Naon anu ngasingkeun - jinis sareng aplikasi

Garis kontur mangrupikeun garis anu ngagabungkeun nilai anu sarua. Dina kartografi, isolasi ngahiji pikeun nunjukkeun jangkungna anu saluhureun tingkat standar, sapertos rata-rata tingkat laut. Peta kontur mangrupikeun pituduh pikeun ngagambarkeun sorotan géografis daérah anu nganggo jalur. Hal ieu dianggo sacara teratur pikeun nunjukkeun luhurna, kecenderungan sareng jerona lebak sareng lereng gunung. Spasi antara dua kontur deui ka tukang dina peta disebut bentuk panengah sareng nunjukkeun bedana di luhur.

Kalayan ArcGIS anjeun tiasa diajar nganggo isolines langkung saé, janten peta tiasa komunikasi permukaan tilu-dimensi tina daérah mana waé dina peta dua diménsi. Ku cara netepkeun peta terisih atanapi kontur, klienna tiasa napsirkeun lamping permukaan. Naha jerona atanapi luhurna daérah, geoform tiasa nyarioskeun ngeunaan geologi daérah. Rohangan antara dua alinea sapanjang jalur nyayogikeun data ka data anu penting.

Garis tiasa ditekuk, lempeng atanapi gabungan duanana anu henteu saling nyebrang. Rujukan jangkungna anu nunjukkeun ku isolasi, umumna rata-rata luhurna laut. Spasi anu berurutan antara isolasi nunjukkeun kecenderungan permukaan dina diajar sareng disebut "interim". Dina hal anu isolasi kasebar teguh, aranjeunna bakal nunjukkeun karep anu serong. Di sisi anu sanésna, upami éta ngasingkeun dipisahkeun tebih, aya omongan anu aya. Aliran, saluran cai di lebak anu dipidangkeun salaku "v" atanapi "u" dina peta kurva.

Kurva biasana dipasihan nami sareng awalan "iso" anu hartosna "sami" dina basa Yunani, dumasar kana jinis variabel anu dipetakeun. Rarangkén hareup «iso» tiasa disayogikeun sareng «isallo» anu nangtukeun yén garis wujud ngagabung dimana parobahan variabel lumangsung dina waktos anu sami dina waktos anu ditangtukeun. Sanaos kanyataan kurva istilah umumna dianggo, nami sanésna sering dianggo dina météorologi, dimana kamungkinan kamungkinan ngagunakeun peta topografi sareng sababaraha faktor dina waktos anu ditangtukeun. Nya kitu, rohangan anu dipisahkeun sacara rata sareng kontur nunjukkeun kecenderungan seragam.

Sejarah ngeunaan isolasi

Pamakéan garis anu nyambungkeun titik-titik anu sasaruaan, parantos lami-lami kajantenan ogé terang aranjeunna silih terang ku nami anu béda. Panggunaan jalur pertama anu kacatet dilakukeun pikeun nunjukkeun jerona saluran air Spaarne anu perenahna caket Haarlem ku urang Belanda anu ngaranna Pieter Bruinsz dina taun 1584. Isolin anu hartosna jero angger ayeuna dikenal salaku "isobats." Sapanjang dekade 1700, galur dina diagram sareng peta parantos biasa dianggo lebaran sareng ukuran awak cai sareng daérah. Edmond Halley dina 1701 nganggo garis kontur isogonik kalayan macem anu pikaresepeun. Nicholas Cruquius nganggo isobatas sareng perantara anu sami sareng 1 fathom pikeun ngartos sareng ngagambar ranjang air Merwede dina taun 1727, sedengkeun Philippe Buache nganggo période panengah taun 10 kanggo Saluran Inggris dina taun 1737. Di 1746 Domenico Vandelli, nganggo kontur pikeun ngarambat permukaan, ngagambar panduan Kadipaten Modena sareng Reggio. Dina 1774 anjeunna ngarahkeun tés Schiehallion pikeun ngukur ketebalan rata-rata Bumi. Gagasan isolasi dipaké pikeun nguji lamping gunung salaku bukti. Ti dinya, panggunaan isolasi pikeun pemetaan janten strategi umum. Strategi ieu dianggo dina 1791 ku JL Dupain-Treil pikeun panduan ti Perancis sareng dina 1801 Haxo dianggo pikeun perusahaan-perusahaan di Rocca d'Aufo. Ti saprak harita, parantos aya panggunaan umum pikeun ngamaénkeun sareng aplikasi anu béda.

Dina 1889 Francis Galton ngajukeun ungkapan "isogram" salaku sumber tina sudut pandang anu baris ningalikeun kaseragaman atanapi persamaan dina sorotan subjektif atanapi kuantitatif. Istilah "isogon", "isoline" sareng "isarithm" umumna dianggo pikeun ngagambarkeun isolasi. Babasan "isoclins" ngarujuk kana hiji garis anu tiasa difokuskeun sareng karep anu sarimbag.

Jinis sareng aplikasi tina isolasi

Isolines parantos dianggo dina peta sareng perwakilan ngeunaan informasi grafis sareng ukuran. Garis kontén tiasa ditarik salaku susunan atanapi salaku pandangan profil. Tampilan datar mangrupikeun perwakilan petunjuk, ku kituna panempo tiasa ningali ti luhur. Panempoan profil rutin mangrupikeun parameter anu ditunjuk sacara tegak. Salaku conto, landscap hiji daérah tiasa dipetakeun salaku susunan atanapi ngatur garis, sedengkeun polusi hawa di daérah tiasa ditingali salaku pandangan propil.

Upami anjeun mendakan lamping anu lurus pisan dina pedoman, anjeun bakal ningali yén isolasi ngagabung sareng kontur bentuk "transporter". Pikeun kaayaan ieu, garis kontur anu terakhir sakapeung gaduh tanda kalulusan anu nunjukkeun taneuh anu handap. Présipitasi ogé ditingali ngaliwatan kontur anu caket sareng silih, ampir teu aya masalah, naha ngahubungi silih saling tetep.

Garis kontur dianggo dina widang anu béda-béda, pikeun ningalikeun seueur inpormasi ngeunaan lokasi. Dina hal naon waé, istilah anu dipaké pikeun méré nami isolasi tiasa robih nganggo jinis inpormasi anu diucapkeunana.

Ékologi: Isopleth dipaké pikeun ngabentuk garis anu nunjukkeun variabel anu henteu tiasa diperkirakeun dina hiji titik, tapi, éta cabang tina inpormasi anu dikumpulkeun di daérah anu langkung ageung, contona, ketebalan penduduk.

Sama, dina lingkungan Isoflor, isoplette digunakeun pikeun ngahubungkeun kabupaten sareng jinis organik komparatif, anu nunjukkeun conto angkutan sareng pola jinis sato.

Élmu Lingkungan: Aya sababaraha cara béda tina isolasi dina élmu ékologis. Peta ketebalan polusi penting pikeun nunjukkeun kawasan sareng tingkat polusi anu langkung luhur, tingkat anu ngamungkinkeun kamungkinan polusi bakal ningkat di daérah daérah.

Isoplates digunakeun pikeun nunjukkeun présipitasi korosip, sedengkeun isobelas digunakeun pikeun nunjukkeun tingkat kontaminasi gegerak di daérah éta.

Gagasan jalur kontur parantos dianggo dina penanaman sareng bentuk furrowing, anu dipikanyaho ngirangan pelanggaran taneuh kana gelar anu luar biasa di daérah-daérah, sapanjang margin saluran cai atanapi awak sanés. tina cai

Élmu sosial: galur kontur sering dianggo dina sosiologi, pikeun nampilkeun variasi atanapi nunjukkeun panyambutan relatif ngeunaan variabel dina daérah anu spesifik. Ngaran dina garis bentuk dirobih sareng jinis data dimana éta jalanna. Salaku conto, dina ékonomi, ngasingkeun dipaké pikeun ngagambarkeun sorotan anu tiasa ngarobih hiji daérah, sami sareng hiji isodapane anu nyarioskeun biaya pergerakan waktos, isotim ngarujuk kana biaya transportasi tina sumber bahan baku, nyaéta Isoquant ngobrol ngeunaan ningkatkeun jumlah generasi kagunaan inpormasi elektif

Statistik: Dina tés anu tiasa diukur, isolasi digunakeun pikeun kéngingkeun pendekatan sapanjang perkiraan ketebalan probabilitas, anu disebut garis isodensity atanapi isodensanes.

Météorologi: Isolin gaduh hébat dina meteorology. Inpormasi anu dipikabutuh tina stasion iklim sareng satelit iklim, ngabantuan nyieun peta kontur météorologi, anu nunjukkeun kaayaan cuaca sapertos curah hujan, kakuatan pneumatic salami waktos. Isotherm sareng isobar dianggo dina sababaraha sét panutup pikeun nunjukkeun komponén thermodynamic anu béda anu mangaruhan kaayaan cuaca.

Ulikan suhu: Ieu mangrupikeun tipeu isoline anu ngahubungkeun poin sareng suhu anu sami, anu disebut isotherm sareng wilayah-wilayah anu aya hubunganana sareng radiasi anu sasarengan matahari disebut isohel. Isolin, sami sareng suhu taunan rata-rata disebut isogéotherms sareng daérah anu pakait sareng suhu usum tiris rata-rata atanapi sarimbag disebut isokimia, sedengkeun suhu usum panas rata-rata disebut isothere.

Ulikan angin: Dina meteorologi, garis kontur anu nyambungkeun sareng inpormasi kacepetan angin ngahiliwir disebut isotach. Isogon nunjukkeun angin ngahiliwir

Hujan sareng kalembaban: Sababaraha istilah anu digunakeun pikeun ngisolkeun titik anu nunjukkeun titik atanapi daérah kalayan curah hujan sareng eusi leutak.

  • Isoyet atanapi Isoyeta: nunjukkeun curah hujan lokal
  • Isochalaz: aranjeunna nyaéta garis anu nunjukkeun daérah sareng kambuh hujan badarat konstan.
  • Isobront: Aranjeunna mangrupakeun pituduh anu nunjukkeun daérah anu ngahontal aksi badai dina waktos anu sami.
  • Isoneph manah méga sumebar
  • Isohume: aranjeunna mangrupikeun garis-garis anu ngahijikeun téritori sareng akuratan anu tetep
  • Isodrostherm: Nembongkeun daérah sareng stabilisasi titik embun atanapi nambahan.
  • Isopéktik: nunjukkeun tempat-tempat anu henteu jelas tanggal distribusi és, sedengkeun isotak ngarujuk kana tanggal-tanggal anu defrosting.

Tekanan barometri: Dina metéorologi, panilitian tekanan hawa penting pikeun antisipasi desain iklim ka hareup. Beurat barometri turun ka tingkat sagara lamun ditampilkeun dina hiji garis. Garis isobara mangrupikeun lini anu ngahijikeun kabupaten kalayan beurat iklim konstan. Isoallobars mangrupakeun pituduh kalayan parobahan beurat pikeun waktosna. Ku kituna isoallobars, tiasa dipisahkeun dina ketoallobars sareng anallobars, anu nunjukkeun panurunan kanaékan beurat nyalira.

Thermodynamics sareng rékayasa: Sanaos bidang ieu konsentrasi sakapeung kalebet garis pedoman, aranjeunna mendakan kagunaanana dina perwakilan grafis inpormasi sareng grafik tahapan, bagian tina jinis normal isolasi anu dianggo dina bidang panalitian ieu nyaéta:

  • Isochor ngawakilan nilai volume konstan
  • Isoclines aranjeunna dianggo dina kaayaan diferensial
  • Isodose ngarujuk kana ingetan tina bagian anu sami sareng radiasi
  • Isophote éta téh nyaangan angger

Magnetisme: garis kontur luar biasa mangfaat pikeun ngaréspon widang anu pikaresepeun di bumi. Ngabantosan dina atraksi panalungtikan sareng penurunan magnét.

Garis kontur Isogonik atanapi isogonik nunjukkeun garis turunna anu pikaresepeun. Garis anu ningalikeun nol nol disebut garis Agonic. Hiji isoline anu ngahijikeun masing-masing kaanggo, babarengan sareng kakuatan anu pikaresepeun angger disebut garis isodynamic. Garis isoklinik ngahijikeun sadaya konfigurasi régional sareng beuleum anu sarimbag, sedengkeun garis aklinik ngahijikeun sadaya daérah anu aya beuleum anu enol. Garis isophoric ngahontal unggal pendekatan sareng turunna taunan konstan anu pikaresepeun.

Panaliti geografis: Pamakean terisih anu paling dikenal - kontur, nyaéta perwakilan luhurna sareng jerona hiji daérah. Garis ieu dianggo dina peta topografis pikeun nunjukkeun jangkungna grafik, sareng bathymetric pikeun nunjukkeun jero. Peta topografis atanapi bathymetric ieu tiasa dianggo pikeun nunjukkeun daérah leutik atanapi pikeun daérah sapertos massa daratan ageung. Spasi séwang-séwangan antara garis kontur, anu disebut panengah nunjukkeun kamajuan atanapi jerona diantara dua.

Nalika nyarioskeun téritori sareng garis kontur, jalur anu caket nunjukkeun inclination atanapi sudut anu tinggi, sedengkeun kontur jarak jauh nyarios cenderung cetek. Bunderan tutup di jero nunjukkeun kakuatan, sedengkeun di luar nunjukkeun turun gunung. Bunder pangpanjangna dina peta kontur nunjukkeun yén daérah tiasa gaduh depresi atanapi kawah, dina jalur anu disebat "pelatihan" dipidangkeun ti jero bunder.

Géografi sareng Oceanografi: Peta kontur dianggo dina panalungtikan topografi bantu, aspék fisik sareng kauangan anu disorot dina permukaan dunya. Isopach mangrupikeun jalur kontur anu kaseueuran sasarengan sareng ketebalan unit geologis anu sami.

Salaku tambahan, di oceanography, daérah kontur cai sami sareng garis kontur anu disebut isopicnas, sareng isohalin nyambungkeun titik sareng salin laut anu sarimbag. Isobathytherms fokus kana suhu anu sami di laut.

Éléktrostatik: éléktrostatik dina rohangan sering ditingalikeun sareng peta isopotential. Kurva anu ngagabungkeun poin sareng poténsi listrik anu tetep disebut garis isopotential atanapi equipotential line.

Karakteristik garis kontur dina peta kontur

Peta kontur henteu ukur ngagambarkeun pendakian, atanapi hiji pituduh tina pendakian atanapi jerona téritori, tapi sorot-sorot anu ngisahkeun ngamungkinkeun pamahaman anu langkung luar biasa kana bentang-bentang anu dipetakeun. Ieu sababaraha sorotan anu sering dianggo dina pemetaan:

  • Jenis garis: Éta tiasa titik, kuat atanapi ngajalankeun. Jalur anu dotted atanapi ngajalankeun sering dianggo nalika aya inpormasi dina kontur dasar anu tiasa dipidangkeun ku garis anu kuat.
  • Garis ketebalan: Éta gumantung kumaha kuat atanapi kandelna parantos ditarik. Peta kontur sering ditarik ku galur tina rupa-rupa ketebalan pikeun nunjukkeun rupa-rupa kualitas atanapi variasi nomer tinggi di daérah wilayahna.
  • Warna garis: Jinis kontur pésto jenis ieu turun dina hiji pituduh pikeun ngenalan hal tina kontur basa. Panyayunan lini ogé dianggo salaku pilihan pikeun kualitas berangka.
  • Stamping nomer: Ieu penting dina sadaya peta kontur. Biasana dijantenkeun deukeut jalur kontur atanapi meureun muncul dina kontur panduan. Nilai wilangan mantuan ngabédakeun jinis lamping.

Alat Peta Topografis

Peta kertas konvensional mangrupikeun hiji-hijina metode pikeun pemetaan seratan atanapi kontur. Sanaos kanyataan yén aranjeunna penting, kalayan kamajuan dina inovasi, peta-peta ayeuna aya dina struktur anu langkung maju. Aya sababaraha alat, aplikasi serbaguna sareng program anu tiasa diaksés pikeun ngabantosan ieu. Peta ieu bakal langkung akurat, gancang pisan dijantenkeun, dirobih sacara efektif sareng anjeun ogé tiasa ngirim ka mitra sareng kolega anjeun! Salajengna, rujukan dilakukeun kanggo bagian tina alat ieu kalayan pedaran singget

Google Maps

Peta Google nyaéta lifesaver di dunya. Éta dianggo pikeun ngajajah kota, sareng pikeun sababaraha tujuan anu béda. Éta ngagaduhan sababaraha "pandangan" anu tiasa diaksés, contona: patalimarga, satelit, topografi, jalan, sareng anu sanésna. Ngaktipkeun lapisan «Lansekap» tina menu pilihan bakal masihan anjeun tampilan topografis (nganggo garis kontur).

Gaia, ArcGIS, Navigator Backcountry (Aplikasi serbaguna)

Siga seueur aplikasi portabel sanés kanggo duanana Android sareng ios, para nasabah iPhone tiasa nganggo Gaia GPS. Éta nyayogikeun konsumén nganggo peta topografis sareng tipena béda. Aplikasi ieu tiasa gratis atanapi mayar gumantung kana utilitas anu diumumkeun. Aplikasi rute henteu ngan ukur dianggo pikeun data topografis, tapi aranjeunna ogé mangpaat pisan. Aplikasi ArcGIS sareng aplikasi ESRI anu béda-hijina tiasa dianggo pikeun tujuan pemetaan.

Caltopo

Anjeun moal tiasa maén sareng sadaya kamampuan dina telepon sélulér, sareng ieu mangrupikeun tempat anu tempatna sareng PC mangrupikeun pahlawan. Aya hambalan online sareng adaptasi program installable pikeun mantuan anjeun ngarengsekeun tugas salajengna. Captopo mangrupikeun alat petunjuk dumasar-program anu ngamungkinkeun anjeun pikeun nyitél peta topografis ngaropéa. Salaku tambahan, ngamungkinkeun Anjeun pikeun ngirim / mindahkeun aranjeunna ka alat GPS atanapi telepon sélulér anjeun. Salaku tambahan, éta ngadukung kustomisasi atanapi peta sareng masihan ka para palanggan anu béda.

Mytopo

Éta tiasa katingal salaku panyadia dukungan. Sakumaha ka Caltopo (didadarkeun di luhur), kumaha, éta pokus ka Kanada sareng Amérika Serikat (kami leres-leres percanten yén aranjeunna ogé bakal ngalipetkeun bangsa anu béda!). Aranjeunna nyayogikeun peta khusus pikeun detil, kalebet peta topografis, gambar satelit sareng peta ngudag terbuka ka mana waé distrik AS. UU. Peta anu kualitasna anu kualitasna pisan, anu anjeun tiasa ningal online tanpa biaya atanapi ngirim salaku pangaruh tingkat munggaran pikeun biaya anu alit.

Anjeun tiasa ngadaptarkeun Pelatihan ArcGIS Hirup di Edunbox sareng dukungan 24 / 7 sareng aksés umur.


Artikelna mangrupikeun kolaborasi pikeun TwinGEO, ku réncang Amit Sancheti, anu damel salaku eksekutif SEO di Edunbox sareng aya anjeunna ngadamel sadaya hasil anu aya hubunganana sareng SEO sareng tulisan eusi.

Instagram - https://www.instagram.com/amitsancheti.12/

Facebook - https://www.facebook.com/amit.sancheti.12

Linkin - https://www.linkedin.com/in/amit-sancheti-461469171/

Twitter - https://twitter.com/AmitSancheti14

Ninggalkeun comment hiji

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.