The surup Skala

Ieu hiji artikel anu istiméwa ku Regis Wellausen dimuat dina Majalah MundoGEO, anu ngingetan urang tina teu bisa malikna pamadegan pernyataan Catastro2014 digedékeun ku Gbr dua puluh taun ka tukang, khususna dina hubungan modeling salaku gaganti kartografi tradisional.

Usul ti résolusi posisi anu ngagantikeun paradigma sepuh.

Konsep skala - hubungan antara ukuran di rencana sareng ukuran anu leres na di lapangan - eta mangrupa bagéan tina DNA manusa saprak napigasi gedé propitiated diménsi tina peta ti 1.500. Dumasar alamiah "kasalahan grafis", Standar-téknis pikeun produksina ngadamel, pikeun tiap skala, kasalahan sesa anu kedah urang diitung antara pabrik sareng daratna, dina kaluaranan kaputusan nalika ngagunakeun dokumén ieu.
Di Brazil, ngadaptar Aktivitas Kartografi (PEC), anu kiwari mangrupa popularisasi telatna tina Kaputusan Kaputusan 89.817 / 1984 husus ditujukeun ka aerophotogrametry analog, ngawangun tilu kelas kualitas sareng katawa langkung mirah, disebut Kelas C (anu mangrupikeun Kelas anu) anu urang salawasna boga), kasalahan sesa nyaeta tina 1,0 milimeter tina skala. Kitu ogé, nalika "diukur" dina tutuwuhan, DNA urang miheulaan yén kasalahan dina mémori sareng, intuitifisina, prosesor vektor organik anu sadayana urang ngitung dina wates kasalahan dina lapangan. Contona, upami urang ngukur ukuranana asupna sareng sarébu méter dina pabrik 1: 10.000 kalayan skala, urang kedah nganggap yén dina taneuh kami ditéang antara méter 990 sareng 1.010.

turunna skala
Skala di 1864: jéntré ngeunaan tutuwuhan pisah tina plot dina Kakaisaran Brasil.

The Skala Digital di Dunya Digital

Kabeneran gede nyaeta urang teu ngalakukeun proyék ieu dina peta kertas statik sareng kami henteu salempang skala pasti anu hasil ahirna dicitak, mangka taya sahijieun anu sanés bakal ngukur dina kaayaan. Naon perkara nyaeta ngan kualitas sareng anu aranjeunna ngagambarkeun jeung / atawa dokumen anu konsép jeung gagasan urang. Manipulasi informasi spasial jeung produk operasional paméran parantos aya na bakal dialistep sacara digital. Dina sedeng ieu, sagala informasi - anu merta georeferenced kana sistem koordinat Cartesian - sok analitik, anu ngamungkinkeun urang sacara bébas macana skalana sareng zumna sareng pilih mututismis matematis kanggo unsur naon waé sareng magnetism numerik paréntah osnap atawa sarimbag - hal anu teu ka-enéh pikeun 500 taun! Ku alatan éta, henteu aya deui deui anu ngulang deui jejer visual kami atanapi anu stabilitas desain, Chairil Anwar tina kasalahan grafis, anu mun urang baca sareng nalika urang ngarancang. Hijina kasalahan laten anu kedah kami salempang nya éta nyaéta métode déskriptif kumatip inpormasi spatial anu digunakeun, nyaéta вектор (CAD, GIS) atanapi matrix (Gambar), tapi henteu aya ka "grafis kasalahan".

Resolusi Posisi

Istilah resolusi positip dibere tina "resolusi" anu lengur kanggo gambar satelit, sapertos geometric, radiometric, temporal, jsb. videography digital - produk anu ngémutan saméméhna ayana gambar luhur.
Resolusi posisi dihartikeun di dieu, salaku akurasi georeferensi tina gambar, nyaéta, béda tina posisi (koordinat) tina sagala gaya digital anu aya dina posisi leresna dina widang atanapi, langkung seueur ngomong, dina jalan muter -pattern tina bédana antara titik pangrojong digunakeun, dina gambar atawa bumi bumi. Resolusi posisi anu diterapkeun ku kesederhanaan anu sarua pikeun cocog inpormasi vektor. Dina survey panébét digital, contona, résolusi positip tina produk ahir bakal simpangan baku béda tina koordinat unsur, dibaca dina software (contona CAD, teras diukur ku médan (contona dina GPS) ). Upami ieu dipikaresep ku desainer sareng katangtuan yén henteu unsur anu ngadeukeutan 1 méter tina ngareudah anu bakal datang, nalika aya tempatna, éta mangrupikeun resolusi positip anu kedah dijantenkeun dina survey. Anu, kahareupna bakal bebas milih métode palaksanaan luyu jeung téknologi anu digunakeunna, anu langkung seueur bakal nanggepjangananana leres atanapi langkung kualitas ka-kualitasna ditangtukeun.
Sakumaha disimpulkan, resolusi positip tiasa dianggo salaku parameter aman tina kualitas kartografis inpormasi spasial dina média digital, dasar pikeun pembuatan kaputusan tina wates atanapi poténsi aplikasi na. Di sisi séjén, janten parameter kumat tina padika anu produktif, résolusi positip intrinsik kana produk sareng tunduk kana tanggung jawab téknis ti palaksana.
Ieu ngamungkinkeun mungkin pendaptaran dina Annotasi Tanggung jawab Téknis (TPT) sareng ngajamin dina transisi sareng pamakéan pihak katilu na. Iraha waé, résolusi positip anu dikontrak bisa diverifikasi ku cara ngukur sampel posisi bentuk élemén nu hadé atanapi unsur na lapangan. Kiwari, urang parantos gaduh sababaraha sénsor, ngahasilkeun gambar komérsial pikeun résolusi luhur sareng béaya rendah, sadaya kalayan pilihan anu diurutankeun ku Shuttle Radar Topography Misi (SRTM) atanapi Advanced Spaceborne Emission Thermal and Reflection Radiometer / Global Digital Elevation Model (Aster / GDEM) ), cukup georeference aranjeunna kalayan téknik anu luyu pikeun ngarobih kana basa kartografis dipercaya, sanggup ngagantian atanapi ngalengkepan karya lapangan mahal sareng laun, penting pisan pikeun karya rékayasa sareng proyék.

aplikasi

Conto pentingna sareng aplikasi na tiasa dititénan dina gambar. Ieu nunjukeun kasus georeferencing harta désa (hukum 10.267 / 01), bédana tina koordinat vertex tipe "P", dicandak ku padika statik gancang (GPS L1 / L2), nyaéta kénca, sarta langsung ngukur dina gambar resolusi luhur, ka katuhu. Gambar satelit WolrdView2, ti 2010, georeferenced ku hasil resolusi positipal méter 1,5, hal ieu séritori henteu tiasa bénten langkung ti satengah satengah méter tina posisi anu ayeuna, padika ayeuna wates anu ditarima ku Incred dina reoccupation titik. Sakumaha dicatet, sadaya perbenangan kirang tina akurasi spésifik. Adaptasi tina resolusi positip tina méter 1,5 na 2,5 masing-masing ngamungkinkeun disebarkeun sahiji aplikasi aman sénsor jarak kanggo ngurangan biaya na deadlines dina tekad koordinat vertex non monumental sareng wates alami, katingali ti luhur. Georeferencing profésional pikeun gambar anu béda, kalayan résolusi anu sami, hasilna sacara statistik mangrupakeun pamanggihan tina koordinat dina wates anu sarua sareng, ku kituna, profésional anu kadua tiasa gampang pariksa koordinat anu mimiti. Boga ngéléhkeun, nu bayaran harga handap, anu keunénna profésional, anu gaduh béaya rendah anu nganggo kauntungan anu sarua; jeung nagara ngéléhkeun, nu ngurangan istilah sareng ngembangkeun sareng sertifikasi jutaan sipat.

turunna skala
Georeferencing sipat désa: hucu "P" sapanjang lawang, diukur ku GPS L1 / L2 (langsung) sareng langsung dina gambar WorldView 2 (langsung). Gambar mangrupikeun resolusi geometri anu ditéang ku 0,5 méter (arus oxen on langsung) sareng georeferenced pikeun ngahontal resolusi positip tina méter 1,5.

Bedana mutlak (méter)
BVC P 0658 - P3 = 0,91
BVP P 0657 - P2 = 0,43
BVC P 0656 - P1 = 0,55

Sedengkeun pikeun skala sekuler, teu dilawan yén Aisyah teu aya jadi protagonis tina spésifikasi kualitatif produk kartografis digital sareng janten ahirna ko-nulungan. Liketa sapertos Google Earth, anu mana waé di handap, aya langsung, upami anjeun "naek", naon pentingna na? Naha urang hoyong terang, dina waktos unggal waktos urang nimba wangun, ngukur bagean atawa nampi koordinat, sareng naon resolusi positip gambar anjeun, pikeun nyaho naon anu tiasa urang pigawé kalayan inpormasi anu sasari na. Samentawis waktos, konsép anjeun sarta rujukan anjeun bakal tetep tetep di pelosok pikiran sarta dokumén urang. Upeti anu berharga ka sumberdaya dasar pikeun taun 500, saurana di antara loba merits dibawa ka karuhunna sareng kami ngabantosan ngawangun dunya anu hadé anu ayeuna urang.

Salah Walon kana "El Ocaso de la Escala"

  1. Artikel anu istiméwa anu diimplikikeun kabutuhan skala di dunya digital ieu kersan henteu tangtu. Terus terang, kuring ningali éta pisan suksés, abdi tiasa asup ka tapi tapi, dina pendapat abdi mah, kuring henteu nganggap yén skala nu kudu dikaluarkeun kumisan nalika ngahasilkeun inpormasi grafis, grafis atanapi planimetric sabab, sanaos produk sareng malah produk na tetep mangrupakeun digital, salawasna, sooner atanapi engké, salah sahiji cara atanapi sanésna deui, sacara fisik atanapi digital, pamekaran bakal diasahkeun ku gambaran, sareng anu nalika anjeun kedah nerapkeun yén éta konsép kasalahan, pangajén, akurasi, jeung sajabana.

    !! Hiji pelesir ngarasakeun geofumadas, éta kuring premiere commenting na, ogé, teu perlu mikawanoh deui, leres?

Ngantunkeun balesan

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

Situs migunakeun Akismet pikeun ngurangan spam. Diajar kumaha data anu diolah pikeun komentar Anjeun.