleupaskeun prepositions, upami kelas bakal di jamak nu ... jsb Hal ieu ngusulkeun yén di Topik nu jamak, bari kelas tunggal. Kitu ogé dina lebet nu, modél éta ieu:

Topik Puntos_de_control =

TAMAT Puntos_de_control;

Topik Predios =

! titik wates

! Darat, konstruksi, ...

TAMAT;

Topik Limites =

! Divisi administratif

! aréa division wates

TAMAT;

Tuluy maranehna balik disaggregating jenis, subtypes jeung aturan; Sigana kompleks, tapi teu. Kalawan modél varian boga peculiarities na Kolombia di dua dinten deui geus dimungkinkeun pikeun ngawangun modél LADM INTERLIS diwangun dina Maret. Latin Amerika pasti sabudeureun urang buka salajengna sabab kaasup kana modél INTERLIS sadayana domain, jenis sarta subtypes; hal anu bisa ahirna jadi disaggregated. Tempo kumaha basajan éta modél Walanda:

-------------------- !!
!!
!! profil nagara ISO 19152 LADM dimodelkeun NL Jeung INTERLIS 2
!!
-------------------- !!
!! harita Sajarah
-------------------- !!
!!
!! 03.02.2014 / mg: Vérsi awal
!! 17.11.2014 / mg: sababaraha koréksi rumpaka
!!
-------------------- !!
!!
!! (C) Swiss Land Manajemén (www.swisslm.ch)
!!
-------------------- !!

INTERLIS 2.3;

Kaserang modél LADM_NL (dina)

AT «http://www.swisslm.ch/models»
Vérsi «2014-02-03» =

Impor ISO_Base teu minuhan sarat;
Impor ISO19107 teu minuhan sarat;
Impor ISO19111 teu minuhan sarat;
Impor ISO19115 teu minuhan sarat;
Impor ISO19156 teu minuhan sarat;
Impor LADM_Base teu minuhan sarat;
Impor LADM teu minuhan sarat;

DOMAIN
Struktur UnknownValueType =
TAMAT UnknownValueType;

Kelas NL_SpatialUnit (abstrak) ngalegaan LADM.Spatial_Unit.LA_SpatialUnit =
dimension (ngalegaan): LADM.Spatial_Unit.LA_DimensionType;
landConsolidationInterest: Daptar UnknownValueType} {0..5;
purchasePrice: Mata Artos;
volume (ngalegaan): LADM.Spatial_Unit.LA_VolumeValue;
TAMAT NL_SpatialUnit;

Topik LADM_NL =

Kelas NL_Party manjangan LADM.Party.LA_Party =
Ngaran (ngalegaan): Characterstring;
peran (ngalegaan): LADM.Party.LA_PartyRoleType;
TAMAT NL_Party;

Kelas NL_AdminSourceDocument manjangan LADM.Administrative.LA_AdministrativeSource =
ngaku: Mata Artos;
purchasePrice: Mata Artos;
TAMAT NL_AdminSourceDocument;

Kelas NL_RRR (abstrak) ngalegaan LADM.Administrative.LA_AdministrativeSource =
pedaran: Characterstring;
TAMAT NL_RRR;

Kelas NL_BAUnit manjangan LADM.Administrative.LA_BAUnit =
Ngaran (ngalegaan): Characterstring;
TAMAT NL_BAUnit;

Kelas NL_RealRight manjangan NL_RRR =
typePurchased: (séjén);
typeSold: (séjén);
TAMAT NL_RealRight;

Kelas NL_Restriction manjangan NL_RRR =
TAMAT NL_Restriction;

Kelas NL_Mortgage manjangan LADM.Administrative.LA_Mortgage =
pedaran (ngalegaan): Characterstring;
TAMAT NL_Mortgage;

Kelas NL_Parcel manjangan NL_SpatialUnit =
TAMAT NL_Parcel;

Kelas NL_BuildingUnit manjangan NL_SpatialUnit =
TAMAT NL_BuildingUnit;

Kelas NL_Network manjangan LADM.Spatial_Unit.LA_LegalSpaceUtiliyNetwork =
dimension (ngalegaan): LADM.Spatial_Unit.LA_DimensionType;
landConsolidationInterest: Daptar CharacterStringListValue} {0..5;
Tur jadi akibatna neangan TAMAT LADM_NL
LADM INTERLIS Kolombia

Meunang kana internationalization of INTERLIS dina konteks Amérika Latin, sigana hiji tantangan metot Agustín Codazzi Institute sarta institusi séjén numbu ka Administrasi Tanah di Colombia, henteu ngan pikeun rojongan sorangan ngalambangkeun Kerjasama Swiss tapi beurat husus ngeunaan lembaga Colombian dina konteks Amérika Kidul. Jigana hiji nyoko alus sarta penyuluhan model dina widang cadastre, linking kalawan pendaptaran Harta, Manajemén Land jeung nagara Data infrasturktur fokus Ruang Colombian kasampak saluareun congcot kidul.

INTERLIS ngawenangkeun relatif betah di ngalaksanakeun Tanah Administrasi Domain Modél (ISO 19152), sahenteuna jadi Wasalam interoperability, utamana sabab shortens rada nyoko jalur koropak GML sakumaha format bursa, parabot teken parios , mindahkeun sarta validasi. Anjeun ngan kudu ngabayangkeun potensi, tempo yén Kolombia kalawan panerapan anyar nyaeta dimimitian hiji nyapu of cadastre multiguna, nu parabot anu diperlukeun pikeun control kualitas data duanana pausahaan swasta jeung professional Certified na tentang 1.100 kotamadya laun asupkeun irreversibly kana siklus tina rombongan ti kakuatan ku Cadastre of IGAC atawa badan desentralisasi ... keur naon INTERLIS téh kacida hanca.

gambaranSarta pamustunganana, nu geomatics kedah diajar ngarti model, upami teu, GML, UML, sarta acronyms ieu muncul isu LADM programer.

http://www.interlis.ch/index_e.htmegeomates InterLIS

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.