Kuring gaduh data LiDAR - naon ayeuna?

Dina artikel metot diterbitkeun nembe ku Daud Mckittrick, dimana anjeunna ceramah ngeunaan implikasi pangaweruh nyukupan sahiji téhnik pakait sareng gawé bareng LIDAR GIS na ngarujuk kana Global Mapper salaku alat rojongan dina ngolah data diala.

Sanggeus maca artikel dina I diundeur Global Mapper maén sabudeureun, tur kuring kudu ngaku yen mertahankeun éta practicality anu alat kami patepung jeung anu merenah pikeun modél rupa bumi digital tina file xyz téks. Dinten, nalika kantos eta ieu jadi leuwih affordable aksés ka data LiDAR, moal goréng nyandak katingal a di aspék mertimbangkeun nalika gawé bareng ieu sarta saliwatan nyebut naon Global Mapper manten ogé. Kuring keukeuh, abdi ieu ditinggalkeun reuwas dina naon Kuring geus nguji; sareng raray anyar, program dina mertahankeun éta kesederhanaan data kabuka sarta nembongkeun eta di bongbolongan sarta preconfigured.

Dinten sejen, egeomates tabel, abdi noticed dina panon ti Don H -salah sahiji mentors kuring- sorot anu nyecepkeun dina panonna di tawaran anu dilakukeun ku hiji pembida drone; éta mangrupikeun aplikasi pikeun ngénggalan data kadaster; Kalayan kasedih kuring kedah ngaunduhana ti awan sareng ngingetan yén di nagara-nagara berkembang teu aya kaayaan anu minimum pikeun kelestarian téknologi ieu; sanajan dina tungtungna kami ngahontal konsensus tina naon anu mungkin dina cara fungsional. Henteu téknik ieu sababaraha taun ka pengker ngahasilkeun émosional anu hadé dina éntitas pamaréntah Amérika Serikat, ayeuna parantos dipindahkeun ka nagara-nagara sanésna Hispanik, anu ngalebetkeun pikahoyong pikeun «nampi gelombang» tina aplikasi téknologi anyar. , motret data tapi henteu terang naon anu kudu dilakukeun sareng éta.

Lamun urang nganggap biaya nu pamenta pamakéan LiDAR di proyek, urang bakal ningali yén éta téh kritis, tempo naon nu diperlukeun embarking dina pendataan masif (diomongkeun tina 'Point Awan Koléksi' husus); bari recognizing yén pamakéan na nyadiakeun hiji hasilna efektif sarta waktu saver hébat. Leres dipaké, data LiDAR ngawenangkeun kami ka ngarasa dunya pisan benten sareng nu mana kami dikelola ku Mapping formulir lila tradisional. Ayeuna anjeun bisa meunangkeun wawasan nyata ngagunakeun format 3D sarta ogé bisa interaksi jeung data kalayan nu téhnik analisis anyar anu dimekarkeun.

Nu éta LiDAR

David rada rightly nyebutkeun: "data LiDAR henteu a produk tapi bahan baku"Ku kituna ngawangun konsep konci munggaran dina pintonan urang, ngartos topik. Memang meunangkeun data anu asupan nu bakal ngidinan urang, sanggeus processing adeucado, ménta rupa model tilu diménsi.

Tapi urang kudu janten jelas deui apal ngeunaan struktur dasarna jeung karakteristik data LiDAR. LiDAR (hiji akronim pikeun Lampu beungeut jeung Range) mangrupakeun format vektor 3D titik. Tiap file atawa data set ngandung umumna LiDAR juta, atawa rébuan malah jutaan titik dipisah raket tur disebarkeun sacara acak. The jarak tina dipasing antara aranjeunna gumantung kana kumaha data anu kaala.

data LiDAR sadia masarakat awam geus dikumpulkeun, lolobana ku hiji platform airborne maké transmisi laser sarta téhnologi panarimaan, palaksanaan gabungan kalawan ngagunakeun tepat positioning na navigasi sistem. Unggal titik ieu attributed hiji nilai x, y, z diturunkeun tina bédana diitung antara pangiriman jeung panarimaan hiji waktos laser pulsa reflected.

A pesawat ngapung lalaunan nyieun hiji awan titik dipisah salah ngapung beuki gancang di altitudes luhur. Gumantung des sensor anu ngagunakeun pesawat atawa drone, sarta kumaha carana digawekeun ku data, éta bisa kaasup salaku atribut tambahan, ajén warna, inténsitas cerminan jeung Jumlah mulih per pulsa, keur nempoan jeung analisis.

Naon bisa dipigawé kalayan data LiDAR

Keur jelas data LiDAR ngalaman transformasi anu umumna janten modél 3D, teras nyarita generasi of a élévasi Modél Digital (DEM) atanapi, netepkeun / ékstraksi otomatis tina véktor objék 3D turunan pola geometric dina matrix a titik. Ieu oge mungkin, ku cara ngarobah éta ngagambarkeun awan titik, pikeun ménta inpo bermakna, ngalambangkeun rupa-rupa beungeut, élévasi hiji titik relatif ka taneuh, atawa variasi dénsitas titik, diantara ciri séjén.

Ngédit jeung nyaring LiDAR data

Ieu koropak data pisan umum ngawengku leuwih titik ti perlu. Ku alatan éta, saméméh maké prosés nyaring kana awan titik, éta leuwih hade pikeun nyeken nu metadata tina lapisan. The statistik kasimpulan diala nyadiakeun informasi diperlukeun dina ciri tina awan anu bakal nyarankeun kaputusan luyu pikeun prosés nyaring.

Ngaronjatkeun kualitas data LiDAR

Sanggeus nyoplokkeun item teu diperlukeun, lengkah saterusna nyaéta pikeun ngaidentipikasi na reclassify pamadegan titik tanah anu mimitina teu digolongkeun. Ieu, urang kudu nyaring data. Ieu pohara penting pikeun ngahasilkeun DEM resolusi alus.
Di dieu anggap we naha kami bisa ngalakukeun nyaring prosés data ditangtoskeun jeung reclassification saterusna anu sarua. Duanana prosedur tétéla mékanis, boga kacida pentingna dina tahap ngumpulkeun hasilna.

Dina Mapper Global ieu estu hancana kacida alusna. Sahenteuna dina ngedit panggung tur nyaring. Jeung can kami kudu tega dina pikiran nu ngaleungitkeun titik nu ngakibatkeun noise, boga data digolongkeun kana beungeut nu teu merta mangpaat. Ku Global Mapper teu ukur pembuangan ditangtoskeun mungkin titik anu luar lingkup geografis wewengkon proyék, tapi ogé maranéhanana henteu diperlukeun ku ciri na, sabab aplikasi nu boga loba pilihan nyaring.
Ayeuna hayu urang ngobrol ngeunaan Perbaikan tina data. Global Mapper ngawengku sababaraha prosedur terpadu kalayan data nu otomatis dumasar sarta titik taneuh teu dianggap mimitina ulah kaleungitan data berpotensi reclassifies mangpaat. Kituna persentase relatif titik nu bisa dipaké dina kreasi a DEM kalawan resolusina leuwih gede ngaronjat.

Conto Kuring geus digarap kalawan data saméméh jeung sanggeus Hurricane nu; pasti tanpa gaduh Wizzard, software nu boga pungsi ampir ngusulkeun dina workflow pikeun ménta, modeling, filter, nyieun model anyar.

Ku proses asihan otomatis lianna bisa ditandaan jeung reclassify wangunan, tangkal jeung kawat utiliti, nu hambalan kahiji dina prosés ékstraksi fitur.

Kreasi tina Modél Digital élévasi

Pikeun ngalakukeun prosedur analisis 3D, dina ampir kabéh kasus, LiDAR data titik awan kudu jadi éféktif. Urang dipaké dina prosés nu disebut "kisi" ngaliwatan numana nilai pakait sareng tiap titik matriks (biasana hiji nilai élévasi) dipaké salaku dadasar pikeun ngahasilkeun model 3D padet. Model ieu tiasa ngagambarkeun mung rupa bumi (modél rupa bumi digital) atawa permukaan luhur taneuh, salaku panutup leuweung (model permukaan digital). Béda antara dua téh asalna tina nyaring na Pilihan sahiji titik dipaké pikeun ngahasilkeun beungeut cai.

Lamun urang nganggap yén paling pamaké LiDAR, dibere salaku Tujuan utama kreasi a DTM (Modél rupa bumi Digital), Global Mapper nyadiakeun kempelan cukup parabot analisis rupa bumi, kaasup itungan volume; optimasi cut na eusian; Generasi kontur; Delineation of watersheds; jeung analisis tetempoan garis.

atribut ékstraksi

Bisa ngahasilkeun kasadiaan gede data ti awan titik denser kami nangtukeun jalur anyar pikeun cara anyar pikeun ngolah data LIDAR. Analisa pola dina struktur geometric titik padeukeut bisa ngahasilkeun delineating model halam, digambarkeun salaku polygons tilu diménsi; kawat, kabel ngalirkeun leuwih taneuh, digambarkeun salaku tilu garis dimensi; sarta titik tangkal diturunkeun tina struktur koléktif titik digolongkeun kana vegetasi tinggi. parabot vektor ékstraksi Global Mapper ogé ngawengku hiji pilihan custom ékstraksi nu bisa dihasilkeun garis 3D na polygons handap runtuyan pintonan profil anu jejeg jalur nu siap pake. Ieu pakakas bisa dipaké pikeun nyieun hiji modél tilu diménsi tepat sagala struktur elongated, kayaning a curb on jalan a.

kacindekan Daud geus atra. Gaduhan data teu sagalana nalika gawé bareng LiDAR; boga alat pikeun ngolah éta dina cara praktis, éta naon potentiates pamakéan téknologi ieu.

Éta panasaran yén panungtungan waktu kuring nempo aplikasi ieu dina 2011, kalayan versi 11. Ieu geus gawé bareng LiDAR tapi ieu neken konsumsi daya, abdi dieureunkeun anjeunna tina Vérsi 13 dimana kapasitas anu ningkat saeutik. Ieu ngeunaan ngundeur tur coba eta, sabab Vérsi 18 ieu jigana mah salah sahiji alternatif pangalusna software murah nu teu ampir sagalana anjeun bisa merlukeun ka beroperasi data LiDAR.

nganjang Mapper global

Hiji Balas pikeun "Kuring ngagaduhan data LiDAR - ayeuna naon?"

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.