CAD, GIS, ngalakukeun duanana?

... ngajual kamampuhan pembuatan software bébas leuwih hese ngayakinkeun hiji perwira bunuh a dihukum felony (piracy) ku naon teu software mahal.

CAD atanapi gis Nembe Bentley ngaluncurkeun kampanye pikeun ngamajukeun Bentley Map, nganggo salaku argumen yén henteu perlu pamikiran nyalira upami duanana tiasa diurus ku hiji alat. Ngeunaan hal ieu, sababaraha koméntar yén kami caket pisan pikeun ngirangan celah sareng lirén nganggo kecap CAD / GIS nyalira.

Aya beda pamadegan, sababaraha pikeun ékonomi, alesan batur husus sejenna keur stubbornness, tapi dina praktekna duanana kamajuan téhnologis, masih berjuang jeung masalah anu sarua.

1. Kasus praktis.  Yén kajadian pikeun nerapkeun survéy hiji (contona ngagunakeun), konstruksi vektor garis-garis anu manteng, diteureuy, diputer, diseret, gambar dimuat, jst. aranjeunna terus dilakukeun dina AutoCAD atanapi Microstation. Upami urang naros ka téknisi naha aranjeunna langkung resep éta bakal nyarios:

ArcGIS henteu praktis pikeun nu

gvSIG boga parabot tapi ngalir pisan slow (on Windows)

Manifold téh kanyahoan sarta teu boga cukup parabot

ngedit garis nyaeta gampang ti polygons

rojongan nu teu IntelliCAD sarua

Sangkan kedah ngalakukeun sagala wangunan spaghetti, dina tingkatan na masing-masing, warna, kandelna, teras kirimkeun ka ArcGIS sareng didamelna ngawangun poligon. Nalika urang ngalakukeun ieu kami mendakan kasalahan topological (nu teu ngakuan CAD nu), urang ngadamel modifikasi sareng urang balik deui pikeun ngarobih vektor, sareng siklus anu dina prosés masif bérés hiji dinten. Tapi dina rutinitas harian pikeun ngapdet konstan, ngarobah CAD sareng GIS mangrupikeun kaléng anu antukna ngajantenkeun data anu teu saluyu.

gvsigguatemala1

Lajeng, upami urang ngalakukeun hal saluareun, urang nempatkeun database spasial (deui, ku cara conto), koordinat CAD, anu urang tingali dina tilu tempat decimal tapi anu gaduh presisi langkung ti 10 tempat decimal, ayeuna ngan ukur aya tilu, anu maksa vektorna henteu janten persis sami, salami éta henteu mangaruhan kagancangan prosés dina pangkalan data. Di dieu pembaruan tanpa kriteria topologis langkung rumit.

Sedengkeun pikeun ékonomi, hiji kota leutik sakuduna investasi di software keur nyusunna vektor jeung akurat sejen keur ngadamel peta anu saé. Upami kotamadya ketat-fisted atanapi (percaya yén) Teu merlukeun hiji program rékayasa ngagunakeun sahanteuna hiji AutoCAD na ArcGIS Lite tambah dua ekstensi; pikeun mirah nyaeta, leuwih ti $ 4,000 (teu kaasup latihan). Anu parantos damel sareng kotamadya bakal terang sabaraha biaya pikeun ngajual jumlah ieu ka bendahara anu paréntah langkung seueur tibatan walikota.

Kuring nyaho, aya kotamadya nu teu boga halangan ieu, tapi nu kailaharan tina konteks Hispanik ... hirup kanyataanana yen alesan tina wanting GIS na CAD-roko naon astral.

2. GIS kedah gaduh kamampuan CAD

Kuring teu ngarti nu lamun aya ArcView 3x éta teu mungkin pikeun nerapkeun parabot topologies manajemén konstruksi vektor, tapi dina titik ieu kuring teu ngarti naha urang gaduh parabot di GIS ngan ngalakukeun naon CAD nu (30 hal)

  • 12 tombol nu ngawula kana nyieun (galur, busur, bunderan, polylines, nunjuk ...)
  • tombol 12 edit (paralel, salinan, pindah, muterkeun, manjangkeun ...)
  • kontrol snap praktis (maafkan sedekan kuring, kitu ogé CAD nu)

Pasti aranjeunna parantos ngagaduhan hal-hal ieu, tapi kami ngeluh ngeunaan prosedur na. Éta kedahna sami sareng kumaha ngadamel program anu dipopulerkeun, kalayan gampang nanganan arah, jarak, koordinat, penyuluhan, panyeret, kliping ... teu aya anu astral, sapertos AutoCAD atanapi Microstation. Dina hubungan ieu, anu pangsaéna anu kami tingali nyaéta usaha gvSIG, anu sanés nyiptakeun cara ngadamel vektor, diluyukeun sareng cara ngalakukeun kalawan AutoCADKalayan jutaan pamaké di sakuliah dunya anu ngalakukeunana (sadar yen AutoCAD boga prosedur kolot). Aya damel pikeun asak dina kagancangan damel nalika ngamuat gambar beurat atanapi file ageung; Kuring yakin éta ngajalankeun langkung saé dina Linux, tapi henteu dina Windows, sareng a tantangan kuat ngayakinkeun dunya nu teu ka nganggap enteng muka.

3. Aya CAD anu parantos ngalakukeun GIS

Dina kasus Peta Bentley sareng Peta AutoCAD, posisi na nyaéta nyiptakeun kamampuan GIS pikeun alat anu dianggo pikeun rékayasa. Kamajuanna parantos signifikan, teu aya mamang perkawis éta, tapi dugi ka ayeuna seueur fungsi tampilan sareng penerbitan (peta dicét) lemah dina naon GIS saé (atanapi langkung saé). Kuring ogé mikir yén kepraktisan palaksanaan padamelan saderhana tetep ... roll bulu; upami henteu, hayu urang tingali sabaraha pangguna AutoCAD (jutaan) sareng sabaraha (saha anu hoyong) Peta AutoCAD (atanapi 3D Sipil); sanés alesan harga, sabab ngabandingkeunna tiasa sami upami urang ngalakukeun éta sareng pangguna anu nganggo lisénsi bajakan. Éta kalakuanana ampir sami sareng Microstation sareng Peta Bentley, tanpa lebet kana aspek publikasi sareng interoperabilitas (mangga).

4. CAD sareng GIS mangrupikeun dua topik anu béda. 

Aya sikep (grounded) nu nyebutkeun yen duanana isu anu dua wewengkon husus na beuheung bakal tiasa ngalakukeun duanana jeung alat sarua; bagian tina posisi nu inherits persépsi urang tina sababaraha years ago:

... CAD nyaeta sangkan vektor akurat tur GIS pikeun peta geulis.

Tapi jurus ieu istimewa, mun extent yén standar geus matured jeung keur appropriated ku software non-gratis, leungit rigidity, inisiatif kayaning OGC ku samping GIS, palaksanaan konsep topology, Mangpaat XML advancing konsép BIM di sisi CAD, antara séjén: boga supir teh CAD teu katempona dewan gambar tapi bagian tina karya specialties nyata (Arsitéktur, Téknik Sipil, Surveying, jsb).

Trend na nyarios yén kaistimewaan moal aya dina parangkat lunak (CAD / GIS) tapi dina daérah aplikasi. Pikeun masihan conto, ngarancang jalan kedah janten kakhususan parangkat lunak anu ngalakukeun éta, kalayan presisi CAD sareng kamampuan pikeun ngalaksanakeunana kana program anu bakal nganggo porosna pikeun ngadamel kartografi dina kontéks GIS. Kitu ogé, bentuk bentukna kedah turun dina sajarah sareng data GIS kedah janten gambaran grafis atanapi tabular tina kanyataan anu géométri na tiasa diédit tina sisi GIS, naroskeun atribut na, terang hubunganana kana data anu sanés; sedengkeun ti pihak GIS perwakilan anu saé, ngahubungkeun kana data sareng tiasa diédit kalayan tepat anu bakal dilakukeun ku CAD.

Tapi pikeun anu ... kami paruk jauh, moal sabab aya geus direbut na, Parabot Leutik geus ngalakukeun loba, tapi anjeun kudu mindahkeun merek utama software pikeun nerapkeun eta praktis.

4. Sakumaha kuring ningali na

Kuring pikir sakedap, urang bakal teras nganggo dua program pikeun ngagambarkeun sipat anu sami: ngédit vektor na dina CAD, nganalisis dina GIS, sareng ngarobih na dina duanana. Dina pamanggih kuring, seueur hal anu urang lakukeun pisan ngabebaskeun haseup éta kaleungitan kesederhanaan panggunaanna pikeun kaperluan praktis sareng pamasaran téknologi (hiji masalah) parantos ngajantenkeun urang hilap alesan invensi manusa (pikeun méréskeun masalah).

image42 Méja gambar ngagaduhan kamulyaan na, sabab teu aya anu nyiptakeun cara séjén pikeun ngadamel gambar ku tangan, pamupus listrik ditambihan langkung seueur tapi sistematisisasi praktékna henteu dina bahan méja tapi dina naon anu kami lakukeun di dinya. Cartography ngadamel peta dina standar skala anu aya dina sistematis sareng patalina, kami mikirkeun naon anu bakal dicitak tapi kami henteu pernah ragu ngagunakeunana pikeun tujuan manusa.

Urang kedah kaleungitan kasadaran, sabab ayeuna téknologi kedah ngajantenkeun langkung gampang pikeun urang sareng ningkatkeun panggunaan na. Janten, kedahna aya waktos nalika Investasi lirén ngeunaan format, prosesor, piksel, labél sareng mérek, pikeun nanem modal waktos ku sabab éta didamel: PENGGUNAAN MEREK. Hasilna, sapertos sateuacanna, bakti diri pikeun ngahasilkeun bisnis, kabeungharan sareng kauntungan pikeun jalma.

Tapi ideu na khayal, sareng numutkeun kuring, 5 taun ka hareup, pikeun seuseueurna proyek tingkat anu diangkat dina awalna, urang bakal teras-terasan ngalakukeun hal anu sami (tingali, hayu urang henteu tungtungna ngalakukeun éta di Google Earth). Sareng produsen perangkat lunak CAD / GIS:

  • Di sisi ESRI, sugan tingali perbaikan CAD dina wangunan kapasitas, mugia henteu kudu relearn cara nganggo dewan gambar deui.
  • Di sisi AutoDesk, ngapopulerkeun 3D Sipil pikeun ningali Pemetaan salaku bagian tina rékayasa. Gagasan anu sigana pas pikeun kuring.
  • Di sisi Bentley, ngamajukeun PowerMap CAD pikeun harga low gaduh kamampuhan GIS, jeung sugan mempermudah palaksanaan smoked.
  • Dina sisi parangkat lunak anu hargana murah: Manifold, Tatuk GIS, Global Mapper, IntelliCAD, kéngingkeun jalan ku ngalakukeun naon waé parangkat lunak nami mérek.

Mun nu Open Source (sustainable) software crosses panghalang ieu pasti kabeh urang néangan deui aya, henteu ngan pikeun ékonomi (Éta urang ningal), tapi keur solusi masalah umum (anu ieu geus ngalakukeun) sarta pamasaran global leuwih agrésif yén piracy.

Pesimis, meureun; delusional, yakin. Sareng anjeun: Kumaha anjeun ningali éta?

6 Balesan ka "CAD, GIS, atanapi duanana?"

  1. Hello Cesar

    Anu kajantenan nyaéta koordinat survey anjeun pikeun UTM sami sareng naon waé anu aya di 60 kamungkinan UTM di daérah dunya, ku kituna anjeun tiasa ngartikeun mana anu anjeun. Ogé, Datum mangrupikeun acuan ellipsoid, pikeun masihan anjeun ideu, upami WGS84 aya di tingkat laut sareng Datum anu sanés sapertos NAD 24 dialirkeun ka 3,000 meter di luhur, situs tiasa sami sareng dina hiji waktos jantung Panjangna sami, tapi jarak anu ngajantenkeun kana dua spheroid ieu henteu sami. Éta sababna sistem UTM sering disebut "diramalkeun."

    Pikeun ngalakukeun éta dina ArcGIS, anjeun klik katuhu dina lapisan anu anjeun resep kana georeferencing sareng pilih pilihan "sipat", maka dina panel anu ditingali anjeun milih tab "sumber".
    Di dinya, aya tombol kanggo milih "sumber", teras anjeun lebetkeun teras anjeun bakal milarian sistem anu diramalkeun (UTM), teras anjeun milih wilayah anu aya sareng upami anjeun aya di belahan kalér atanapi kidul.

    Kalawan eta file anjeun geo-referenced ka datum sarta aréa masing-masing.

    Hiji salam.

  2. good morning, abdi congratulate l blog unggulan nu handles I Tego ragu Kuring geus jadi file DXF shp file CAD abdi georeferenced pancen di gis, anu saliwatan pamakéan arcgis 9.3 kuring koordinat némbongan tapi sakumaha unidentified kuring nyaho yén kuring bakal nempatkeun ka datum informasi jeung éta, tapi teu sabaraha I gustari nyaho yaque've ieu kokotéténgan ka unggal madhab on web tapi teu bisa manggihan jawaban nyata bakal greatly ngahargaan maneh bisa ngajawab patarosan kuring mangga téh utm cordenadas kalawan gsw84

  3. «» »Jose maria nyarios: 16 Maret 2010 - 8:36
    kumaha cara ngaluarkeun gambar dina cad pikeun busur gis atanapi arc view »» »

    resp: ti ékspor peta autocad eta wangun garis, polygons (nyieun topologies) jeung titik.

    pikeun ngajawab masalah kasalahan topological di CAD aya loba erramients kayaning Autocad teken peta clenup pitulung debug payil CAD saméméh ngahaja ngékspor atawa pamakéan, sakumaha nu patali jeung wangun objectsdata atanapi lapisan. ogé di ArcGIS na gis software lianna salaku OpenJUMP aya validators topological bisi mah nganggo dua ngabogaan encuenta di arcgis nyaeta XY penting resolusi (toleransi) jeung q nu gumantung kana kualitas lapisan, kalawan OpenJUMP bisa ngungkaban polygons kalawan liang atawa hucu kana sudut minimum diperlukeun jarak handap.
    Wasalam

  4. Ti beban ArcGIS salaku lapisan, mangka jadi FEATURECLASS

  5. kawas belanja hiji gambar CAD atawa busur ka arc view gis

  6. halo

    Kuring ningali yén anjeun nyarios tina kaahlian tina "CADISTA".
    hal munggaran geus dipikawanoh: Boh software gaduh orinetaciones.El béda nyaho cuendo nganggo salasahijina mangrupa hal pamaké. Pretend moal ngagunakeun makéna of a imah (CAD) dina GIS keur kuring mangrupa analisis software tinimbang salah nu haca peta geulis (pikeun nu MAPublisher ieu atanapi corel jsb).

    Palaksanaan sisi konsép topology tina GIS dina taun arcinfo seemed kawas leyuran alus keur ngarengsekeun kasalahan topological. Ti legendaris Arc / Info, esri gaduh tombol pamadegan ti nu nyarita:

    -buttons nu ngawula kana nyieun (galur, busur, bunderan, polylines, nunjuk ...) Kecuali maneh ngobrol ngeunaan hal nu desconosca:

    -buttons edit (paralel, salinan, pindah, muterkeun, manjangkeun ...) Sarua boga aranjeunna iwal mun nujul ka hal sejenna.

    -Kendali snap praktis…. «Hayu garis anu jarakna 10 m tiasa dituju….» Anu? «Bahwa aranjeunna intersect dimana aranjeunna simpang»… Éta? "Éta ngalegaan n arc pikeun nyebrang anu sanés" ... Éta? Sapertos dina CAD harita?

    Di sisi anu sanésna, kahoyong pikeun integrasi parangkat lunak pakait sareng kagiatan pangguna, contona kuring ceurik pikeun integrasi anu langkung ageung antara ARCGIS Splus atanapi Matlab contona ...

    Jigana keur cosntruccion of a proyék GIS, bagan aliran pikeun abdi serius: dumasar-vektor contruccion CAD, database alphanumerical di ARCGIS, konstruksi jeung analisis gambar ERDAS (sabalikna pikir mangrupa CAD gambar anu ngan rojongan handap na aya data anu informción kalawan GIS) jeung modeling di ARCGIS.

    Salaku ARCGIS (tina arc / Info, UNIX sahenteuna) ganda handles presicion dina koordinat tina vektor, teu masalah leungitna precision. Jadi SOLOo kudu CAD bisa ngajawab kasalahan topological jeung rugbi of GIS / CAD bakal jadi bulan madu a.

    Nanging, sadayana ieu dina hal parangkat lunak kusabab dina liveware, CADISTS kedah diajar pikeun nanganan proyék-proyékna langkung ORDERLY (walungan dina hiji lapisan sareng jalan-jalan anu sanésna) Hate nampi inpormasi CAD ku poligon anu henteu sapertos kitu, garis-garis tanpa kontinuitas topologis (ngan ukur grapik), sareng busur anu ngagambarkeun walungan dina lapisan anu ngagambarkeun jalan-jalan ....

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.