standar aplikasi Topological dina konteks geospatial

Salah sahiji pernyataan 6 2014 Cadastral, digedékeun di 1995, nu loba ahli ti Féderasi Internasional Surveyors ngawarah sakumaha bakal Cadastre dina taun 2014, éta "Cadastral Mapping bakal bagian tina kaliwat. Anjeunna wajib teh modeling".

Mapping mangrupakeun disiplin pisan heubeul, sarta sepanjang waktos geus porsi inisiatif tina pentingna hébat pikeun manusa, gumantung kana waktu nu: Nalukkeun, Perang, Ageman, Panalungtikan, pariwisata, ékologi, jeung sajabana Dinten teu béda jeung kali hal séjén, sanajan produk anu ngagambarkeun sagemblengna béda; sateuacan peta éta karya leres kasenian ku tingkat jéntré tur biaya tinggi pamrosésan. Standar di kali ieu anu dugi ka aspék visual ngeunaan karakter, sabab ukuran font, garis symbology, titik-titik, ngeusian pigura, jsb najan prinsip ilmiah tetep ampir sarua di jaman kiwari. konstrain téhnologis dijieun perlu nanganan model data béda dina skala béda.

Dinten ieu kami boga basis data, sistem informasi komputerisasi jeung interconnected, anu dina hiji modél data bisa ngawakilan versi béda tina kanyataan.

topology baku

Sampel gambar, éta ngan hiji hal tina pajeulitna kahirupan nyata urang, dilarapkeun kana hal administrasi darat:

  • Aya hiji sipat aslina.
  • Dina jangkungna eta geus ditugaskeun ka katuhu ka parusahaan telepon ka ngabitukeun pamakéan salila 25 taun.
  • Sajaba ti éta, aya hiji jalan anu geus diwangun nuju parusahaan nu owns munara, dina nu teu ngan boga hak jalan tapi tanggung jawab pikeun investasi dollar 8,000 unggal taun dina pangropéa.
  • imah nu boga urang geus fallen handap jalan.
  • Sajaba ti éta, aya hiji wewengkon ditandaan dina konéng, anu tetep mangrupa harta surat wasiat nu wrote nu boga almarhum. Ieu bakal disebutkeun yen anak bakal boga alus, sakali Anjeun perlu nikah jeung anak anjeun dilahirkeun. Upami alus teh kudu jadi milik umum. putra nikah, tapi geus kapanggih eta steril. The Agung Pangadilan moal bisa ngabéréskeun nanaon ngeunaan wasiat ka ngaluarkeun judgment a, ayeuna nu pamajikanana téh waria sarta teu bisa boga budak boh ...

Jelas kasus dimungkinkeun Kuring geus exaggerated ukur keur nyebut breadth tina spéktrum kemungkinan. Mecenghulna komputer éta pasti a milestone dina manajemen informasi, teu ngan sabab kudu nyieun sistem pikeun interaksi manusa, tapi ku sabab kapentingan anu globalized babagi informasi dina konteks internasional. perkara ISO 19152 Ieu mangrupakeun conto jelas kumaha sagala kemungkinan ieu dina administrasi darat geus ngawangun, aya kelas, subclasses jeung atribut diartikeun pikeun tiap hal mungkin.

Tinimbang masihan pajeulitna kana masalah, nu nyiar LADM baku (ISO 19152) nyaeta pikeun mantuan lembaga dina muatan tina menata tanah di nagara minuhan peran generik anak, paduli dimension maranéhanana, linking pendaptaran - Cadastre, jsb Na yén peran generik bakal salawasna jadi:

  • Tetep hiji daptar diropéa tina hak milik.
  • Nyadiakeun émbaran jeung publik ngeunaan catetan ieu.

Jadi modeling mangrupakeun trend tina aplikasi matematik keur jaman geospatial.

topologies standar

1. baku téh kawajiban tina kasaimbangan semantik.

The inventiveness manusa téh agrésif, utamana lamun di pamasaran hasilna geus kacida kalapa, kejutan kami saban poé aplikasi anyar manajemén dumasar tina topologies spasial. standar asalna ngan kudu nyieun kasaimbangan antara nganyadiakeun mangpaat téhnologi dina widang basis data spasial, GIS, Internet, open source, tim kinerja tinggi na, di sisi séjén pamenta jalma, lembaga umum jeung swasta berinteraksi sareng informasi éfisién. Ayana standar ieu, formalizes pangakuan aturan jeung standar nu bisa dimodelkeun objék tina kanyataanana dina hiji basa semantik. validitas internasional nu katampa tina hiji Organisasi Standards Internasional (ISO) ngamungkinkeun dinten -dina kasus géografi- anu aliran ngalibatkeun mangrupakeun akusisi, pamrosésan, analisis, presentasi tur data spasial mindahkeun antara pamaké béda, sistem jeung lokasi nu disadiakeun. Hasilna, pausahaan nu sakali dimonopoli produk atawa jasa posisi na, ayeuna néangan minuhan ditingali kalayan standar.

2. peran OGC di standar geospatial.

Dina kasus standar geospatial, paling standar ISO nu aya anu dimekarkeun ku Konsorsium Geospatial Buka OGC -Buka Konsorsium GIS sateuacan- milu dina informasi geografis tematik jawab na geomatics, biasana dina rentang 211 Komite Téknis (TC / 19000). Dina 481 OGC ayeuna sipatna milu badan, kaasup pausahaan, lembaga sarta badan umum patali jeung disiplin geospatial. Hatur nuhun kana conto ieu, eta geus ditingkatkeun greatly interoperability dina pamakéan kiwari téknologi dina widang geografi. Éta ogé perlu ngakuan yén bagian tina istighfar tina OGC téh alatan trend ayeuna keur demokratisasi pangaweruh anu promotes kode gratis. Sedengkeun OGC boga éta ngaran saprak 1994, antecedent nyaeta alatan usaha tina kelestarian System Émbaran Geographic open source pangkolotna: jukut, anu geus eksis ti tujuh. Éta ogé metot ningali yén aya hiji trend teu bisa balik lembaga publik, régional jeung internasional bet on kelestarian pro jeung palaksanaan standar. Pikeun Administrasi Land dibuktikeun ku inisiatif kayaning mere ilham, anu adopts ISO 19152 salaku Spésialisasi di manajemén darat, LANDxml.org mangrupa hal sejen, anu Éropa Land Émbaran Service EULIS jeung Gbr sarua.

3. Tantangan professional geospatial anyar.

darat XML umlPentingna ayeuna standar merlukeun professional geospatial anyar numbu ka kaula, moal ukur nyaho tapi mun deepen. Saluareun newak, nganalisis, ngatur tur data bursa, model kudu bisa maca, napsirkeun aturan, pola spasial na luhureun sakabeh basa nu sipatna documented. tantangan nu teu gampang. The kalungguhan tradisional geus dipisahkeun ti motret (surveyors, surveyors), anu dianalisis (geographers, insinyur, ahli géologi), nu ngahasilkeun bahan final (mappers, draftsmen) jeung maranéhanana nyieun sistem pikeun manajemén data (komputer) . Ayeuna sagala disiplin digabungkeun dina pamakéan téknologi, bringing basa modeling hasil ngahijikeun Tatar moderator, mangga ieu constitutes nu UML.

Tapi: Sabaraha standar kedah urang terang?

Simkuring sadar yen aya hiji risiko lalaki leungit di loba dokumén, norma, aturan jeung protokol. Saluareun ngagunakeun standar, urang ngalakukeun iraha ngahijikeun WMS, lapisan WFS, éta desirable nu professional dina konteks ieu deepen laun.

  • Dina conto kahiji, maranéhanana kudu ngawasaan aspék utama basa UML. Ieu bisa dipigawé hareup apal kana CSL (konseptual schema basa), rada basajan ngartos lantaran wengkuan nyaeta schematic di tingkat abstraksi tina alam nyata. Simkuring geus ngalakukeun saprak SMA, lamun kami ngalakukeun peta konsep atanapi peta pikiran; yen eta dikembangkeun pamahaman urang, sintésis, abstraksi jeung CSL nu aya sia aya leuwih ti hiji baku dilarapkeun ka sawah éta.
  • Lajeng satuju yén weruh perda utama, utamana maranéhanana patali peran na di siklus skéma produksi data géografis. Nyebut sabagian, Spasi (ISO 19107), temporal (ISO 19108), Quality (ISO 19115), Gazetteer (ISO 19112) jeung skéma metadata (ISO 19115).
  • Dina conto katilu oge kedah neuleuman tren arsitektur sistem komputer, utamana layanan-berorientasi (SOA) nu jelas bisa ditempo yén prosés ti desain konseptual kana tingkat metodologis umum jéntré tur data.

dina kacindekanThe incorporation standar topological dina konteks geospatial aya aspék nu najan jadi peran profésional anyar kompléks the geosciences, anu ngabalukarkeun tumuwuhna sustainable sahiji aplikasi inpormasi geografis ka loba disiplin sapopoé. Diajar ngartos model, tapi bakal ningkatkeun kasempetan pikeun professional anu nyangka janten kalapa dina skenario anyar tina konteks geografis.

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.